Lorenz Isar

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Lorenz Isar

Post autor: PZL P-11c »

Witam kolegów .
Udało mi się ostatnio na targowisku zakupić wyżej wymienione radio.Niestety jest nie kompletne a i wiadomości w internecie nie trafiłem dużo.Przy zakupie wydawało się że brakuje tylko bocznych pokręteł , niestety po przyniesieniu i odkurzeniu okazało się że skala pochodzi z innego modelu radia ,jest za długa i nie mieści się w miejscu na nią przewidzianym.Również brakuje okienka na oznaczenie zakresu fal jaki jest załączony przełącznikiem.Po literce S wnioskuję że pochodzi z modelu Schauba .Może ktoś z kolegów posiada takie radio i poratuje zdjęciem lub skanem skali oraz wyglądem bocznych gałek.Pozdrawiam Darek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Lorenz Isar

Post autor: ballasttube »

Witaj,Darku.
Nie było mnie tu sporo czasu.
Nie byłeś na R/M w sprawie Twego nowego Lorenza?
Tam jest sporo fotek odnośnie jego gałek i wyglądu.
Pościągałem i mogę Ci dosłać na PRV, jeżeli Sobie jeszcze nie ściągnąłeś
od nich.
Układ jest superreakcyjny, bez przemiany,z naszym UKFem,ale obciętym.
Z lampami może być przechlapane,bo końcówa jest własna Lorenza.
UCF12 też jest obecnie bardzo rzadka.
Schemat jest tylko ten zakodowany na R/M.Na razie nie dorwałem skądinąd.
Dzięki za skrzynkę do Oriona raz jeszcze,wszystko pasuje idealnie.
Tylko teraz czas potrzebny na odbudowę.
Dorwałem nietypowy potencjometr 220k"B" do siły ostatnio.
Trafo sieciowe też podbieram.No i głośnik dam zastępczy na razie.
Pozdrawiam Cię,Darku,serdecznie.
Jacek
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Witaj Jacku.
Dziękuję za odpowiedź w sprawie Lorenza,widzę że nikt z kolegów nie posiada takiego odbiornika aby podzielić się zdjęciem skali.Schemat znalazłem w sieci i jak znajdę czas to spróbuję uruchomienia, lampy były obsadzone jak nabyłem radio ale nie wiem jaki ich stan.Mam nadzieję że są w stanie działającym bo tak jak pisałeś nie pojawiają się często w sprzedaży.Mam ostatnio szczęście do rzadko spotykanej obsady, wpadł mi taki maluch RFT Schwarzburg na lampach typu U czyli UCH81 ,UF51,UBF80 oraz UEL51 z czego tylko jedna dotarła cała i tez mam problem .Ale wracając do Lorenza to poszukuję dobrego zdjęcia skali aby spróbować zrysowania do zrobienia wydruku bo na orginalną raczej nie mogę liczyć.Cieszę się że skrzynka do Oriona pasuje .Pozdrawiam Darek.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Witam kolegów
Prośba do kolegów posiadających konto na radiomuseum.org. o pobranie zdjęcia skali .Szukałem wszędzie i tylko na tym portalu trafiłem na zdjęcie skali.Spróbuję na podstawie zdjęcia wyrysować aby zrobić wydruk.Pozdrawiam wszystkich w Nowym Roku.Darek.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

A gdzie tam jest zdjęcie skali? Jest fotka radia od przodu, ale na tyle mała i niewyraźna, że na skali niewiele widać.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

tszczesn pisze:A gdzie tam jest zdjęcie skali? Jest fotka radia od przodu, ale na tyle mała i niewyraźna, że na skali niewiele widać.

Witam kolegów.
Myślałem właśnie o tym zdjęciu.Ja klikając na nie nie mogę nic zrobić a sądziłem że po pobraniu będzie lepiej widoczne i można będzie powiększyć.Skala jest do narysowania od początku ale byłby wzór z rozmieszczeniem stacji.Niestety nie udało mi się natrafić na lepsze zdjęcie .Ogólnie mało danych o radiu.Pozdrawiam Darek.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

No to niestety zdjęcie jest na tyle niewyraźne, że nie da się z niego odtworzyć skali.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

tszczesn pisze:No to niestety zdjęcie jest na tyle niewyraźne, że nie da się z niego odtworzyć skali.
Dziękuję za pomoc.Niestety nadal będę miał problem z skalą.Pozdrawiam Darek.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

PZL P-11c pisze:
tszczesn pisze:No to niestety zdjęcie jest na tyle niewyraźne, że nie da się z niego odtworzyć skali.
Zarejestruj się na forum Saby i poproś o zdjęcia. Tam są tak samo uczynni ludzie. jak na forum Triody. Brakowało mi kilku elementów do saby, dostałem kilka przsyłek, nikt nie chciał ode mnie pieniędzy.. Więc ze zdjęciami tym bardziej nie powinno być problemu..
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

zagore1 pisze:
PZL P-11c pisze:
Zarejestruj się na forum Saby i poproś o zdjęcia. Tam są tak samo uczynni ludzie. jak na forum Triody. Brakowało mi kilku elementów do saby, dostałem kilka przsyłek, nikt nie chciał ode mnie pieniędzy.. Więc ze zdjęciami tym bardziej nie powinno być problemu..
Witam Kolegów.
Dziękuje za pomysł z forum Saby koledze ,spróbuję tego kierunku .Niestety nie znam niemieckiego i muszę poszukać kogoś kto napisze w moim imieniu prośbę dotyczącą skali do radia.Pozdrawiam Darek.