Grzejące się lampy w Pionierze

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

stworek
75...99 postów
75...99 postów

Grzejące się lampy w Pionierze

Post autor: stworek »

Witam serdecznie kolegow.Udalo mi sie uruchomic dwa z 6 sciu ktore posiadam pionierki,jeden dzieki koledze z forum a drugi sam bo byl tylko uszkodzony mechanicznie(zupelnie luzne gniazdo lampy prostowniczej,zle polutowany potencjometr).Obydwa radyjka sa sprawne ale zauwazylem ze lampy ubl 21 w obydwu pionierkach robia sie bardzo gorace (oparzylem palec). Czy jest to spowodowane wyzszym napiecim sieci czy tez to norma, a moze stosowac jakis stabilizator napiecia do 220V.<nie jestem elektronikiem>pozdrawiam stworek
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: grzejace sie lamy w pionierze

Post autor: staku »

A jak te lamy do pioniera weszły?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Grzejące się lampy w Pionierze

Post autor: tszczesn »

To normalne dla tych lamp. One wydzielają w sumie (moc żarzenia, siatki drugiej i anody) ponad 10W mocy i normalnie rozgrzewają się do temperatury kilkudziesięciu stopni.
stworek
75...99 postów
75...99 postów

Juz sie wystraszylem ze cos nie tak. Lampa prostownicza bardzo luzno wchodzila w podstawe ale podoginalem blaszki gniazda i jest dobrze, pozostale lampy siedza ciasno.pozdrawiam i dziekuje stworek
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

stworek pisze:ale zauwazylem ze lampy ubl 21 w obydwu pionierkach robia sie bardzo gorace (oparzylem palec).
Tylko jeden?? To dobrze Ci tak :lol: Pamiętaj że większość lamp głośnikowych może Ci poparzyć paluszki. Mam nadzieję że Cię nie uraziłem. :D
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: staku »

A byłem przekonany, że w tytule te "lamy" były :oops: , no cóż, tak to bywa jak się na imprezie forum przegląda :wink: .

Co do temperatury, Kolega obejrzy fotkę pracującej Sonatiny. EBL palce popiecze.
viewtopic.php?f=11&t=25217&hilit=reinkarnacja#p267405
stworek
75...99 postów
75...99 postów

Na forum jestem niedawno i poprzednio nie czytalem pozatym jestem "swiezym radiolubem" i dosc przypadkowym a do tego bez wiedzy radiotechnicznej. Forum czytam oile znajde chwile czasu bo pracuje 10 -12 godzin albo dluzej dlatego prosze wybaczyc moja niewiedze.pozdrawiam.stworek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Nie znać się na czymś to nic złego. Tylko trwać w niewiedzy, lub, co gorsze, chwalić się tym to dopiero jest grzech.