Kolejny wzmacniacz PP 2xEL 84 wersja stereo...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Kolejny wzmacniacz PP 2xEL 84 wersja stereo...
Dzisiaj otrzymałem chassis wykonane z blachy stalowej 1,5 mm lakierowane proszkowo. Wykonane profesjonalnie, porządnie wygięte i pospawane. Dzisiaj od razu rozpocząłem montaż, podstawki lampowe i transformatory wyjściowe, został mi jeszcze z dużych podzespołów toroid sieciowy 150 W. Poprzednio próbowałem zasilić tą konstrukcję transformatorem przezwojonym z radmora (120 W, jednak nagrzewał się moim zdaniem trochę zbyt mocno, stąd mój aktualny wybór. Testy wykazały trafność decyzji, toroid 150 W po dłuższej pracy jest zaledwie lekko ciepły... Transformatory wyjściowe własnej roboty, ultralinear, pierwotne sześć sekcji, wtórne cztery.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
...omne ignotum pro magnifico.../wszystko nieznane jest nadzwyczajne/.
-
- 250...374 postów
Re: Kolejny wzmacniacz PP 2xEL 84 wersja stereo...
Dzisiaj zabudowałem toroid sieciowy. Przewidziałem dla niego soft start, aby uniknąć udaru prądowego związanego z ładowaniem dużej pojemności filtra zasilacza. Poza tym układ opóźnionego włączania napięcia zasilania anodowego.
-
- 375...499 postów
Jakie są wymiary zewnętrzne chassis?
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
-
- 250...374 postów
400x230x65 mm.
-
- moderator
Jeśli można, to mam dwie uwagi.
Umieściłeś gniazda wejściowe tuż pod transformatorem zasilającym, a gniazdo zasilające z boku. Przewody wewnątrz będą się krzyżowały.
Druga sprawa, to same gniazda wejściowe. Mam wrażenie, że nie przystają jakością do całej konstrukcji. To chyba te gniazda, którym bardzo łatwo ukręcić gwint, są nieco za krótkie, a "złoto" śniedzieje im w ciągu kilku miesięcy lub spada po kilkunastu wetknięciach przewodu.
Plus za własnoręcznie wykonane transformatory. Chętnie zobaczę resztę montażu, bo zapowiada się ciekawie.
Jak będzie zakręcony spód do chassis?
Umieściłeś gniazda wejściowe tuż pod transformatorem zasilającym, a gniazdo zasilające z boku. Przewody wewnątrz będą się krzyżowały.
Druga sprawa, to same gniazda wejściowe. Mam wrażenie, że nie przystają jakością do całej konstrukcji. To chyba te gniazda, którym bardzo łatwo ukręcić gwint, są nieco za krótkie, a "złoto" śniedzieje im w ciągu kilku miesięcy lub spada po kilkunastu wetknięciach przewodu.
Plus za własnoręcznie wykonane transformatory. Chętnie zobaczę resztę montażu, bo zapowiada się ciekawie.
Jak będzie zakręcony spód do chassis?
-
- 250...374 postów
Przy czułości wzmacniacza rzędu 0 dB nie będzie problemu z przydźwiękiem, poza tym blacha stalowa 1,5 mm jest dość skutecznym ekranem. Gniazd cinch widocznych na fotografii użyłem w innej konstrukcji kilka lat temu i jak dotąd nie zmieniły wyglądu. Pewnie po wielokrotnej komutacji stracą trochę powłoki, ale cóż - nic nie jest wieczne... Gwint zaś nie jest bynajmniej delikatny, przykręcałem je z dość znaczną siłą i obyło się bez odkształceń. A gdy ulegną zużyciu - dostęp do nich jest łatwy. Te gniazda w momencie zakupu były najdroższe w sklepie AVT.
Wzmacniacz był już zmontowany w innej obudowie, jednak zdecydowałem się na inną z powodów estetycznych. Wprawdzie nie sporządziłem charakterystyk, lecz podczas testów nie zauważyłem istotnych zmian wzmocnienia w całym pasmie akustycznym. Zaskoczyło mnie to, że wbrew moim początkowym obawom, obecność korektora częstotliwości okazała się zbyteczna podczas odsłuchu...
Montaż zostanie zrealizowany na listwach, których sam używasz, Piotrze, w swoich konstrukcjach.
Co do spodu, to będzie wykonany z blachy chyba aluminiowej i przykręcany za pośrednictwem dodatkowych blaszek, tak to wymyślił pan Paweł Gierach, wykonawca.
Wzmacniacz był już zmontowany w innej obudowie, jednak zdecydowałem się na inną z powodów estetycznych. Wprawdzie nie sporządziłem charakterystyk, lecz podczas testów nie zauważyłem istotnych zmian wzmocnienia w całym pasmie akustycznym. Zaskoczyło mnie to, że wbrew moim początkowym obawom, obecność korektora częstotliwości okazała się zbyteczna podczas odsłuchu...
Montaż zostanie zrealizowany na listwach, których sam używasz, Piotrze, w swoich konstrukcjach.
Co do spodu, to będzie wykonany z blachy chyba aluminiowej i przykręcany za pośrednictwem dodatkowych blaszek, tak to wymyślił pan Paweł Gierach, wykonawca.
-
- moderator
W takim razie to nie te, o których myślałem.Andrew pisze:Te gniazda w momencie zakupu były najdroższe w sklepie AVT.
-
- 250...374 postów
Dzisiaj wykonałem obwody żarzenia i wmontowałem soft-start, wprawdzie inaczej, niż planowałem, ale przy tym hobby czasem trzeba zaimprowizować... Część obwodów sieciowych także, co do reszty zasilania muszę trochę pomyśleć...
-
- 625...1249 postów
Ja osobiście wolę bardziej skręconą skrętkę .
Po prostu z jednej strony dwa przewody przyciskam do blatu a z drugiej kręcę wiertarką . Wtedy wychodzi naprawdę ciasno skręcony przewód.
Po prostu z jednej strony dwa przewody przyciskam do blatu a z drugiej kręcę wiertarką . Wtedy wychodzi naprawdę ciasno skręcony przewód.
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
-
- 250...374 postów
Dzisiaj zamontowałem przekaźnik czasowy do załączania napięcia anodowego. Po zakończeniu montażu przyjdzie czas na uładzenie niesfornych kabelków...
-
- 1875...2499 postów
Ladnie sie zapowiada!
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 625...1249 postów
Płyteczki sam trawisz czy kupiłeś gotowy moduł?
-
- 250...374 postów
Soft start kupiłem jako kit, czasówka - na szybko zrobiłem PCB.
-
- 250...374 postów
Dzisiaj wykonałem płytkę prostownika i filtra oraz wbudowałem ją, znowu inaczej, niż pierwotnie myślałem...
-
- moderator
Obawiam się, że przy takim ułożeniu możesz mieć kłopoty z zakręcaniem przewodów w złączach śrubkowych.