Akcja EROICA.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Akcja EROICA.
Gdzieś w okolicach maja chciałbym rozpocząć prace przy Eroice i już czas zacząć zbierać materiały na jej temat.
Poszukuję wszelkich informacji na temat transformatorów i dławików w zasilaniu. O ile sieciowca sobie policzę, to transformatory głośnikowe w tym układzie są dla mnie zbyt skomplikowane. Nie sądzę, aby była szansa dorwać oryginalne i coś trzeba będzie wydumać. Radio odzyskane od złomiarzy, wszystko co kolorowe wycięli. Skala. Tu też trzeba będzie przysiąść. Czy któryś z Kolegów posiadający to radio byłby skłonny zrobić kilka porządnych fotek spodu chassis w rejonie zasilania i zwymiarować rdzenie transformatorów? Jak zdobędę rdzenie, to będę dalej się martwił co na nich nawinąć. Radio było z układem jak tu: viewtopic.php?f=11&t=29753&p=308494&hil ... ca#p308494 i tylko fotek trochę mało.
A oto ona:
Poszukuję wszelkich informacji na temat transformatorów i dławików w zasilaniu. O ile sieciowca sobie policzę, to transformatory głośnikowe w tym układzie są dla mnie zbyt skomplikowane. Nie sądzę, aby była szansa dorwać oryginalne i coś trzeba będzie wydumać. Radio odzyskane od złomiarzy, wszystko co kolorowe wycięli. Skala. Tu też trzeba będzie przysiąść. Czy któryś z Kolegów posiadający to radio byłby skłonny zrobić kilka porządnych fotek spodu chassis w rejonie zasilania i zwymiarować rdzenie transformatorów? Jak zdobędę rdzenie, to będę dalej się martwił co na nich nawinąć. Radio było z układem jak tu: viewtopic.php?f=11&t=29753&p=308494&hil ... ca#p308494 i tylko fotek trochę mało.
A oto ona:
Re: Akcja EROICA.
Skala wygląda identycznie jak w "Bolero", elementy chassis też podobne. Drobne elementy jak w "Tatrach".
Muszę porównać. Jeżeli Skala odpowiada tej z Bolero, to wzór już mam
.
Braki jakie stwierdziłem bez wyjmowania chassis:
- transformator sieciowy
- dławiki w uzwojeniu pierwotnym TS
- transformator głośnikowy do głośnika basowego
- transformator do głośników wysokotonowych
- brak anteny ferrytowej (tu łatwo, bo dane cewek są na forum)
- wyrwane podłączenie EM4
- brak głośników
- brak nakładki wokół klawiszy
- brak lamp, ale to akurat żaden kłopot.
- powgniatane kondensatory elektrolityczne
Co więcej, to się okaże po dokładnych oględzinach.
Oj, skala jest inna. Przynajmniej w okolicy regulatorów barwy tonu - liczba nutek.
Edit:
I nie tylko. Wygrzebałem wzór Bolero i to całkiem co innego, chociaż niektóre elementy będzie można skopiować.

Braki jakie stwierdziłem bez wyjmowania chassis:
- transformator sieciowy
- dławiki w uzwojeniu pierwotnym TS
- transformator głośnikowy do głośnika basowego
- transformator do głośników wysokotonowych
- brak anteny ferrytowej (tu łatwo, bo dane cewek są na forum)
- wyrwane podłączenie EM4
- brak głośników
- brak nakładki wokół klawiszy
- brak lamp, ale to akurat żaden kłopot.
- powgniatane kondensatory elektrolityczne
Co więcej, to się okaże po dokładnych oględzinach.

Edit:
I nie tylko. Wygrzebałem wzór Bolero i to całkiem co innego, chociaż niektóre elementy będzie można skopiować.
Mam Eroicę późniejszą na EL84, ale sporo części i elementów było w niej takich samych. Czyli mogę Cię poratować m.in.:
- robiąc fotki skali
- pożyczając Ci do skopiowania plastikowe nakładki wokół klawiszy
- robiąc zdjęcia, mierząc, czy co tam chcesz z dławikami w zasilaniu
- j.w. z anteną ferrytową
- w inny sposób, gdy kokretnie powiesz czego potrzebujesz
Pozdrawiam
Wojtek
- robiąc fotki skali
- pożyczając Ci do skopiowania plastikowe nakładki wokół klawiszy
- robiąc zdjęcia, mierząc, czy co tam chcesz z dławikami w zasilaniu
- j.w. z anteną ferrytową
- w inny sposób, gdy kokretnie powiesz czego potrzebujesz
Pozdrawiam
Wojtek
Dzięki Wojtku za chęć pomocy.
Oczywiście chętnie skorzystam. Dokładne pytania pojawią się jak tylko zakończę Graetza i chassis Eroici dotrze na warsztat.
Pozdrawiam
Staszek
Oczywiście chętnie skorzystam. Dokładne pytania pojawią się jak tylko zakończę Graetza i chassis Eroici dotrze na warsztat.
Pozdrawiam
Staszek
Nie wytrzymałem i zdemontowałem skalę do zeskanowania. Obraz kiepski, ale musi wystarczyć do odtworzenia skali. Pytanie - jaki kolor mają literki w Waszych Eroikach?
Jak ktoś chce się pobawić...
Jak ktoś chce się pobawić...
No i się zaczyna - jadna skala ma litery złote, druga białe. Co ciekawe ta druga ma miejsce na... EM80, choć też siedzi w Eroice 3202, która ma normalnie EM4 w obudowie między głośnikami. Jaja.
Moja miała złote, ale tak wypłowiałe, że wolałem się upewnić.
A EM4 nie pomiędzy a obok głośnika
A EM4 nie pomiędzy a obok głośnika

Szukałem zdjęć skali na forum i znalazłem coś takiego: download/file.php?id=26761&mode=view Na samym środku u mnie jest "Bucuresti" za w tej z forum nie ma, cyferek też coś jakby jej brakowało.
Tradytor, czy mógłbym poprosić o fotkę skali tak, aby widać było też cyferki na poszczególnych zakresach? Poniżej moje wypociny. Trochę pouzupełniałem, ale już mi się w oczach mieni i byków nie widzę.
Tradytor, czy mógłbym poprosić o fotkę skali tak, aby widać było też cyferki na poszczególnych zakresach? Poniżej moje wypociny. Trochę pouzupełniałem, ale już mi się w oczach mieni i byków nie widzę.
Spoko, nie pali się, ale do tego czasu mogę mieć więcej pytań.
Skala biała 1
Skala biała 2
Skala złota
Ta ostatnia sama ma braki, bo czarne cyfry na transparentnym tle najwyraźniej uległy zmyciu. Resztę skali uratowała warstwa białej farby.
Dzięki Kolego Tradytorze za zdjęcia. Już pomogły mi znaleźć kilka błędów.
Jak już się naprzykrzam, to może podpatrzysz przy czasie na dławiki w zasilaniu TS? Znalazłem w sieci fotkę i są tam dwa trzysekcyjne dławiki. O ile Ci się zechce, to czy mógłbyś zmierzyć średnicę zewnętrzną cewek, rozstaw i opisać sposób mocowania i jakie są karkasy? Zakładam, że średnica drutu na te dławiki powinna być podobna jak w uzwojeniu pierwotnym transformatora. Może namotam coś podobnego.
W weekend znalazłem w domu transformator który będzie dawcą rdzenia na TS
, jeszcze tylko go obadać, bo może uda się wykorzystać pierwotne. Dumałem też nad transformatorem głośnikowym, bo zdobyłem 15 omowy głośnik niskotonowy. Wydumałem, że "TG" ma być bez szczeliny i mieć przekładnię w okolicach 7,3. Jak nic pasuje transformator sieciowy 220/30V. Czy mam rację? Można na próbę wstawić taki transformator? Sprawdzę jeszcze zapasy, bo może nada się jakiś radiowęzłowiec. Wszystko wyjdzie z czasem, bo chassis się suszy po myciu szlauchem i jeszcze nie przyjrzałem mu się dokładniej, a nie zanosi się abym w tym tygodniu znalazł wolny czas.
Pozdrawiam
Staszek
Jak już się naprzykrzam, to może podpatrzysz przy czasie na dławiki w zasilaniu TS? Znalazłem w sieci fotkę i są tam dwa trzysekcyjne dławiki. O ile Ci się zechce, to czy mógłbyś zmierzyć średnicę zewnętrzną cewek, rozstaw i opisać sposób mocowania i jakie są karkasy? Zakładam, że średnica drutu na te dławiki powinna być podobna jak w uzwojeniu pierwotnym transformatora. Może namotam coś podobnego.
W weekend znalazłem w domu transformator który będzie dawcą rdzenia na TS

Pozdrawiam
Staszek
TWOP ma podobną przekładnię, tylko blachy poskładane ze szczeliną.staku pisze:Wydumałem, że "TG" ma być bez szczeliny i mieć przekładnię w okolicach 7,3. Jak nic pasuje transformator sieciowy 220/30V.