Witam,
Jak w temacie - miałem wyjątkowe szczęście i sprzęt, który był w idealnym stanie jest teraz bezużyteczny - kineskop utracił próżnię podczas podróży pocztą polską . Jeżeli ktoś jest w stanie zidentyfikować typ kineskopu (nie ma żadnych oznaczeń, ani naklejki na nim), lub posiada taki na sprzedaż - proszę o kontakt.
Cewki od Veli, mam nieco podobny, bez obudowy, nie odpalany monitor (kupiony kiedyś na Promenady, podobno z likwidowanej firmy) na kineskopie brak oznaczeń ale elektronika odchylania od Veli203, mam też identyczny(?) gabarytowo nowy kineskop M14-311 (opakowanie fabryczne, jest naklejka na balonie kineskopu, nówka nieśmigana), produkcja Puławska 42 (Iwiczna?), WN doprowadzone też z boku, przekątna ekranu (pomiar po zewnętrznej przekątnej szkła ekranu) to 140mm, sam luminofor 130mm (chyba możesz zmierzyć?), wizualnie to kineskopy identyczne jak w twoim monitorze, tyle wiem.
cirrostrato pisze:Cewki od Veli, mam nieco podobny, bez obudowy, nie odpalany monitor (kupiony kiedyś na Promenady, podobno z likwidowanej firmy) na kineskopie brak oznaczeń ale elektronika odchylania od Veli203, mam też identyczny(?) gabarytowo nowy kineskop M14-311 (opakowanie fabryczne, jest naklejka na balonie kineskopu, nówka nieśmigana), produkcja Puławska 42 (Iwiczna?), WN doprowadzone też z boku, przekątna ekranu (pomiar po zewnętrznej przekątnej szkła ekranu) to 140mm, sam luminofor 130mm (chyba możesz zmierzyć?), wizualnie to kineskopy identyczne jak w twoim monitorze, tyle wiem.
Mógłbym prosić Cię o jakieś zdjęcia? Spróbuję jutro pomierzyć dokładnie ten kineskop, ale wydaje mi się, że jednak będzie większy od tego w moim monitorze.
Witam !!
Mam ciut większy monitor kompletny i sprawny Mnitra
w komplecie kamera mogę wymienić za retro radyjko
najlepiej z dawnego ZSRR lub krajowe z lat 40 /50
czekam na PW.Hendryk
Zmierzyłem na Twoim zdjęciu stosunek wymiaru plastiku wyprowadzeń cewek do wymiaru poziomego kineskopu, wyszło, że mój kineskop jest szerszy w poziomie ok. 35mm, kąt odchylania identyczny więc i głębokość boków balonu kineskopu także większa, nie wejdzie. Jako ciekawostka (kiedyś już pisałem): mam kineskopy (nowe), szyjka typowa cienka, kineskop 16 cali(!!!) do prototypu nowej większej Veli, nie weszła do produkcji choć niektóre katalogi podają dane tego kineskopu, kineskop pięknie działa ze standardową elektroniką Veli bez żadnych przeróbek.
Tak się przyglądam i wydaje mi się że najbliższy wymiarami byłby kinol od Elektroniki WŁ100 - przekątna 13.5 cm. Na zdjęciu zmyliły mnie cewki odchylania podobne jak w TV VELA. Tyle że Vela była 110 stopni a widoczny na zdjęciu wygląda mi na 70 stopni.
TELEWIZOREK52 pisze:Na zdjęciu zmyliły mnie cewki odchylania podobne jak w TV VELA. Tyle że Vela była 110 stopni a widoczny na zdjęciu wygląda mi na 70 stopni.
To są na pewno cewki odchylające od Veli. W moim monitorku cewki od Veli na kineskopie 70stopni po prostu trochę odstają od balonu, dodatkowo przy tych małych kineskopach nawet spore zniekształcenia geometryczne (przecież można korygować w dużym zakresie magnesami na cewkach Veli) nie są zbyt widoczne.
Czy kineskop od chińskich telewizorko radyjek by nie podszedł? Ma przekątną chyba 5 lub 5.5cala. Można taki kupić za grosze. Możliwe że gdzieś coś znajdę. Na 100% mam kineskop z Elektroniki WŁ100.
Marcin K. pisze:Czy kineskop od chińskich telewizorko radyjek by nie podszedł? Ma przekątną chyba 5 lub 5.5cala. Można taki kupić za grosze. Możliwe że gdzieś coś znajdę. Na 100% mam kineskop z Elektroniki WŁ100.
Nie mam pojęcia, nigdy nie robiłem takiego "swapa". Do tego monitora nie ma żadnej dokumentacji - nie wiem, czy napięcia się będą zgadzać, czy nasze krajowe elementy zechcą współpracować z chińskim monitorem... Mogę spróbować go podmienić, byleby sprzęt na takich eksperymentach nie ucierpiał.
Witam
Mam taki kineskop z cewkami odchylającymi. Zrobię zdjęcie z wymiarami i mogę przesłać na maila. Proszę o podanie Pana maila. Mój jest następujący andrzej5151@op.pl
pozdrawiam
Andrzej515
Andrzej515 pisze:Witam
Mam taki kineskop z cewkami odchylającymi. Zrobię zdjęcie z wymiarami i mogę przesłać na maila. Proszę o podanie Pana maila. Mój jest następujący andrzej5151@op.pl
pozdrawiam
Andrzej515