Budowa kolumny 212
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Budowa kolumny 212
Po ostatnim obejrzeniu cen kolumn gitarowych na olx i allegro stwierdziłem iż jednak zakup kolumny to głupi pomysł. Dlaczego? Mogą to być najgorsze materiały a sprzedawca za ładnie obitą skrzynkę bez głośników woła 400zł... Szperając po garażu znalazłem płyty wiórowe jedna 12mm, druga 20mm. Postanowiłem użyć je, ponieważ po świętach nie ma kasy a w przyszłości jak zawsze też nie będzie, tak więc budowa budżetowa. Kolumna robiona będzie na wzór Custom Audio Amplifiers 2x12, ktoś ją tutaj robił, aczkolwiek nie podzielił się żadną wiedzą na temat tej kolumny (umiejscowienie głośników, bass refelxów itd.). Jeżeli wszystko się uda wrzucę plany co dokładnie gdzie ma być. Póki co wyciąłem boki oraz górę i dół, wszystko z płyty 12mm, przód oraz tył zamierzam wykonać z grubszej płyty. Wszystkie zdjęcia jak i informację będę wrzucał na bieżąco.
Tak wyglądają pierwszy przecięte elementy:
PS
Znacie jakąś stronkę lub sklep gdzie zamówię narożniki, uchwyty oraz materiał na obicie po najniższych kosztach?
Tak wyglądają pierwszy przecięte elementy:
PS
Znacie jakąś stronkę lub sklep gdzie zamówię narożniki, uchwyty oraz materiał na obicie po najniższych kosztach?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony śr, 30 grudnia 2015, 19:31 przez wolo1994, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 9375...12499 postów
Re: Budowa kolumny 212
A to płyta wiórowa? Jesli tak to zrób chociaż przód (jeśli to paka otwarta, jesli zamknięta to tył też) ze sklejki 18mm. Naprawdę warto. Z samej wiórówki wyjdą ci zwykłe eltrony.
-
- 25...49 postów
Naprawdę aż taka różnica w brzmieniu? Wszędzie czytam to że niby słychać ale nikt nie napisał czy brzmi płasko, czy jakoś inaczej, dlatego też podchodzę do tego sceptycznie
-
- 9375...12499 postów
Dla mnie muł... ale jak nie będziesz miał porównania... to może żałować nie będziesz. Ja miałem porównanie. Zamiast sklejki moze być tez tańsza płyta OSB byle z 18mm. dzisiejsza wiórówka to prawie same powietrze z dodatkiem trocin.
-
- 25...49 postów
Mam też jakieś deski dębowe, mógłbym posklejać je odpowiednio pod wymiary. Widziałem projekty z desek aczkolwiek nie wiem jakich a to zapewne też nieco wpływa na brzmienie
-
- 9375...12499 postów
No nie wiem... deski... jakoś tego nie widzę... choć dębowe... może...
-
- 50...74 posty
Co prawda, paczkę nie 212, a 112 - zrobiłem z desek i listew, z Castoramy. Chyba sosnowych. Tylną dolną listwę już z jakichś resztek.
Nie zdudnia się. W środku głośnik JBL K120. Paczka, w zależności od umiejscowienia i pomieszczenia różnie brzmi (od basowego ciepła, po lekkość środka i górę).
Skóra naturalna z Allegro, trochę bejcy, trochę pokostu na podkład i puszka bezbarwnego półmatu HartzLack.
Malowałem najpierw jakimś najtańszym lakierem, ale bez sensu, bo nawet po 5 warstwach nie było widać tego lakieru.
Nie zdudnia się. W środku głośnik JBL K120. Paczka, w zależności od umiejscowienia i pomieszczenia różnie brzmi (od basowego ciepła, po lekkość środka i górę).
Skóra naturalna z Allegro, trochę bejcy, trochę pokostu na podkład i puszka bezbarwnego półmatu HartzLack.
Malowałem najpierw jakimś najtańszym lakierem, ale bez sensu, bo nawet po 5 warstwach nie było widać tego lakieru.
-
- 125...249 postów
Osobiście wykonałem , i to dwa razy kolumny z płyty wiórowej , z tonsilami a nawet RFT (od Regenta) a nawet z ,,gwizdkami'' oraz filtrami do tych ,,gwizdków''. Do starego Defila (bas) i jakiegoś samodziała (okropny był) gitary ,,solowej'' to grało tak że wzbudzałem i podziw i przestrach ,zapewne
.
Jak wyczytałem najlepsze to były stare kolumny Orange wykonane z osiemnasto-warstwowej sklejki typu ,,marine'' i takiej bez pustych przestrzeni w środku (empty free , chyba tak po angielsku?).
Jak bym miał robić obecnie to front ze sklejki (liściastej) 18mm. , boki ze sklejki (liściastej) 15mm. , wzmocnienia z litej sosny , całość ,,naprężana''. Oczywiście na wczepy (proste starczą).
Z litego dębu robione były (chyba) kolumny i komba Acoustic Corporation i Kustom a może i stary Crate?
Lita sosna , tak myślę że lepsza od sklejki ale może są jakieś wyliczenia z czego jest najlepsza kolumna gitarowa ?
Sprzedawca woła 400zł. I co się dziwisz , ile czasu robisz kolumnę na gotowo a Vat doliczasz
?

Jak wyczytałem najlepsze to były stare kolumny Orange wykonane z osiemnasto-warstwowej sklejki typu ,,marine'' i takiej bez pustych przestrzeni w środku (empty free , chyba tak po angielsku?).
Jak bym miał robić obecnie to front ze sklejki (liściastej) 18mm. , boki ze sklejki (liściastej) 15mm. , wzmocnienia z litej sosny , całość ,,naprężana''. Oczywiście na wczepy (proste starczą).
Z litego dębu robione były (chyba) kolumny i komba Acoustic Corporation i Kustom a może i stary Crate?
Lita sosna , tak myślę że lepsza od sklejki ale może są jakieś wyliczenia z czego jest najlepsza kolumna gitarowa ?
Sprzedawca woła 400zł. I co się dziwisz , ile czasu robisz kolumnę na gotowo a Vat doliczasz

-
- 25...49 postów
Tyle że 400zł za płytę wiórową z beznadziejnym obiciem :d Wiem że robota takiego czegoś też kosztuje ale bez przesady. Z robocizną i kosztami materiałów to wyniosło by około 200zł. To tak jak wołać za wzmacniacz diy tyle samo co za marshalla a wykonanie gorsze :p Dokończę projekt z płyty wiórowej i zobaczymy co dalej, jeżeli projekt wypali to w przyszłości zabiorę się za budowę czegoś porządnego, póki co robię budżetówkę. Głośniki będą jedyną droższą rzeczą w danej kolumnie eminence v12
-
- 500...624 posty
Znacznie lepsza pod względem mechanicznym jest już płyta OSB. Miałem płytę wiórową opartą o ścianę w garażu. Po zimie wyglądała jakby służyła za drapaczek dla tygrysa:) Cała się rozsypywała, jak dostała trochę wilgoci. Ja bym obstawiał za sklejką. Robić raz a porządnie 
ps. Co do jakości wykonania i przemyślenia konstrukcji wielu wzmacniaczy Marshall bym polemizował
Wiele DIY jest od nich lepsze pod każdym względem 

ps. Co do jakości wykonania i przemyślenia konstrukcji wielu wzmacniaczy Marshall bym polemizował

-
- 25...49 postów
To po prostu przykład z tym marshall, równie dobrze mogłem napisać wizard czy mesa
Płyta wiórowa z której wykonuje kolumnę ma około 10 lat i cały czas była w warsztacie, wystawiona na zimno, wilgoć i nic się z nią nie stało o dziwo. Dana kolumna jest tylko na teraz, później będzie czas na robienie czegoś z dobrych materiałów, powtarzam konstrukcja budżetowa!

-
- 625...1249 postów
>> Stary mam podobny wynalazek na sośnie z Castoramy 
Pewnie się powtarzam, przy kolumnie 1x12" lub 2x12" z racji wymiarów paczki większe znaczenie ma to, czy wkleisz wewnątrz "kantówkę" na styku połączeń prostopadłych krawędzi, niż to, czy zastosujesz mdf lub płytę wiórową. Dla małych paczek współczynnik wypełnienia (pustej powierzchni kolumny) do powierzchni materiału jest duży, co za tym idzie ciężar (gęstość) nie jest tak krytyczna, jak dla 4x12". Dla kolumn otwartych - to już kompletna "wolna amerykanka" - zastosuj blat kuchenny z akacji, bo ładnie wygląda - większe znaczenie na brzmienie będzie miało to, czy masz nowe struny, czy zatłuszczony i zabrudzony komplet z przed 6 miesięcy.

Pewnie się powtarzam, przy kolumnie 1x12" lub 2x12" z racji wymiarów paczki większe znaczenie ma to, czy wkleisz wewnątrz "kantówkę" na styku połączeń prostopadłych krawędzi, niż to, czy zastosujesz mdf lub płytę wiórową. Dla małych paczek współczynnik wypełnienia (pustej powierzchni kolumny) do powierzchni materiału jest duży, co za tym idzie ciężar (gęstość) nie jest tak krytyczna, jak dla 4x12". Dla kolumn otwartych - to już kompletna "wolna amerykanka" - zastosuj blat kuchenny z akacji, bo ładnie wygląda - większe znaczenie na brzmienie będzie miało to, czy masz nowe struny, czy zatłuszczony i zabrudzony komplet z przed 6 miesięcy.
-
- 25...49 postów
Zamieszczam kolejne zdjęcia z budowy. Obicie postanowiłem w przyszłości zrobić ze skaju gdyż jest to materiał tani a kolumna nie będzie rzucana, więc powinien wytrzymać. Co do materiałów to kumpel ostatnio rozkręcił swoją paczkę labogi, którą wychwalał i co się okazało? Płyta wiórowa na bokach, tyle i górze, tylko przód gdzie trzymają się głośniki był wykonany z jakiejś sklejki i to pewnie dlatego żeby utrzymała ciężar głośników...
-
- 25...49 postów
Dzisiaj powycinałem otwory na tuby bass reflex, oraz pomalowałem przód. Jutro zamierzam kupić materiał na obicie kolumny jak i przodu tak więc ukończenie kolumny to kwestia paru dni (oczywiście brakuje mi jeszcze drugiego głośnika). Polecacie coś na maskownice przednią? Nie wiem jaki materiał dostępny u typowego byłby na to dobry, najlepiej czarny 

-
- 50...74 posty