elektrolit główny radia pionier
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 75...99 postów
elektrolit główny radia pionier
Mam pytanie do szanownych kolegów czy mogę zastąpić w radiu pionier fabryczny elektrolit kondensatorem 2 x 47uF 350V i czy upływność kondensatora jest wynikiem jego długotrwałego użytkowania? Robię małe postępy bo już mam 6 pionierków z czego też już 3 sprawne.Dwie moje Tesle popular też juz " gadają "ale nie do końca.Ostatnia prośba to podpowiedź ja na forum przy poście dodać zdjecie? Wiem na szczęście że nic nie wiem.pozdrawiam stworek
-
- 3125...6249 postów
Re: elektrolit główny radia pionier
Witam
W odbiornikach powojennych z zasilaniem uniwersalnym ze względu na prostowanie półokresowe stosowano kondensatory o pojemnościach 32-50µF. Upływność kondensatorów można usunąć ponownie formując kondensatory podłączając napięcie przez rezystor o wartości rzędu kilkudziesięciu kiloomów
Na temat formowania kondensatorów napisano dużo informacji w sieci i na tym forum, wystarczy poszukać.
W odbiornikach powojennych z zasilaniem uniwersalnym ze względu na prostowanie półokresowe stosowano kondensatory o pojemnościach 32-50µF. Upływność kondensatorów można usunąć ponownie formując kondensatory podłączając napięcie przez rezystor o wartości rzędu kilkudziesięciu kiloomów
Na temat formowania kondensatorów napisano dużo informacji w sieci i na tym forum, wystarczy poszukać.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 75...99 postów
Dziękuję kolego za podpowiedz. Na marginesie, transformatorek od Kolegi sprawuje się super.Lampy EM 11 okazały się sprawne i po włozeniu do innego radia działają prawidłowo.Dziękuję i pozdrawiam.stworek
-
- 375...499 postów
Pewnie w panelu użytkownika/profil/avatarstworek pisze:Ostatnia prośba to podpowiedź ja na forum przy poście dodać zdjecie?

Spiga