Witam. Mam radio Stolica i jest w nim problem z cewkami. Zostały pogryzione przez gryzonie, udało mi się uruchomic tylko fale długie. Czy ktoś mógłby wrzucić wyraźne zdjęcia gdzie były podłączone kable do przełącznika zmiany zakresu? Bo przełącznik przerywał i go wylutowałem celem wyczyszczenia tych srebrnych blaczek i nie wiem gdzie co podłączyć, schemat jest niezbyt czytelny. I jeszcze jedno. Czy te blaszki dobrze powsadzałem?
Proszę szukać w internecie fotek chassis Stolicy od spodu.Można popatrzyć też np.na takie fotki od radia Syrena,chyba ma podobny przełącznik.Elektrycznie to i Pionier i Mazur mają podobne cewki,bo ta sama albo prawie lampa mieszająca E/UCH21 tam wszędzie jest i wszędzie myszy gustują w tych samych miedzianych cewkach.Tak, że można cewki podebrać od wielu podobnych radyjek.Niezależnie od innej mechaniki przełączników.
Doszedlem po schemacie i przełąxzniku od anteny do cewek wejsciowych i do lampy. Pozostalo jeszcze od lampy do heterodyny i do m.cz. Mamy tez taka stolice w klubie kf ale tam inaczej podlaczony przelacznik jest. Podejze jeszcze z radia Syrena schemat.