Witam.Zrobiłem sobie prezent na gwiazdkę i Mikołaj zwany kurierem który błądził gdzieś tydzień czasu po Polskich drogach przywiózł mi Elektrita Suprema.Mam pytanie co do gałek.Czy w oryginale miały literkę "E" bo wydaje mi się że u mnie są nie oryginalne.Może ma ktoś patent na ściągnięcie gałek bo nie idzie ich odkręcić.Podeślę zdjęcia jak znajdę więcej czasu.
Gratuluję zakupu, gdzie takie cuda bywają? O gałkach nie odpowiem, bo nie mam tego modelu, ale poproszę z niego numer seryjny do kolekcji. Która to wersja zasilania?
Pokrętła ustaw śrubką do góry i zapuść kilka kropli nafty.Poczekaj 2 dni i powtórz operacje.Trzeba użyć dobrego śrubokręta a przedtem starannie oczyścić szczelinkę łba.Jak nie pomoże to tylko frezy i minidril.Można użyć miniwiertarki ale najpierw nacentrować otwór.
Bardzo ostrożnie aby nie zbić skali.Sporo pracy.
Tomasz.
Wrzucam kilka fotek.Gałki zalane naftą.Zobaczymy czy się ruszą.Co do propozycji to o dziwo nie było żadnej .Radyjko zostaje u mnie.A tu zdanie do kolegi gsmok.Marzenia naprawdę się spełniają Cudo przyjechało z województwa Opolskiego.Co do numeru niestety nalot z rdzy przykrył wszystko.
Mariusz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Gratuluję. Pracy naprawdę będzie dużo, czego sam doświadczyłem przy radyjku w podobnym stanie. Natomiast myślę, że dzięki temu satysfakcja na pewno będzie duża.
Najz. Co do dużej ilości pracy. Im więcej roboty tym fajniej. Dużo pracy daje dużo przyjemności i wielką radość jak ruszy. A koszta choć większe to rozkładają się na dużej przestrzeni czasu.
Pozdrawiam!
PS.
Grucha pisze:A tu zdanie do kolegi gsmok.Marzenia naprawdę się spełniają
O tak pracy będzie dużo.Powiem szczerze że sam się tego nie podejmę.Raz że z się na elektronice kompletnie nie znam a dwa brak czasu i warunków nie ma.Muszę uzbierać trochę gotówki i poszukać kogoś kto by mi pomógł odnowić to cudo.Kolego bartek1025 co do marzeń to trzeba mocno w coś wierzyć a któregoś dnia...no właśnie Na szmalu niestety nie śpię i majątku Billa Gatesa też nie mam a radyjko kupiłem za niewielką kasę.W tym roku kilka perełek wpadło w moje ręce.Czekają na danie im drugiego życia.
Grucha pisze:A tu zdanie do kolegi gsmok.Marzenia naprawdę się spełniają
Bezedura. Chyba że śpisz na szmalu.[/quote]kol. Bartek
wyluzuj ,jak mówią młodzi jak Ty.Takie same radia możesz kupić za 20pln,lub dostać w prezencie,jeśli zapytasz właściwego człowiek.Albo wylicytować na Allegro za dużą kasę bo...znów licytuje "ktoś" kto chce mieć absolutnie wszystko pod ta nazwą (tylko tyle).Marzyłem o Beethovenie,choć mam starsze i ciekawsze radia,no i spełniło się,nie za sprawa Allegro,nie za sprawa spania na ....
pozdrawiam wszystkich jeszcze w starym roku
Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Ja ani nie śpię na forsie, ani nie mam znajomości i kontaktów. Moje marzenia sie nie spełniają, lub spełniają w sposób który prędzej czy później daje więcej złego niż dobrego. Ale dobrze że przynajmniej Wam się spełniają
Pozdro!
Gratuluję nabytku. Radio wypłynęło z "mojego podwórka" Opolszczyzna obfituje w Elektrity gdyż tu po drugiej wojnie trafiała spora ilość ludzi z dawnej wschodniej Polski.
Osobiście zdobyłem Elektrita z ciekawą zabużańską historią.
Gałki przednie powinny mieć literki E. Środkowa ma być większa a dwie boczne mniejsze (taka sama obsada gałek jak w Super 5). Gałeczka zmiany zakresów też nie jest oryginalna choć zbliżona formą do oryginału. Gałki przednie w Twoim radiu pochodzą zapewne od VE301Dyn.
Odbiorniki VE-301 zawierały lampę RES-164, która po wojnie nie była produkowana, stąd problemy z jej zdobyciem. Były więc źródłem części zamiennych dla innych odbiorników.
Powiedzcie mi drodzy koledzy jak to jest ze skrzynkami od Elektritów.Czy wszystkie skrzynki były politurowane?Jak było w Supremie?Z mojej niewielkiej wiedzy wiem że Suprema miała okleine(fornir) orzechową ale czy to było robione na wysoki połysk czy raczej nie.