Udało mi się zdobyć " białego kruka "
Philips 105B nr tabliczki 1835. Radio w dość ciężkim stanie. Skrzynka oblana starym olejem silnikowym, myszy pogryzły cewki przełącznika zakresów i eliminatora, przy głośniku wg mnie nieoryginalny transformator, brak tylnej ścianki, brak oryginalnych pokręteł. Czeka mnie dłłłługa praca . Na razie zabiorę się za skrzynkę, muszę wypłukać jakoś ten olej z forniru ( bo lakieru w zasadzie nie ma i olej wsiąkł w fornir). Czy ma ktoś może zdjęcie tylnej ścianki? A dane cewek na przełączniku zakresów??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Skrzynka 105A nabiera pomału wyglądu . Udało mi się usunąć ( benzyną lakową) te obrzydliwe plamy z oleju silnikowego. Uzupełniłem niewielki ubytek forniru i pomału będę zabierał się za politurowanie...
Mam problem z cewkami bo moje zostały dość mocno pogryzione przez myszy. Są to chyba standardowe cewki występujące w reakcyjnych przedwojennych philipsach.
Może ma ktoś na zbyciu??
Dane nawojowe tych cewek mam - brakuje mi tylko umiejętności
Mam pytanie - czy ktoś kiedyś przezwajał cewki zakresu fal długich i średnich w reakcyjnym Philipsie?
Może zachowały się jakieś rysunki lub zdjęcia tej skomplikowanej operacji. U mnie wszystkie cewki S3-S8 został pogryzione Dane nawojowe mam, ale z tej poszatkowanej masy ciężko wywnioskować n. p.o kierunku nawijania... No i intryguje mnie kolejność tych cewek. Czy to jest kolejność numeryczna S3, S4, S5, S6,S7, S8, czy może są parami S3-S6, S4-S7 , S5-S8. Czy są nawijane jedna na drugą tak jak od fal krótkich czy obok siebie???
jacekk pisze:Śliczny fornir jest na tym odbiorniku. Dużo było klejenia?
Ps. Ta zapowietrzona lampka to DL21?
Ta zapowietrzona to C0-258. KL1 mam
A do zrobienia była w zasadzie jedna wstawka Ten trójkącik zaznaczony na zdjęciu..
Śladów po tym nieszczęsnym oleju w zasadzie nie widać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.