Witajcie.
Mam taki problem - otóż po narysowaniu polygonu i wypełnieniu miedzią poleceniem ratsnest wszystko jest w porządku, jednak po zapisaniu pliku i ponownym otwarciu wypełnienia już nie ma - jest tylko obrys polygon. Po poleceniu ratsnest znów się pojawia i znów po ponownym otwarciu znika...
Jak temu zaradzić?
Pozdrawiam serdecznie
EAGLE 7.2 - problem ze znikającym polygonem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 375...499 postów
EAGLE 7.2 - problem ze znikającym polygonem
Ostatnio zmieniony sob, 23 kwietnia 2016, 15:52 przez g.marciniak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 2500...3124 posty
Re: EAGLE 7.2 - problem z polygonem
Nijak, Eagle tak ma odkąd pamiętam, chociaż ostatnia wersja jakiej używałem to 6.
-
- 375...499 postów
Re: EAGLE 7.2 - problem z polygonem
Aha... A czy jak wyślę płytki do druku to oni ten polygon uwzględnią?
-
- 2500...3124 posty
Re: EAGLE 7.2 - problem ze znikającym polygonem
Do płytkarni wysyła się zwykle pliki w formacie Gerber, przy ich generowaniu Eagle wypełni poligony. Tak czy owak warto przed wysłaniem obejrzeć wygenerowane pliki, są do tego programy (szukaj gerber viewer) i chyba nawet webowe aplikacje. Jeśli płytkarnia przyjmuje bezpośrednio pliki Eagle'a to wtedy oni zrobią z nich gerbery.
-
- 1250...1874 posty
Re: EAGLE 7.2 - problem ze znikającym polygonem
Eagle tak robi, ponieważ obliczanie poligonów jest zasobożerne. Program będzie płynniej działał, jeżeli taka operacja zostanie wykonana dopiero na żądanie użytkownika. Poligon niewypełniony wciąż jest na płytce, różnica jest tylko w wyświetlaniu jej podczas rysowania. Jeżeli wyślesz komuś taki plik i on zrobi ratsnest (ktoś wie, skąd taka nazwa?), to też mu się wypełni. To polecenie przelicza też na nowo połączenia (żółte linie) do elementów, które nie mają jeszcze podciągniętych ścieżek i chyba coś resetuje po sprawdzaniu poprawności. Może coś jeszcze - nie wiem.