Pytanie do znawców "AGI"

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

saico

Pytanie do znawców "AGI"

Post autor: saico »

Wpadło w moje ręce radio lampowe AGA na amerykańskich lampach. Po uzupełnieniu bezpiecznika, po około minucie buczenia pojawił się mały dym. Jarał się rezystor 50k w wyniku zwartego kondensatora 0,1uF. Obie części wymieniłem i wyschnięte elektrolity na takie jakie naniosłem na schemacie. Efekt jest taki, że po podaniu audio na wejście gramofonowe po rozkręceniu potencjometru, dopiero od pewnego momentu pojawia się zniekształcony głos. Nie podobają mi się napięcia na tej lampie. Po załączeniu na katodzie pojawia się 8,4V i po kilku minutach rośnie do ponad 10V. W tym czasie lekko spadają napięcia anodowe. Pomiary wykonałem względem minusów kondensatorów elektrolitycznych. Czy poprzednia usterka mogła mieć wpływ na lampę końcową i ją uszkodzić, czy może straciła emisję?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Pytanie do znawców "AGI"

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Jakie masz napięcie (ujemne) na obudowie 2x16uF względem masy ?? Zmierz napięcie na S1 (6 pin)
saico pisze:na tej lampie
czyli 7C5, z lampą i bez.
saico

Dzięki za odzew tu i na skrzynkę. Do radia będę znów miał dostęp w środę.
Badałem kondensator w siatce i on miał 20nF, więc z automatu wykluczyłem, że na siatce "coś" dodatniego się pojawia. Tak samo rezystor siatkowy jest ok.
Kondensatory elektrolityczne przypominają papierowe, duży ma trzy przewody z jednej strony - odciąłem go i dałem współczesne 2 po 22uF, mały w katodzie zastąpiłem 47uF. Pomiary wykonywałem względem ich minusa a nie masy, ale sądząc po tym ile odkłada się na katodzie 7C5, to trzeba dodać te 10V.
Kondensator 0,1uF który dostał zwarcia o dziwo jego drugi koniec dolatuje do gniazda octal dla wtyku transformatora głośnikowego i ten pin ma potencjał masy (zwarcie). Na schemacie "leci" do pinu 5 lampy 7B6.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

saico pisze:Badałem kondensator w siatce i on miał 20nF, więc z automatu wykluczyłem, że na siatce "coś" dodatniego się pojawia
No to z automatu popełniłeś błąd. Jego pojemność nie ma nic do rzeczy. Najprawdopodobniej ma upływność. Nic nie wykluczaj tylko ZMIERZ to napięcie na S1. i podstaw inny kondensator.
saico

Dzięki za sugestie... jutro wydam werdykt.
saico

Na siatce nie było dodatniego napięcia a kondensator nic nie zmienił. Zabrałem ją ze sobą i wrzuciłem na miernik i już wszystko jasne, lampa jest "trefna"...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.