Magnetofon drutowy??

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Magnetofon drutowy??

Post autor: Alek »

Witam wszystkich.
Stałem się szczęśliwym posiadaczem drutu stalowego i chcę go zmusić do zaśpiewania. Jakieś sugestie co do wykonania głowicy zapisująco-odtwarzającej? Bo chyba z magnetofonu nie bedzie się nadawać?
Chcę by przemówiło nawet głosikiem z nocniczka.
Na kasującą dam póki co elektromagnes. Kasowanie prądem stałym. Podkład prądu stałego.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Magnetofon drutowy??

Post autor: tszczesn »

Alek pisze:Witam wszystkich.
Stałem się szczęśliwym posiadaczem drutu stalowego i chcę go zmusić do zaśpiewania. Jakieś sugestie co do wykonania głowicy zapisująco-odtwarzającej? Bo chyba z magnetofonu nie bedzie się nadawać?
Chcę by przemówiło nawet głosikiem z nocniczka.
Na kasującą dam póki co elektromagnes. Kasowanie prądem stałym. Podkład prądu stałego.
W starych (lata 50-te, ewentualnie sam początek lat 60-tych) numerach 'Radioelektronika' albo 'Młodego Technika' był opis budowy takiego magnetofonu, nie jestem pewien, czy ja to mam, dziś wieczorem przejrzę swoje zasoby, może mam ten numer to zeskanuję artykuł.

Kasowanie prądem stałym to kiepski pomysł, na intuicję pole magnetyczne stałe musi być bardzo silne aby skutecznie skasować drut.

Z ciekawostek - były robione (na oko na przełomie lat 60-tych i 70-tych) na zachodzie dytktafony drutowe - malutki magnetofonik wielkości może podwójnej mydelniczki (wraz z baterią i mechaniką), na cienki drucik stalowy. Swego czasu miałem coś takiego, nawet działał :) Nie pamiętam już teraz jakiej był firmy. Wbrew pozorom nie może to być jakaś duża rzadkość, bo już kilka razy widziałem je do kupienia, dość niedrogo.
Alek

Jeśli znajdziesz będę bardzo wdzięczny. Co do kasowania-elektromagnes dzwonkowy jest dość silny. Zresztą w razie czego będę kasował zmiennym. A może póki co spróbuję nagrać ton ciągły 8)
Jasiu

Re: Magnetofon drutowy??

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Alek pisze:Bo chyba z magnetofonu nie bedzie się nadawać?
Dlaczego?

Pozdrawiam,
Jasiu
Alek

No właśnie tak się zastanawiałem, by dać głowicę z jakiegoś dwuścieżkowca. Bo jakoś nie uśmiecha mi się klecenie głowicy z blaszek i szlifowanie jej czoła. A dwa elektromagnesy i między nimi drut to nie będzie dobre. Ogólnie będzie bardzo silny szum wskutek tarcia drutu o głowicę. Zastanawiam się, czy nie będę musiał dać jakiejś strasznej prędkości przesuwu, dajmy na to 76 cm/s. Poza tym będę musiał troszkę poczytać o właściwościach magnetycznych stali :D
Jasiu

Alek pisze:No właśnie tak się zastanawiałem, by dać głowicę z jakiegoś dwuścieżkowca. Bo jakoś nie uśmiecha mi się klecenie głowicy z blaszek i szlifowanie jej czoła.
Jeżeli drut jest gruby, to zwykła głowica może mieć za małą szczelinę. Wtedy można zeszlifować jej czoło - blaszki od czoła często schodzą się stopniowo "w trójkąt" i da to efekt poszerzenia szczeliny.
Alek pisze:Poza tym będę musiał troszkę poczytać o właściwościach magnetycznych stali :D
Ho ho, to głęboko sięgasz do podstaw... Czy to jest drut specjalnie do tego celu, czy jakiś przypadkowy?

Pozdrawiam,
Jasiu
Alek

Drut jest przypadkowy. Ma z 0,3 mm. Dlatego rzeczywiście będę musiał zetrzeć jakąś głowiczkę :D
Jasiu

Alek pisze:Drut jest przypadkowy. Ma z 0,3 mm. Dlatego rzeczywiście będę musiał zetrzeć jakąś głowiczkę :D
To masz szansę, że trafisz na jakąś stal stopową albo miękką z zabawy wiele nie wyjdzie.

Jasiu
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Alku, minęło trochę czasu - zmajstrowałeś tą machinę ? :)
Jeśli nie - mam dla ciebie inspirację - Minifon P55, urządzenie niemieckie podobno używane przez MO. Do czego - to wie tylko min. Macierewicz. :)Wymiary: 10x18x14cm, waga 0.75cm. Lampowe - a jakże o czym świadczą napisy "FILEMANT BATTERY" i "ANODE BATTERY".
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_
Alek

Zrezygnowałem i zrobiłem dyktafon taśmowy. Czeka na wykończenie.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Alek pisze:Zrezygnowałem i zrobiłem dyktafon taśmowy. Czeka na wykończenie.
Czyli został drut w sam raz na baretery :D
Czy stal się nadaje?
Alek

Ten, który mam jest bardzo gruby-około 0,5mm. A to zdecydowanie za dużo.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Aha :(
Wcześniej pisałeś o 0.3mm.

Jaka powinna być w przybliżeniu średnica drutu dla prądu 2A?
Może coś znajdę, jeżeli będę wiedzał czego szukać :)
Alek

Szukaj drutów żelaznych (stalowych) o różnych średnicach do 0,3 max.
szalony

Post autor: szalony »

Fugasi - i to ustrojstwo wyglada na drutowe ("Tondrahtspule")

fugasi pisze: waga 0.75cm.
Niezly wynik 8)