Sposoby kontaktowania chassis z obudową potencjometru

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Sposoby kontaktowania chassis z obudową potencjometru

Post autor: Recon »

Hej, tak jak w temacie - jakie mogą być sposoby łączenia chassis z obudową potencjometrów?

Chodzi mi dokładniej o obudowę już pomalowaną i to poprzez piaskowanie.

1) Bezpośredni kontakt odpada bo wiadomo piaskowane, izolacja dobra jak cholera, chyba że wyruszyć punktowo ze szlifierką na farbę,

2) połączenie wszystkich potencjometrów ze sobą za pomocą jednej szyny ze standardowego drutu srebrzonego i potem do masy,

3) łączenie obudowy każdego potencjometru (a przynajmniej gain i volume) osobno z masą na pinie.

Jak myślicie, która metoda najlepsza, a może są jakieś inne ciekawsze? Jak rozwiązują to producenci znanych marek?
Pozdrawiam

Paweł K.
stary
50...74 posty
50...74 posty

Re: Sposoby kontaktowania chassis z obudową potencjometru

Post autor: stary »

Sposób nr 2 najlepszy.

Sposób nr 3 - mnożysz pętle mas.
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tylko wadą sposoby 2 jest zalutowanie potencjometru - potem trudno będzie go zdemontować w razie czego. Pytam ponieważ w sumie to nigdy nie uziemiałem obudowy potencjometrów, a dopiero teraz mam taki problem, że przy dotknięciu potencjometru gain lub volume wzmacniacz się lekko wzbudza.
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Albo zapytam inaczej - mam zbudowane dwa identyczne wzmacniacze, z tego jeden z nich ma delikatnie większe skłonności do wzbudzania się i przy dotykaniu potencjometrów volume lub gain podwaja to wzbudzenie, co może być problemem, skoro oba są identyczne i oba nie mają kontaktu galwanicznego potencjometrów z chassis?
Pozdrawiam

Paweł K.
stary
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: stary »

Co dokładnie się wzbudza we wzmacniaczu? Czy się objawia?

Edit: Spróbuj wiertłem przewiercić otwory pod potencjometry w chassis, aby zedrzeć emalię/farbę wewnątrz otworu. Lub zrobić to okrągłym pilnikiem.
Plus możesz ręcznie, lub bardzo delikatnie wiertarką (wolne obroty) z wiertłem o dużo większej średnicy (np. Ø 13 mm) niż otwór potencjometra, zrobić delikatną fazkę i zedrzeć lakier/farbę. Plus podkładka ząbkowana na potencjometr.
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

1. Możesz zrobić mniej delikatnie (a nawet na chama) wiercąc na "lewych" obrotach :) Sprawdza się przy "podwiercaniu" PCV spienionego.
2. Jak nie chcesz lutować do obudowy możesz dać coś takiego między obudowę a potencjometr:

http://www.tme.eu/pl/details/sto-m6_nc/ ... 07-210030/
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Hej, mam dziwny przypadek, we wzmacniaczu, interesowało mnie mianowicie to, czemu przy gniazdku zwartym z masą prócz lekkich szumów słyszę również takie trzaski, trochę jak ognisko. Przebadałem sprawę i stwierdziłem, że to może od układu zasilającego LDR-y, który zainstalowany był na osobnym uzwojeniu 3,15-0-3,15. Odpiąłem zero od masy całego wzmacniacza (wisi) i chciałem połączyć masę obudowy z masą zasilacza LDR, tak jak to radzone jest w layoutach slo100. Podczas prób zauważyłem coś ciekawego, mianowicie gdy chcę zetknąć kabelek masy obudowy z masą zasilacza LDR przeskakuje malutka iskierka. Pomyślałem sobie okej, jest jakaś tam różnica potencjałów między masami. Z ciekawości przyłożyłem multimetr, napięcie stałe - nic, 0V, zdziwiłem się dopiero odczytem napięcia zmiennego - 107V~ :shock: Powtórzę dokładnie - 107V napięcia zmiennego między masą tuż za mostkiem prostowniczym zasilacza LDR a obudową :mrgreen: Co jest nie tak?

A może to jakiś głupi błąd multimetru ? Przecież jak bym zwarł 107V to by mi bezpieczniki powyskakiwały.
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Andrew
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Andrew »

To nie błąd, ale znaczna impedancja wewnętrzna tego źródła... Jak zewrzesz, to całe napięcie odłoży się na niej przy przepływie małego prądu zależnego od jej wielkości. Jest prawdopodobnie jakiś upływ izolacji.
...omne ignotum pro magnifico.../wszystko nieznane jest nadzwyczajne/.
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Hej, wielkie dzięki za odpowiedź! Czy masz pojęcie gdzie może mieć źródło taki upływ ? A może to wynika z faktu, że uziemienie i ekran trafa zasilającego są przykrecone do chassis w zupełnie innym niż masa wzmacniacza miejscu (koło jacka input)?
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Andrew
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Andrew »

Możliwe także, że to przedostawanie się napięcia przemiennego przez pojemność uzwojenia transformatora, sprawdź, czy po obróceniu wtyczki sieciowej o 180 stopni jest to samo...
...omne ignotum pro magnifico.../wszystko nieznane jest nadzwyczajne/.
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Niestety nadal jest ok 107V. Chyba sprawdzę czy stan się poprawi gdy złącze uziemienie i ekran trafa z główną gwiazdą na chassis. Kolejna sprawa - uziemienie i ekran trafa przykręciłem do śruby mocującej trafo sieciowe, która ma dobrą styczność z chassis, może zbyt blisko trafa i dlatego problem?
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: kciuq »

A gniazdko 230V masz z uziemieniem?, czy zerowane.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Nie no, tutaj akurat sam od razu bym szukał przyczyny, ale gniazdka standardowe z uziemieniem. Aczkolwiek popróbuje i w innych, może coś da.
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: kciuq »

Gniazdo może i standardowe, w gniazdku podpięte 3 przewody a w puszce już tylko dwa.
Sprawdź na pewnym zasilaniu.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344