Rozlutownica.

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Rozlutownica.

Post autor: elektrit »

Co prawda temat nie retro, ale są tu fachowcy przecież. Doradźcie jakąś dobrą rozlutownicę. Użytkuję Aoyue 474, ale zaczęła mnie drażnić. Jej podstawowe zalety to takie, że grzeje i ssie. Ale cóż z tego, jak nagrzewa się 15 minut i ssie tak jak anemiczny niemowlak pierś matki karmiącej. Przy dwuwarstwowym pcb słabo sobie radzi.
Myślałem o tej:
http://diolut.pl/stacja-rozlutownicza-r ... cwodBQIOfQ
ale wydaje mi się za tania jak na coś porządnego.
Poszukuję 1R5T.
Jarek XYD
25...49 postów
25...49 postów

Re: Rozlutownica.

Post autor: Jarek XYD »

Denon SC-7000. Szukaj używanych na Allegro.Mam taką, trochę przechodzoną i będę ją chwalił na wszystkich odpustach :) Części zamienne dalej dostępne w "Renex".
Ew. może "gruszka" do lutownicy Weller ?
Brencik_

Post autor: Brencik_ »

Jarek XYD pisze:Denon SC-7000. Szukaj używanych na Allegro.Mam taką, trochę przechodzoną i będę ją chwalił na wszystkich odpustach :) Części zamienne dalej dostępne w "Renex".
Ew. może "gruszka" do lutownicy Weller ?
Potwierdzam w 100%
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: elektrit »

Łał, parametry są zachwycające, to 130W i 600 mm Hg. To musi ssać i grzać.
A powiedz Kolego Jarku, jak z dostępnością dysz do niej? Są, i o różnych średnicach? Trwałe-nie roszpuszczają się w cynie, solidne mechanicznie- nie rozkalibrowywują się szybko?
Dysze zmienia się łatwo czy mają tendencję do zapiekania się?
W sumie szarpnął bym się na taką nową.
Poszukuję 1R5T.
kyller
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: kyller »

Witam
Ja mam taka ZD-915.
zalety
1.cena
2.odsysa przyzwoicie (tak ze przy gorszych laminatach odrywa pady)
wady
1.wadliwa konstrukcja elementu grzejnego , potrafi sie zapychac lutem bezolowiowym (upierdliwe to jest strasznie)
2.debilna konstrukcja zaczepow zbiorniczka na cyne
3.caly czas chodzi glosny wentylator

Kupilem do wylutowywania scalakow. U mnie sie sprawdza, tylko ze ja malo wylutowywuje.
Jarek XYD
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Jarek XYD »

Dysze do Denona są dostępne, o różnych średnicach. Są trwałe - ja w swojej jeszcze nie wymieniałem, tylko zbiorniczek na cynę i filtry. Dlatego też nie wiem, czy łatwo odkręcić -nie było potrzeby.Jest w niej funkcja wydmuchu gorącego powietrza-ale ja nie używam,bo mam chińskiego hot-air-a.Podobno można tym wydmuchem wylutowywać elementy SMD, ale trzeba wyjąć filtr. Z wielowarstwowych płyt PCB lutowanych technologiąRoHS i SC-7000Z czasem nie daje rady odessać niestety - wtedy zostaje mocna klasyczna lutownica i plecionka.
Awatar użytkownika
nkas
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nkas »

Kolejny głos na SC7000Z. Aczkolwiek tak jak wspomniał przedpiśca - przy wielowarstwowych pcb (np mobo) nie da rady. Osprzęt jak dobrze pamiętam dostępny także w TME.
'All the stars in the north are dead now.'
ODPOWIEDZ