Wzmacniacz dwukanałowy, dobór kanałów.

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

endrju
125...249 postów
125...249 postów

Wzmacniacz dwukanałowy, dobór kanałów.

Post autor: endrju »

Witam kolegów. Zaproponowano mi budowę wzmacniacza z dwoma kanałami. Ponieważ gitarzysta dla którego mam zbudować wzmacniacz , używa dość umiarkowanego przesteru i zabrudzonych barw czystych, pomyślałem że zbudujemy coś na kształt Red Barona z lampową pętlą I odpowiednią końcówką mocy. Dzisiejsza rozmowa z przyszłym odbiorcą sprzętu nieco mnie zbiła z tropu. Z rozmowy wynika że przester ma przypominać przesterowane Plexi natomiast kanał czysty ma być bardzo crunch... Wychodzi mi z tego dwa kanały Plexi w jednym wzmacniaczu :wink: Teraz rodzi się pytanie: czy koledzy mogą podrzucić pomysł na kanał czysty , który ładnie się przesterowuje? Bo kanał przesterowany będzie jednak kopią JCM 800.
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Re: Wzmacniacz dwukanałowy, dobór kanałów.

Post autor: Razor89 »

Z moich doświadczeń cleany zrobione na dwóch stopniach nie za ładnie się przesterowywują przez sporą część zakresu gainu. Brzmi to jakby preamp nie umiał sie zdecydować czy to ma już być crunch czy jeszcze clean. Ja bym poszedł w clean zrobiony z trzech stopni i odpowiednio go wyczyścić do kanału czystego. Można zastosować podwójny potek gain i redukować sygnał pomiędzy dwoma stopniami jednocześnie. Warto też spróbować z pentodą na wejściu np EF86 i po niej jeden stopień triodowy. Powinno się z niego wycisnąć fajny crunch. Ja we wzmacniaczu SIN zrobiłem clean na czterech stopniach (wyczyszczony hi gain) i brzmi to bardzo fajnie. Nie jest to Fender ale też o to mi chodziło. Przez to ma spory zakres gainu :) Polecam poeksperymentować w tym kierunku.
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Też mi chodzi po głowie pomysł z trzema stopniami. W tamtym roku modowałem kanał Crunch we wzmacniaczu Jet City 50 i powiem że to rozwiązanie bardzo mi się podobało.
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Odkopuję temat. Po długich rozmowach z technicznym kapeli , doszliśmy do wniosku , że wzmacniacz ma zawierać kanał Plexi plus kanał nieśmiertelnego JCM 800. Końcówka mocy ma być na lampach KT66. Dodatkowo pętla efektów i reverb. Niby wszystko proste , ale ciekawy jestem czy koledzy podrzucą pomysł pętli i reverbu , gdyż sporo schematów jest w sieci ale i różne opinie. Jeżeli można prosić , chciałbym poznać zdanie kolegów o układach , które stosujecie z powodzeniem i które polecacie.
Dodam tylko, że projekt nie jest ograniczony czaowo i finansowo , więc mogę sobie popłynąć i zmieniać wszystko do woli.
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Razor89 »

Jeżeli chcesz coś sprawdzonego to ten reverb i pętla którą mam w wzmacniaczu Black Hawk 50 działa bardzo dobrze. Reverb to klasyczna sprężynówka. Pętlę można przerobić na szeregową jeżeli chcesz.

Link do schematu:
download/file.php?id=49597&mode=view
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Dziękuję za podpowiedzi, gdyż otrzymałem też taką w wiadomości. Gdy tylko znajdę czas, postaram się podzielić z kolegami wynikami prac :wink:
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Witam forumowiczów ponownie i ponownie zwracam się z pytaniem. Chcę wykonać wzmacniacz z dwoma kanałami jako oddzielnymi torami sygnałowymi. Szkoda mi marnować połówki lampy, gdyż w kanale Plexi jest wykorzystywany tylko kanał normal. I tu rodzi się pytanie , czy wtórnik na tranzystorze nie zmieni charakteru tego kanału? Jakie są Wasze doświadczenia. Dodam , że gitarzysta do tej pory gra na Labodze Alligator i raczej pełna lampa to to nie jest :wink:
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

A moze pierwszy stopien na tranzystorze...