Magnetofon RFT KB100
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 10...14 postów
Magnetofon RFT KB100
Witam, mam problem z magnetofonem RFT KB 100, po wymianie kartoflaków zaczął normalnie odtwarzać, nagrywa prawie dobrze (możliwe że to ja nie potrafię prawidłowo wysterować na nim taśmy) problem jest z tym że podczas nagrywania nie kasuje taśmy. Ze schematu ( i z konstrukcji samego magnetofonu) rozumuję że za kasowanie taśmy jest odpowiedzialna lampa EC92. Pomierzyłem napięcia jak na schemacie w punktach 16, 17 i 18 . Dostałem kolejno w punktach:
16: 200V,
17: -17V
18: 3,25V
16 i 18 wyglądają ok, martwi mnie 17. Wg schematu ma być 25V. Co może być przyczyną? Dołączam schemat magnetofonu. Za wszelką pomoc dziękuję.
Pozdrawiam
16: 200V,
17: -17V
18: 3,25V
16 i 18 wyglądają ok, martwi mnie 17. Wg schematu ma być 25V. Co może być przyczyną? Dołączam schemat magnetofonu. Za wszelką pomoc dziękuję.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Re: Magnetofon RFT KB100
W punkcie 17 musi być ujemne napięcie jak lampa oscyluje, +25V tam nie ma prawa być, zapewne w schemacie są błędy Zresztą błąd jest na pewno tez gdzie indziej - przy aktualnym połączeniu głowicy uniwersalnej magnetofon nie odtwarza, bo głowica jest zwarta przełącznikiem f5-6. Zmierz napięcie zmienne na siatce lampy, zresztą masz jego wskaźnik w postaci połowy oka EM83 - w momencie zapisu jego prawa (schematowo) część musi być wychylona.
-
- 10...14 postów
Fakt, w momencie włączenia nagrywania jedna połowa oka wychyla się wyżej połowy zakresu, druga połowa porusza sie w rytm sygnału. Napięcie zmienne na siatce EC92 wynosi 86V. Magnetofon odtwarza prawidłowo ale nie kasuje taśmy.
-
- moderator
Strasznie dużo tego zmiennego napięcia tam jest, ale to tym bardziej pokazuje, że generator prądu podkładu się wzbudza. Może jest przerwa w obwodzie głowicy kasującej, może nie dotyka ona taśmy? Schemat jest jakiś dziwny, nie za bardzo rozumiem funkcję przełącznika S6, więc nie potrafię podać co dokładnie trzeba sprawdzić.
-
- 10...14 postów
Popróbowałem poprawić docisk taśmy do głowicy, zmieniać jej położenie, czyścić, niestety kasowanie tylko osłabia delikatnie poziom poprzedniego zapisu. Od czego możnaby zamontować głowice kasującą do tego cuda? Jakieś propozycje? Oryginalnej raczej nie uświadczę...
-
- 250...374 postów
...a może po prostu głowica kasująca jest rozregulowana (mam na myśli położenie względem taśmy)?... Nie trafia na ślad zapisu. To by mogło tłumaczyć brak kasowania.
...omne ignotum pro magnifico.../wszystko nieznane jest nadzwyczajne/.
-
- 10...14 postów
Dołączam więc fotki głowicy kasującej, położenia taśmy i nagrywającej. Położenie taśmy względem głowicy jest jak na instrukcji. Sama głowica jest przykręcona na stałe ale zmieniałem grubość podkładki pod rolką przed głowicą aby wymusić zmiane pozycji taśmy względem głowicy kasującej, bez rezultatu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
To chyba dobrze, gdyby się nie wzbudzał, to by nie kasowałotszczesn pisze:Strasznie dużo tego zmiennego napięcia tam jest, ale to tym bardziej pokazuje, że generator prądu podkładu się wzbudza.

Głowica kasująca to w magnetofonach tradycyjnie część niezniszczalna, ale warto ją sprawdzić, omomierzem na pewno nie wolno sprawdzać głowic nagrywających i odtwarzających, ale kasująca chyba się nie namagnesuje, bo zwykle jest ferrytowa

-
- 10...14 postów
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, sprawdzam każdą możliwość
Sprawdziłem opór na głowicy, 180R, zmieniłem docisk taśmy na nowy, próbowałem dociskać mocniej taśmę do głowicy kasującej. Z ciekawości wykasowałem taśmę na swoim Telefunkenie który działa normalnie, nagrałem na KB100 (na czystej taśmie ma naprawdę czysty i dobrej jakości zapis), 3 razy puściłem taśmę na nagrywaniu bez sygnału i coś kasuje ale to co nagrałem dalej słychać dosyć dobrze. Coś jeszcze mogę sprawdzić?

-
- 1 post
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum.
Proponuję sprawdzić czy załącza się przełącznik S6 - włączenie w szereg dodatkowej indukcyjności powoduje spadek prądu w.cz. w głowicy kasującej, ale podtrzymuje pracę generatora, stąd przyzwoite nagrywanie (jest prąd podkładu). A może po prostu jest to tzw nagrywanie trikowe, jakie miał np. nasz "grunding" ZK145?
Pozdrawiam Maciej
Proponuję sprawdzić czy załącza się przełącznik S6 - włączenie w szereg dodatkowej indukcyjności powoduje spadek prądu w.cz. w głowicy kasującej, ale podtrzymuje pracę generatora, stąd przyzwoite nagrywanie (jest prąd podkładu). A może po prostu jest to tzw nagrywanie trikowe, jakie miał np. nasz "grunding" ZK145?
Pozdrawiam Maciej