elektrolit główny radia pionier

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

stworek
75...99 postów
75...99 postów

elektrolit główny radia pionier

Post autor: stworek »

Mam pytanie do szanownych kolegów czy mogę zastąpić w radiu pionier fabryczny elektrolit kondensatorem 2 x 47uF 350V i czy upływność kondensatora jest wynikiem jego długotrwałego użytkowania? Robię małe postępy bo już mam 6 pionierków z czego też już 3 sprawne.Dwie moje Tesle popular też juz " gadają "ale nie do końca.Ostatnia prośba to podpowiedź ja na forum przy poście dodać zdjecie? Wiem na szczęście że nic nie wiem.pozdrawiam stworek
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: elektrolit główny radia pionier

Post autor: AZ12 »

Witam

W odbiornikach powojennych z zasilaniem uniwersalnym ze względu na prostowanie półokresowe stosowano kondensatory o pojemnościach 32-50µF. Upływność kondensatorów można usunąć ponownie formując kondensatory podłączając napięcie przez rezystor o wartości rzędu kilkudziesięciu kiloomów

Na temat formowania kondensatorów napisano dużo informacji w sieci i na tym forum, wystarczy poszukać.
Ratujmy stare tranzystory!
stworek
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: stworek »

Dziękuję kolego za podpowiedz. Na marginesie, transformatorek od Kolegi sprawuje się super.Lampy EM 11 okazały się sprawne i po włozeniu do innego radia działają prawidłowo.Dziękuję i pozdrawiam.stworek
Awatar użytkownika
spiga
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: spiga »

stworek pisze:Ostatnia prośba to podpowiedź ja na forum przy poście dodać zdjecie?
Pewnie w panelu użytkownika/profil/avatar :)
Spiga