Prezentuje się tak jak na tym zdjęciu (mój wygląda identycznie)

Atrakcyjna cena wynikała z tego, że jest on niesprawny. Ładnie przewija, automatyka działa, natomiast gra tylko jeden kanał na prędkości 9.5cm/s.
Dokumentacja techniczna jest dostępna ale chyba tylko w języku rosyjskim. Póki co spisałem ze schematów wartości wszystkich kondensatorów elektrolitycznych, wszystkie planuje wymienić mając nadzieję że obecna niesprawność wynika z tego, że kilka z nich padło. Budowa segmentowa i łaty dostęp do każdej płytki trochę ułatwi mi zadanie.
Jeżeli ktoś miałby jakieś materiały odnośnie tego magnetofonu albo bliźniaczych konstrukcji Rostov 105, Sojuz 110 w języku polskim bądź angielskim to bardzo prosiłbym o kontakt.
Póki co jestem bardzo szczęśliwy, że wreszcie wszedłem w posiadanie szpulaka wyższej klasy:)
Widziałem też w internecie, że ktoś przerobił ten magnetofon na szpule 10,5 cala, wystarczy wywiercić kilka otworów, szerzej rozstawić silniki i wyciąć jeszcze raz panel oraz dorobić jeden dosyć prosty element do którego dołączone są sznurki oporowe. Nie myślę się za to zabierać ale cieszy mnie, że gdyby zaszła taka potrzeba to można będzie coś w nim porzeźbić.