Orange AD200 Mk3
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Orange AD200 Mk3
Po świętach ma trafić do mnie basowy wzmacniacz Orange AD200 . We wzmacniaczu jedna lampa mocy świeci na niebiesko i wina jest raczej po stronie samego gniazda , gdyż zamiana lamp miejscami niczego nie zmienia. Ma ktoś może pomysł jaka może być tego przyczyna? Czy ktoś ma schemat? Niestety w sieci nie znalazłem, a chcę się przygotować do naprawy, bo będę miał na to tylko trzy godziny.
-
- 375...499 postów
-
- 125...249 postów
Re: Orange AD200 Mk3
Kawałek po kawałku i schemat niemal kompletny. Dziękuję za podpowiedź.
-
- 125...249 postów
Re: Orange AD200 Mk3
Awaria była wręcz błaha. Okazało się że świecenie pojawia się na dwóch lampach ,czyli na jednej z par. Wzmacniacz stojący do dołu lampami , działał idealnie . Świecenie pojawiało się , gdy wzmacniacz stawał na nogach. Odpowiedzialne było uszkodzone gniazdo bezpiecznika katod drugiej pary. Gdy wzmacniacz stał dołem do góry, wszystko stykało i było ok. Natomiast w pozycji pracy ,pod wpływem drgań, bezpiecznik tracił styk. Ciekawostką jest że spaliła się dioda sygnalizująca przepalenie owego bezpiecznika. Ułamaną końcówkę zastąpiłem kawałkiem srebrzanki ,gdyż wzmacniacz wrócił do studia, gdzie nagrywana jest nowa płyta zespołu .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.