Wystawa radiowa w poznański Ratuszu

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

inar
625...1249 postów
625...1249 postów

Wystawa radiowa w poznański Ratuszu

Post autor: inar »

Witam!
Kolegów z Poznania,okolic i nie tylko zachęcam do wizyty w poznańskim Ratuszu,gdzie można podziwiać wystawę "90 LAT NA FALI ETERU".Jest to kilkadziesiąt odbiorników radiowych ze zbiorów pasjonata starej radiofonii Pana Jacka Bochińskiego.
Zdjęcia niestety nie najlepszej jakości,bo z "komórki",ale w realu naprawdę można pooglądać "perełki" dawnej radiotechniki.
Załączniki
2015-11-14 11.24.00.jpg
2015-11-14 11.30.29.jpg
2015-11-14 11.25.38.jpg
Awatar użytkownika
AndruAB
25...49 postów
25...49 postów

Re: Wystawa radiowa w poznański Ratuszu

Post autor: AndruAB »

Do kiedy będzie trwać ta wystawa?
inar
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: inar »

Wystawa czynna będzie do 10 stycznia 2016.
http://www.mnp.art.pl/wystawy/wystawa/c ... _kolekcji/
kraz

Post autor: kraz »

Witam, bardzo ciekawy wycinek kolekcji, z rodzimej produkcji są Iki, Telefunkeny, Philipsy, Elektrity i PZT, szkoda że nie ma nic z lokalnej produkcji, pozdrawiam Hieronim.
Jedrek
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Jedrek »

Miałem okazję obejrzeć wystawę w towarzystwie Kolegi Jacka Bochińskiego -właściciela kolekcji i kilku wielkopolskich pasjonatów starej radiotechniki .Ekspozycja godna polecenia.W soboty wstęp do muzeum i na wystawę wolny.
Jedrek
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: anka »

To i ja "wrzucę pięć groszy " n.t poznańskiej historii radiotechniki.Pan prof. Hahn do czasu wybuchu wojny mieszkaniec Poznania (wykwaterowany przez Niemców do Warszawy ) otrzymał po wyzwolewniu pełnomocnictwo z Urzędu d.s przejmowania poniemieckiego mienia przemysłowego (nazwa" nieprecyzjna " ) Zgłosił się z nim do Zakładów Telefunkena
w celu realizacji swego pełnomocnictwa . Na miejscu przedstawiciel A. Cz. skierował Go komendanta miasta a ten óświadczył że wojna jeszcze trwa a wyposażenie fabryki (aparatura,maszyny,produkcyjne komponenty... ) to zdobyczne wojskowe mienie...I kolejna historia ze wspomnień profesora . Na Jeżyckim Rynku nabył on od "przedstawicieli" Cz. A
za grosze a dosłownie za "kilka butelek" precyzyjną aparaturę pomiarową z wykorzystaniem której rozwinął swą indywidualną działalność " naprawczą " .Częściowo o tej historii Profesr wspominał uczestnikom sobotniego Spotkania.

anka
SCPN
1 post
1 post

Post autor: SCPN »

Witam!
Od dwóch lat jestem współautorem cyklu audycji w Polskim Radiu o historii Poznania, pozwalam sobie zamieścić link do naszego ostatniego programu z serii "Miasto zaginione":
http://www.radiomerkury.pl/audycja/przy ... -2015.html

Pozdrawiam wszystkich użytkowników forum :)
SC
Awatar użytkownika
jedrzeej
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: jedrzeej »

Byłem i podziwiałem. Naprawdę piękna kolekcja. Poniżej kilka zdjęć.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
darmowa galeria allegro
Poszukuję: gałka mała Elektrit Allegro
gałka Elektrit Champion
ODPOWIEDZ