W jaki sposób zaprojektować żarzenie lampki bezpośrednio żarzonej, żeby użyć ją jako wtórnika katodowego mam trafo 2x3.5VAC i 2x14VAC a żarzenie lampki to 2-2.5V (to vfd) pobór lampki na żarzenie jest dużo mniejszy niż wydajność uzwojenia 2x3.5V . Napięcie anodowe chcę mieć tak ok. 30-40V . Jak mam to połączyć
Czy mogę wykorzystać kondensatory jako element do ograniczenia prądu żarzenia gdybym zasilał ja zmiennym
Dzięki z góry
Pozdro dla osób które wytykają mi błędy (ortograficzne) i dla innych też
PS żażenie czy rzarzenie
Używaj słownika! Forum to nie śmietnik! Cierpliwość moderatorów jest ograniczona. Ogonków już nie podkreślałem, tylko poprawiłem. Masz polskie litery, więc używaj konsekwentnie. Moderator Alek
Ostatnio zmieniony pn, 19 września 2005, 23:06 przez ...:::SQL:::..., łącznie zmieniany 1 raz.
...:::SQL:::... pisze:W jaki sposób zaprojektować żażenie lampki bezpośrednio żażonej żeby użyć ją jako wtórnika katodowego mam trafo 2x3.5VAC i 2x14VAC a żażenie lampki to 2-2.5V (to vfd) pobur lamki na żażenie jest dóżo mniejszy niz wydajnosc uzwojenia 2x3.5V . Napiecie anodowe chcę mieć tak 30-40V . Jak mam to połaczyć :?:
Czy mogę wykorzystać kondensatory jako element do ograniczenia pradu żażenia jakbym zasilał ja zmiennym :?:
Taką lampę możesz żarzyć tylko napięciem stałym - inaczej nie pozbędziesz się przydźwięku. Czyli oddzielne uzwojenie transformatora + stabilizator.
A jak nie popracujesz nad ortografią to nie licz na dużo odpowiedzi (na tym forum i gdziekolwiek indziej chyba też). W tych kilku zdaniach popełniłeś SIEDEM grubych błędów ortograficznych (a na takiej maturze limitem są cztery - potem dostaje się 1).