Rdza na chassis - zabezpieczenie antykorozyjne.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
zbieracz55
500...624 posty
500...624 posty

Rdza na chassis - zabezpieczenie antykorozyjne.

Post autor: zbieracz55 »

Witam serdecznie.
Powiedzcie mi Panowie, jak radzicie sobie z rdzą na chassis?
Wziąłem na "warsztat" Zwiezde i chciałem ją trochę zabezpieczyć.
Na początku powiem Wam jak ja to robię.
Czyszczę papierem ściernym 100 i ostatnim czasem używam zabezpieczenia antykorozyjnego Fluidol - Ml w sprayu.
Wcześniej w miejsca wyczyszczone wcierałem olej, ale szczerze mówiąc, nie wiem jak to się sprawdza długoterminowo.
Staram się z daleka trzymać od zardzewiałych chassis, dlatego moje doświadczenie jest małe, ale nie zawsze tak się da ;).
Jak sobie radzicie z takim "miejscowym" zabezpieczeniem?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Rdza na chassis - zabezpieczenie antykorozyjne.

Post autor: tszczesn »

Jak są małe ubytki to czyszczę, najpierw mechanicznie, potem Fosolem (uwaga - trzeba naprawdę dobrze go potem spłukać), na końcu odsłoniętą stal pokrywam woskiem (najmniej rzuca się w oczy) Jak duże ubytki - to rozbiórka chassis do gołej blachy i galwanizernia.
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

Ja odrdzewiam a następnie pokrywam dobrej jakości cynkiem w sprayu. Wygląda jak fabrycznie. Nie wiem czemu u nas w kraju ludzie mają awersję do tego sposobu zabezpieczania. Cynk w sprayu to naprawdę jest świetna rzecz do zabezpieczania antykorozyjnego. Nie tylko do zabezpieczania chassis się nadaje.
Pozdrawiam!
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Odrdzewiamy Fosolem jak pisze Tomasz .Papier 100 to morderstwo bo pozostawi grube rysy b.trudne do usunięcia.Rdzę zdrapujemy tak aby jak najmniej porysować i pędzelkiem albo wacikiem nakładamy Fosol.Gdy rude zrobią się ciemne zmywamy woda z mydłem.Fosol to kwas ortofosforowy a mydło alkaliczne zobojętnia.Trzeba naprawdę dobrze wypłukać bo resztki Fosolu mogą uszkodzić chassis.Można użyć preparatów roślinnych typu Cortanin ale zawsze grubszą rdze należy zdjąć.Cortanin pozostawia fioletowe ślady trudne do usunięcia zaś Fosol potrafi przyciemnić zdrowe powłoki cynkowe.Z reguły wystarcza 15-30 minut.Nie pozostawiamy preparatów na dłużej.Czasami trzeba powtarzać zdrapywanie i chemie.
Cynk w spraju owszem ale chassis wygląda za nowo.Za to daje ładne równe krycia,Im cieniej tym lepiej.
Pozdrawiam Tomasz
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Mi Fosol całkowicie zjadł cynk odsłaniając gołą stal. I to znacznie wcześniej niż dosyć cieńką warstwę rdzy ;)
Awatar użytkownika
spiga
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: spiga »

jacekk pisze:Mi Fosol całkowicie zjadł cynk odsłaniając gołą stal. I to znacznie wcześniej niż dosyć cieńką warstwę rdzy ;)
Teoria głosi, że zgrubne warstwy rdzy trzeba usunąć mechanicznie - Fosole i podobne nadają się najlepiej do rdzy cienkiej (nalotu), ponieważ przetwarzają uwodnione tlenki żelaza na fosforany i zanim się dokopią do głębszych warstw musi upłynąć sporo czasu ...
chrzan49 pisze:Cynk w spraju owszem ale chassis wygląda za nowo.Za to daje ładne równe krycia,Im cieniej tym lepiej.
Znajomy zaprezentował mi niestandardowy sposób wykorzystania "dobrego cynku w spray'u", dzięki któremu chassis np. nie wygląda zbyt nowo. wystarczy nakładać go nie bezpośrednio z puszki (natryskiem) a za pomocą wacika bawełnianego. Krycie jest dobre, bo cynk jest "wtarty" w materiał podłoża, warstwa jest cienka i nieco chropawa, więc podobna do oryginalnej. Ma to jeszcze tę zaletę, że nie trzeba się tak starać przy zabezpieczaniu tych elementów, które mają pozostać niepomalowane.
No, same zalety :)
Spiga
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

spiga pisze:Teoria głosi, że zgrubne warstwy rdzy trzeba usunąć mechanicznie
I taka tez teoria była wcielona w życie :wink: Rdza była usunięta w sumie do płaszczyzny chassis. Ale rdza też jest różna, czasem jest to porowaty nalot który bardzo ładnie się daje usunąć chemicznie, kiedy indziej twarda, dosyć spójna i słabo penetrowalna warstwa. Wszystko zależy od stopu i warunków w jakich ta korozja powstała. Miałem nieprzyjemność mieć akurat ta drugą, bardziej upierdliwą opcję.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Z chemią wszelaką proszę Kolegów działamy ostrożnie.Najpierw próby pod kontrolą i nie pozostawiamy na długo.Jak napisał Spiga pozostaje cienka warstwa po Fosolu fosforanów.Takie powłoki powstawały na blachach karoserii samochodowych.A co nałożono na chassis to wie tylko producent.
Pozdrawiam Tomasz