pilnie poszukuje schematu Z3020

Ogłoszenia o poszukiwaniu lub kupnie elementów, urządzeń, sprzętu i literatury związanej z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Banan
3 posty
3 posty

pilnie poszukuje schematu Z3020

Post autor: Banan »

pilnie poszukuje schematu zasilacza z3020 najlepiej serwisowego,z amperomierzem cyfrowym
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: pilnie poszukuje schematu Z3020

Post autor: ^ToM^ »

Banan pisze:pilnie poszukuje schematu zasilacza z3020 najlepiej serwisowego,z amperomierzem cyfrowym
Masz na myśli zasilacz produkcji zakładów INCO? One nie miały mierników cyfrowych.
Z3020.PDF
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Banan
3 posty
3 posty

Re: Tom

Post autor: Banan »

Witam!Przepraszam ale wlasnie taki zasilacz mam na stole.Jest z 1981roku i bardzo potrzebuje schematu plytki z ukladem scalonym zamontowanym przy amperomierzu cyfrowym,Dziekuje!
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Może przerobiony? Pokaż zdjęcie.
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Tom

Post autor: ^ToM^ »

Banan pisze:Witam!Przepraszam ale wlasnie taki zasilacz mam na stole.Jest z 1981roku i bardzo potrzebuje schematu plytki z ukladem scalonym zamontowanym przy amperomierzu cyfrowym,Dziekuje!
To że masz na stole nie świadczy o tym, że takie były produkowane - choć kto wie ! :) Myślę, że może być tak jak Kolega wyżej mówi, ktoś zapewne wyjął amperomierz analogowy i założył moduł cyfrowy. Schemat całego zasilacza masz dwa posty wyżej. Nie było innych. Natomiast jak masz uszkodzony amperomierz cyfrowy to widzę dwie opcje: wymienić modu na inny - jest tego bez liku na allegro, albo poszukać oryginalnego amperomierza jaki tam był i tak wstawić.

Wrzuć zdjęcie zasilacza, zdjęcie amperomierza i jego płytki to obadamy co da się poradzić :) Zapewne ten amperomierz będzie zrobiony na typowej kości ICL710.. więc schematy są ogólnie dostępne w sieci.

Pozdrawiam!

Tomek
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: george6 »

Sprawa jest nieco bardziej skomplikowana niż się pozornie wydaje.
Faktycznie istniały zasilacze z "cyfrowym" amperomierzem... wiem, bo mam taki zasilacz...
Do pomiaru prądu służył uniwersalny moduł pomiarowy ( licznik na układach TTL - chyba trzy lub cztery dekady z wyswietlaczami LED 7 segm. czyli typowo 7490, 7475 i 7447...) Nie wiem , czy nie produkował tego w latach 70-tych Lumel. No i oczywiście dodatkowy przetwornik U/f... Ot i cały pomiar "cyfrowy" prądu...
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ