Brum /buczenie gramofon Bambino
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 15...19 postów
Brum /buczenie gramofon Bambino
Witam posiadam brum lub buczenie podczas odtwarzania płyty wiem ,że pod płyta jest trafo ale ten brum powienien być chyba bardziej cichy https://youtu.be/nrpOiAVkbe4
Gdzies czytałem ze kondek 2x 50uF w jeden obudowie ten duży mial czyścić to a nie wiem czy moj już siadł i takie pytanie jeśli to ten kondek to mozna wstawić 2 te same kondki zmasowane w jedym miejscu a plusy ida do innych kabli tak jak w oryginale?
Pozdrawiam
Gdzies czytałem ze kondek 2x 50uF w jeden obudowie ten duży mial czyścić to a nie wiem czy moj już siadł i takie pytanie jeśli to ten kondek to mozna wstawić 2 te same kondki zmasowane w jedym miejscu a plusy ida do innych kabli tak jak w oryginale?
Pozdrawiam
Pozdrawiam Blusik 

-
- 3125...6249 postów
Re: Brum /buczenie gramofon Bambino
Witam
Czy po zwarciu rezystora siatki pierwszej triody lampy podwójnej przydźwięk sieciowy zmniejsza się?
Czy po zwarciu rezystora siatki pierwszej triody lampy podwójnej przydźwięk sieciowy zmniejsza się?
Ostatnio zmieniony sob, 7 maja 2016, 17:13 przez AZ12, łącznie zmieniany 1 raz.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 3125...6249 postów
Typowy przydźwięk spowodowany brakiem ekranu (masy na ekranie) na odcinku wkładka - wejście wzmacniacza.
-
- 15...19 postów
Masa jest z wkładki z oplotu do metalu w środku a co mam zewrzeć w ECL aby sprawdzić ,który pin z czym i jeszcze jedne potencjometr nie działa ale on chyba nic do tego nie ma
Masz na myśli drugi pin w wkładce lampy z czym'
Główny potencjometr jest nie oryginalny względem schematu a nie działa 50kOhm
Masz na myśli drugi pin w wkładce lampy z czym'
Główny potencjometr jest nie oryginalny względem schematu a nie działa 50kOhm
Ostatnio zmieniony sob, 7 maja 2016, 12:34 przez Blusik, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Blusik 

-
- 125...249 postów
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /ECL86.pdf
Siatkę triody (gt) do masy, czyli metalu (chassis). Jeśli brum nie ustanie, to sprawdź kontakt masy kondensatora zasilacza (tego dużego w puszce) do masy (może być poluzowany lub styk zaśniedział) ewentualnie możesz spróbować na próbę przylutować nowe 47uF kondenatory równolegle do jego dwu sekcji.
Siatkę triody (gt) do masy, czyli metalu (chassis). Jeśli brum nie ustanie, to sprawdź kontakt masy kondensatora zasilacza (tego dużego w puszce) do masy (może być poluzowany lub styk zaśniedział) ewentualnie możesz spróbować na próbę przylutować nowe 47uF kondenatory równolegle do jego dwu sekcji.
Pozdrawiam,
elektryk jk
elektryk jk
-
- 15...19 postów
Jak tak zrobię to znika dźwięk z płyty a buczenie jest
Daje film jak daje do masy https://www.youtube.com/watch?v=gNl-gAGUNTk
Pytanie poza tematem mam hertz miarkę z radia ale cały czas pokazuje to samo nic się nie zmienia już wszytko w niem wymieniałem oprócz kwarcu czy mógł bym komuś wysłać tą miarkę aby ja sprawdził
Jako coś PW
Daje film jak daje do masy https://www.youtube.com/watch?v=gNl-gAGUNTk
Pytanie poza tematem mam hertz miarkę z radia ale cały czas pokazuje to samo nic się nie zmienia już wszytko w niem wymieniałem oprócz kwarcu czy mógł bym komuś wysłać tą miarkę aby ja sprawdził
Jako coś PW
Pozdrawiam Blusik 

-
- 1250...1874 posty
Kolego Blusik'u, chciałbym Ci pomóc lecz nie bardzo Ciebie rozumiem. Zapewne i inni koledzy z naszego Forum mają podobny problem. Przekazujesz jakieś komunikaty stosując slang miejski.
My tu staramy się używać zrozumiałych pojęć technicznych i stosować zasady pisowni przyjętej w języku polskim.
Kondki, gdy są „nie teges”(nie są O.K.) mogą skutkować niechcianą ciążą! To na razie tyle.
Wysyłasz nas w świat w poszukiwaniu twoich filmików.
My tu staramy się używać zrozumiałych pojęć technicznych i stosować zasady pisowni przyjętej w języku polskim.
Kondki, gdy są „nie teges”(nie są O.K.) mogą skutkować niechcianą ciążą! To na razie tyle.
Wysyłasz nas w świat w poszukiwaniu twoich filmików.
Ostatnio zmieniony sob, 7 maja 2016, 15:08 przez gustaw353, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 15...19 postów
Może zacznę od tego ,że jeśli oglądałem inne filmy z gramofonem bambino na youtube to każdy gra dźwięk i nie słychać buczenia tak jak u mnie na filmiku wyżej. Nie wiem może już wkładka nie domaga jest tam od nowości. Wszystko sprawdziłem i masa z oplotu wkładki jest na pewno na chassis jak i kondensatora 2x50uF też ma masę a buczenie dalej występuje rezystory i kondensatory też posprawdzane. Jeśli to nic nie da to spróbuje wymienić 2x 50uF na nowe pojedyncze ale do tych oczepów jak oryginalnie plusami a minusy do chassis.
Jeśli mówiąc o drugi czyli Hertz miarce to inne temat ale wymieniłem w niej wszystko i dalej nie działa(oprócz kwarcu 7.2MHz) Została ona zaadaptowana z radia samochodowego na(LB3500 i LC7265).Dlatego się pytam czy komuś mogę to wysłać do sprawdzenia a jeśli nie to wydam 50 i kupie gotowy kit z AVT.
Myślę, że teraz jest to lepiej wytłumaczone niż przedtem a jeśli nie to przepraszam
Pozdrawiam Blusik
Jeśli mówiąc o drugi czyli Hertz miarce to inne temat ale wymieniłem w niej wszystko i dalej nie działa(oprócz kwarcu 7.2MHz) Została ona zaadaptowana z radia samochodowego na(LB3500 i LC7265).Dlatego się pytam czy komuś mogę to wysłać do sprawdzenia a jeśli nie to wydam 50 i kupie gotowy kit z AVT.
Myślę, że teraz jest to lepiej wytłumaczone niż przedtem a jeśli nie to przepraszam
Pozdrawiam Blusik
Pozdrawiam Blusik 

-
- 1250...1874 posty
Połącz siatkę triody z masą i napisz co wtedy słyszysz - sugerował to już kol AZ12.
Pytanie dotyczące miernika częstotliwości - chaotyczne (mało danych, schemat-?) i nie w tym dziale.
Pytanie dotyczące miernika częstotliwości - chaotyczne (mało danych, schemat-?) i nie w tym dziale.
-
- 125...249 postów
OkBlusik pisze:Jak tak zrobię to znika dźwięk z płyty a buczenie jest.

Pozdrawiam,
elektryk jk
elektryk jk
-
- 15...19 postów
I tak tam gdzie nie ma wtyku mierze po kolei w stronę przeciwną niż ruch wskazówek zegara i tak:
1-0V
2-18.32V
3-0.4V
4-0V
5-0V
6-259V
7-269V
8-1.6V
9-83.5V
Macie już wszystkie
1-0V
2-18.32V
3-0.4V
4-0V
5-0V
6-259V
7-269V
8-1.6V
9-83.5V
Macie już wszystkie
Pozdrawiam Blusik 

-
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Napięcia na nóżkach lampy ECL82 wydają się być nieco zawyżone. Przyczyną może być słabsza emisja pentodowej części lub zbyt duże napięcie zasilające. Gdyby kondensator filtru miał zbyt małą pojemność to napięcia były by zbyt niskie. Dla pewności zmierz jeszcze prąd anodowy zwierając miliamperomierzem końcówki uzwojenia pierwotnego transformatora głośnikowego.
Napięcia na nóżkach lampy ECL82 wydają się być nieco zawyżone. Przyczyną może być słabsza emisja pentodowej części lub zbyt duże napięcie zasilające. Gdyby kondensator filtru miał zbyt małą pojemność to napięcia były by zbyt niskie. Dla pewności zmierz jeszcze prąd anodowy zwierając miliamperomierzem końcówki uzwojenia pierwotnego transformatora głośnikowego.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 2500...3124 posty
A gdzie jest napięcie ujemne ? sprawdź kondensator siatki pierwszejBlusik pisze:I tak tam gdzie nie ma wtyku mierze po kolei w stronę przeciwną niż ruch wskazówek zegara i tak:
1-0V
2-18.32V
3-0.4V
4-0V
5-0V
6-259V
7-269V
8-1.6V
9-83.5V
Macie już wszystkie
-
- 15...19 postów
pokazuje wartości ale skacze chyba ,ze źle coś łącze ale 0 pokazuje lub jakies bardzo małe wartości
Pozdrawiam Blusik 

-
- 3125...6249 postów
Ja tu słyszę dwa brumy. Jeden jakby na S1 triody źródło sygnału było bez ekranu. Brak masy na 3 wyprowadzeniu potencjometru oraz kondensator w zasilaczu, o czym możesz się przekonać jak radzili wcześniej koledzy, podczepić kondensator r0wnolegle o podobnej pojemności.Blusik pisze:Daje film jak daje do masy https://www.youtube.com/watch?v=gNl-gAGUNTk