Sondowanie potrzeb na moduł pętli efektów + pogłosu

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

bisz
125...249 postów
125...249 postów

Sondowanie potrzeb na moduł pętli efektów + pogłosu

Post autor: bisz »

Chciałem was konstruktorzy, amatorzy i zawodowcy zapytać czy z pośród was, ci którzy regularnie budują jakieś wzmacniacze, lub także nieregularnie czyli raz jeden wybudowali jakiś sobie lub koledze, bylibyście chętni korzystać z gotowego modułu pętli efektów oraz pogłosu (cyfrowego, na accutronics) zawartych w jednej płytce PCB ?. Mam na myśli sprawdzone rozwiązanie pętli na tranzystorach LND150 oraz moduł reverbu cyfrowego accutronics.

Może puryści się oburzą, że musi być sprężyna i musi być lampa... w stopniu wzmacniającym i końcówce mocy na pewno, ale z tego co wiem, te reverby cyfrowe działają na tyle wiernie i dobrze, że chyba nie znam ludzi, którzy w ciemno byliby w stanie odróżnić który idzie ze sprężyny, a który z cyfraka. Myślę, ze podobnie będzie z pętlą. W końcu stopień przed i po pętli ma tylko być wtórnikiem z dobra impedancja bez dodawania żadnych lampowych czarów. A skoro tak, to może warto byłoby uprościć te konstrukcje ?

Jeżeli uważacie, ze byłaby taka potrzeba , to mógłbym opracować taki szablon płytek PCB i dostarczać po jakiejś sensownej cenie wam :) tylko zanim bym się za to zabrał chciałbym spytać, czy w ogóle uważacie, że rzecz taka jest potrzebna konstruktorom ?
grabel
375...499 postów
375...499 postów

Re: Sondowanie potrzeb na moduł pętli efektów + pogłosu

Post autor: grabel »

Jeśli chodzi o pętlę na LND150 tutaj jest ciekawa http://www.tube-town.net/ttstore/Kits/M ... :5973.html
bisz
125...249 postów
125...249 postów

Tak, właśnie tę rozrysowałem :-) Wstawiłem już jedną taką koledze do plexi - spisuje się super.
Na niej chciałem bazować tylko za trochę mniejsze pieniądze :)
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: endrju »

Ja chętnie bym nabył. Wykonałem kilka kopii plexi ,a tam jak wiadomo brak jest pętli. Mam również dziwną alergię na pcb , więc najchętniej kupił bym gotowe płytki.
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: thn.technik »

Cześć, a w jaki sposób chcesz zasilić moduł Belton'a?
bisz
125...249 postów
125...249 postów

Myślę aby wykorzystać napięcie żarzenia (z masą po środku) , i na powielaczu napięcia zrobić 12VDC
Tak myślę, że nieodłącznym elementem każdego wzmaka jest jakiś układ przełączania kanałów - lub innych funkcji. Także na pokładzie tej płytki możnaby też dorzucić gniazdo jack stereo 6.3 i po 2, 2-polowe przekaźniki aby przełączać sobie kanały czy inne niuanse - co kto chce.
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Zasilanie przekaźników to można zrobić z obwodu żarzenia stosując przekaźniki na 5V bez podwajacza, ale na pewno nie będzie to działało poprawnie dla zasilania układu reverbu. Masa sygnału reverbu musi być podpięta do masy pętli, a masa pętli do masy inwertera.

Ja stosuje oddzielne uzwojenie do zasilania reverbu, a pętle robię na zwykłych tranzystorach NPN
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
bisz
125...249 postów
125...249 postów

Jeżeli dobrze rozumiem to wszystkie masy w mojej koncepcji są wspólne. Czy uważasz że powielacz nie da rady ?
Masz już sprawdzone w praktyce to twoje rozwiązanie ?
P.S. Jakiej używasz biblioteki w eagle do gniazd 6.3 stereo ?
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Wykorzystanie obwodu żarzenia ze środkiem uzwojenia podpiętym do masy lub symetryzowanym rezystorami do masy automatycznie wyklucza podwojenie napięcia i wykorzystanie go do zasilania toru audio we wzmacniaczu. Takie podwojone napięcie można zastosować do przekaźników na 12V. Jeśli chciałbyś użyć go do zasilenia toru audio to masa tego toru musiała by być punktem odniesienia dla żarzenia, a nie symetryzacja - prawdopodobnie będzie przydźwięk, bo punkt masy pętli jest zdecydowanie za daleko od pierwszych kondensatorów zasilacza. Powielacz oczywiście że da rade zasilić reverb. Koch stosuje to rozwiązanie w swoich piecach od lat z powodzeniem :wink:

Układ reverbu w tej aplikacji stosowałem wiele razy z bardzo dobrymi rezultatami, pętle w tej postaci na razie użyłem tylko raz ale działa bez zarzutu. W pomiarach rzeczywistych jest przezroczysta dla napięcia sygnału i częstotliwości, pobiera około 3mA prądu przy napięciu 250V. Dobieramy dzielnik napięcia na wejściu 1M/47K i wzmocnienie na wyjściu 100k/3k9 w zależności od napięcia wejściowego/wyjściowego i tego jakie chcemy uzyskać na gniazdach pętli. Te są dobrane dla sygnałów na wejściu od 7v do 40V i na pętli od 300mV do 1,5V co pokrywa większość spotykanych przypadków :wink:

Biblioteka w załączniku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
bisz
125...249 postów
125...249 postów

Hej Koledzy,

Chciałbym przywołać temat. Jestem gotowy z produkcją płytek. Przypomnę - chodzi o moduł na tranzystorach mosfet z regulacją send/return.
Zdjęcie konkurencji:
Obrazek

Za gotowy, polutowany zestaw chciałbym 70 PLN.
Czy są chętni ? :-)

Pozdrawiam