Witam! Chciałbym się dowiedzieć co to za lampa ta ECC832, wiem że zawiera dwa systemy ECC82 i ECC83?(jeśli się nie mylę). Mam pytanie czy stanowi ona coś pośredniego pomiędzy ECC82 i ECC83?Czy można ją stosować spokojnie jako zamiennik ECC82 lub 83????(chodzi o wzmacniacz audio)Jeśli moglibyście w dość prosty sposób zcharakteryzywoać tę lampkę będę wdzięczny.
pozdrawiam
Lampa ECC832...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Re: Lampa ECC832...
Ta lampa jest zbudowana tak: jeden system wzięty z ECC82, a drugi z ECC83 (czyli pół ECC82 i pół ECC83)adazz pisze:Witam! Chciałbym się dowiedzieć co to za lampa ta ECC832, wiem że zawiera dwa systemy ECC82 i ECC83?(jeśli się nie mylę).
Nie jest to nic pośredniego, po prostu podwójna trioda o dwóch różnych systemach (gdybyś np. wziął jakąś triodę-pentodę i połączył jej system pentodowy w triodę, to otrzymasz podwójna triodę o różnych systemach)adazz pisze:
Mam pytanie czy stanowi ona coś pośredniego pomiędzy ECC82 i ECC83?Czy można ją stosować spokojnie jako zamiennik ECC82 lub 83????(chodzi o wzmacniacz audio)Jeśli moglibyście w dość prosty sposób zcharakteryzywoać tę lampkę będę wdzięczny.
pozdrawiam
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt, 9 września 2005, 18:49 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 25...49 postów
Zamienić można tylko wtedy, gdy w danym rozwiązaniu jest wykorzystana tylko jedna połówka ECC83 lub ECC82 (czyli rzadko) Generalnie bezposrednio nie można zamienić, trzeba zmienić punkty pracy którejś z części ECC832, ale można wtedy nie otrzymać założonych parametrów stopnia, bo np. ECC82 ma dużo mniejszy współczynnik wzmocnienia od ECC83.adazz pisze:A czy można ja stosować jako zamiennik ECC82 i ECC83???
Jak "objawia"się działanie tej lampy...np po zamianie z ECC83?