Wzmacniacz z korekcją RIAA na 6N1P
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Wzmacniacz z korekcją RIAA na 6N1P
Witam. Znalazłem taki o to wzmacniacz z korekcją RIAA http://www.audiostereo.pl/index.php?app ... _id=117457dedykowany do lamp E88CC, tu rodzi się moje pytanie, czy jeśli użyje w nim lamp 6N1P-EW to czy będzie działał poprawnie?
Mądry zapyta, głupi wyśmieje i zniszczy.
-
- moderator
Re: Wzmacniacz z korekcją RIAA na 6N1P
Rezystancje szeregowe w filtrach są spore, więc zmiana parametrów lampy nie powinna ich rozstroić. Musiałbyś tylko przeliczyć punkty pracy i ewentualnie skorygować wartości Rk i Ra.
No i SRPP jako stopień wyjściowy nie jest moim zdaniem najszczęśliwszym pomysłem, niezależnie od typu lampy.
No i SRPP jako stopień wyjściowy nie jest moim zdaniem najszczęśliwszym pomysłem, niezależnie od typu lampy.
-
- 25...49 postów
SRPP? Możesz Piotrze mnie oświecić?A co jeśli bym wyciął ostatni stopień, dało by to radę? Wybacz ale ja w lampach jestem totalnym laikiem 

-
- moderator
Tak. Ważne, aby nie czerpać sygnału bezpośrednio z filrtów. Jakikolwiek poprawny stopień będzie tam odpowiedni, na przykład zwykły stopień w klasie A na 6N1P.landro pisze:Czy ten układ [...] będzie poprawnie działał bez stopnia końcowego w układzie SRPP, bo myślę go zastąpić zwykłym stopniem w klasie A na 6N1P.
Swoją drogą ciekaw jestem jak spiszą się w przedwzmacniaczu gramofonowym lampy o niezbyt dużym wzmocnieniu, jakimi są 6N1P. Zazwyczaj stosuje się lampy o możliwie dużym wzmocnieniu, czyli 6N2P, ECC83, a nawet pentody, jak EF86.
Pamiętaj też, że 6N1P nadaje się do audio, szczególnie w tak wrażliwych miejscach, jak wejście gramofonowe, tylko w wersji -EW.
-
- 25...49 postów
To wiem, mam w wersji EW 25 sztuk 

-
- 125...249 postów
Odradzam budowę tego pre phono, który zaproponowałeś. Wartości rezystorów w korekcji silnie zależą od rodzaju lampy a w szczególności od rezystancji wewnętrznej lampy w określonych warunkach pracy i muszą być precyzyjnie wyliczone aby charakterystyka częstotliwościowa nie miała dużych odchyłek od wzorcowej RIAA. Jest sprawdzony układ dedykowany dla lamp 6N1P i tu akurat obejdzie się bez ryzykownych eksperymentów. Zbudowałem w przeszłości podobny układ jak poniższy i wszystko działało bez zarzutu.
http://diyaudioprojects.com/Forum/viewt ... 1&start=10
http://diyaudioprojects.com/Forum/viewt ... 1&start=10
-
- moderator
Zwróć uwagę, że przytoczony przez ciebie układ i ten zaproponowany przez autora wątku różnią się wyłącznie rozdzieleniem filtrów na poszczególne stopnie wzmocnienia. W twoim mamy wszystko "na kupę" między pierwszym i drugim stopniem, a R5 zapewnia w miarę niską podatność na zmianę rezystancji wewnętrznej lampy. W układzie z początku sprawa ma się identycznie, tylko filtry są podzielone na dwie grupy, a rolę uniezależnienia ich od ri lamp pełnią R4 i R9.marma2 pisze:Jest sprawdzony układ dedykowany dla lamp 6N1P i tu akurat obejdzie się bez ryzykownych eksperymentów.
Podatność obu na zmiany parametrów lamp będzie dość podobna, także nie ma co wydziwiać

-
- 125...249 postów
Tak ale landro chciał się pozbyć stopnia SRPP co jest w jego pre niedopuszczalne bez zmian w układzie. Zresztą wtórnik katodowy za ostatnim stopniem korekcji też załatwiłby problem. Stąd moja propozycja układu bez bufora i o jeden stopień prostsza.