Witam,
nawijarka wykonana przez nestora polskiego krótkofalarstwa św.p. kol. Stanisława SP8 CH. Czy ktoś rozpozna tę konstrukcję,czy też była pomysłem od A do Z pana Stanisława, konstruktora z Pierwszej Fabryki Lokomotyw FABLOK w Chrzanowie (po wojnie im.Felka Dzierżyńskiego)Nawijarkę ocaliłem. Fablok już nie istnieje. Nie wiadomo kiedy była skonstruowana, czy przed, czy po II WW. Mam materiały na temat pana Stanisława, może kogoś zainteresują.
pozdrawiam Roman
Nawijarka
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Nawijarka
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
-
- 3125...6249 postów
-
- 50...74 posty
-
- 50...74 posty
Re: Nawijarka
Bardziej ciekawie wygląda system zmiany kierunku nawijania.
Dostrzegam szczątki żaróweczki, która jak się domyślam ma się zapalić po dotknięciu suwadła co daje sygnał
operatorowi tej maszynki, że ma zmienić kierunek obrotów.
Dostrzegam szczątki żaróweczki, która jak się domyślam ma się zapalić po dotknięciu suwadła co daje sygnał
operatorowi tej maszynki, że ma zmienić kierunek obrotów.
Szperacz Staroci Wszelakich
-
- 3125...6249 postów
Dzięki za info. Myślałem, że to jakiś mechanizm z grubsza ustalający liczbę zwojów na warstwę. Muszę przyznać, że taka skala kojarzy mi się z małą dokładnością. Ale lepsza taka niż żadnaklistron007 pisze:Licznik obrotów

Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- 1250...1874 posty
nawijarka jest w stanie mocno niesprawnym.Sądziłem,że ktoś to rozpozna jako znaną juz konstrukcję.Rozszyfrujemy powoli tę ciekawą konstrukcję.Po jej usprawnieniu zdemontuję do malowania i mam nadzieję pokażę zdjęcia- już w nowej postaci.Naprawiłem odkręcającą się przy próbach kręcenia korbkę,przewierciłem i wsadziłem zawleczkę blokującą.Na 5 obrotów karkasa nawijanej cewki koło zębate z numeracją od 5 - 100 przeskakuje o 1 ząbek.Pod spodem ma kołek ze stykiem elektr.,na podstawie do uchwytu wchodzi bateria 4,5V.Ma powodować zaświecenie żarówki 1 x na pełny obrót koła (po co?) .Po prawej stronie u dołu widać "wajchę" na razie to nie działa,ale ma powodować sprzęgnięcie koła pośredniego. Ciekawe zastosowanie przedniej piasty rowerowej z tzw. konusami i koronkami z kulkami na łożyskowanie osi przesuwu /układania zwoi.klistron007 pisze:Licznik obrotów

Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
-
- 3125...6249 postów
Witam
Po wojnie był problem z zakupem łożysk maszynowych kulkowych, fabryki je produkujące zostały zniszczone. Za to było sporo części pochodzących z rowerów.
Po wojnie był problem z zakupem łożysk maszynowych kulkowych, fabryki je produkujące zostały zniszczone. Za to było sporo części pochodzących z rowerów.
Ratujmy stare tranzystory!