Interpunkcja!
Informacja do poszukujących czegokolwiek
Moderator: gsmok
-
kraz
Informacja do poszukujących czegokolwiek
Witam sugestia bardziej dla admina może by dać jakąś informację w postaci postu Niezbędnika dla poszukującego co by podawali max informacji, zniechęca mnie post gdzie jest szukam jednej gałki z lewej strony a z prawej przecież taka sama ale już z prawej to już nie to i brak fotki, no przecież szukający niech też się pomęczy i dowie jak wyglądają nie może mieć za lekko, albo wcale nie da fotki jak radyjko wygląda a przecież koledzy z forum mają różne przydasie i chcą się podzielić nimi, już kiedyś apelowałem ale poskutkowało na krótko, nie pojmuję czy koledzy wstydzą się stanu swoich radyjek, ja mam w różnych stanach ale mi to nie przeszkadza i nie wstydzę się stanu swoich radyjek, przecież to nie ja je doprowadziłem do takiego stanu a wręcz przyczyniam się do polepszenia ich kondycji, pozdrawiam Hieronim.
Interpunkcja!
Interpunkcja!
Ostatnio zmieniony czw, 19 listopada 2015, 20:25 przez kraz, łącznie zmieniany 2 razy.
-
TooL46_2
- 1875...2499 postów

Re: Informacja do poszukujących czegokolwiek
Gratulacje dla osoby, która zrozumie za pierwszym razem 'o so chodzo' czytając post kolegi... 
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
matmax426
- 375...499 postów

Po dwukrotnym przeczytaniu wnioskuje, że chodzi o coś w stylu obrazkowej encyklopedii starych odbiorników radiowych, aby szybciej i łatwiej rozpoznać grata, którego właśnie przytargaliśmy do domu (ew w piwnicy u znajomego wypatrzyliśmy).
Tak na mój rozum
Tak na mój rozum
Ω µ Π φ α β ε ω
-
kraz
No chyba prosto napisałem chodzi mi żeby coś spłodzić żeby ten poszukujący podał jak najwięcej informacji bo kiedyś napisałem żeby podawać max informacji o szukanym przedmiocie i poskutkowało na krótko a tak to jak by każdy wszedł na takiego posta i przeczytał żeby szanował czas i podał zdjęcia, informację jak wygląda i tak dalej a nie "poszukuję gałki od Philipsa z jakimś tam nr" to ja żeby dowiedzieć się czy mam takiego to muszę przejrzeć cały internet i jak już wiem jak wygląda orientuję się czy dany egzemplarz posiadam, i czy daną gałkę mam, a przecież można zrobić fotkę, podać model i t.d. ja nie mam 5 radyjek i kilka przydasiów mam zasobne zbiory i tych przydasiów też trochę posiadam, pozdrawiam Hieronim
-
akordeonista
- 500...624 posty

Ponieważ ja także mam duże trudności ze zrozumieniem postu Kolegi kraza, mam następującą propozycję: proszę przeczytać ten tekst na głos sobie lub np. żonie, sąsiadowi, koledze i zapytać, czy rozumie. Przecież to jest napisane jako jedno zdanie! Ja spróbowałem i już po jednej trzeciej żona spytała, cytuję: "cóż to za bełkot, to przecież gorsze od Ulissessa" - tego Jamesa Joyce'a.
Pozdrawiam - stary akordeon (klawiszowy).
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
-
tiquet
- 375...499 postów

Wg mnie, chodzi mu o normalizację treści ogłoszenia, tzn. o to aby zamieścić w dziale 'Poszukuję' swojego rodzaju instrukcję (wzór), w której będzie opisane jak powinno wyglądać ogłoszenie i w której znajdzie się informacja aby koniecznie dodać zdjęcie poszukiwanej rzeczy, gdyż ułatwi to innym w poszukiwaniu potrzebnego przedmiotu (np. mamy radio bez prawej gałki to zróbmy i dodajmy zdjęcie lewej lub wrzućmy zdjęcie tej gałki z internetu).
-
gustaw353
- 1250...1874 posty

No fakt, kol. Kraz nieco nieskładnie przedstawia problem. Może powodem są emocje.
Mnie też drażnią ogłoszenia, o których mówi kol. Kraz. W zdecydowanej większości takich ogłoszeń pomijam je milczeniem. Uważam, że ogłoszeniodawca jest leniwy i zmusza mnie do wykonania pracy którą powinien wykonać on sam. Czy to ja mam szukać w sieci materiałów ilustrujących detal mu potrzebny. Mam zachodzić w głowę, drapać się po już skąpej czuprynie, w myślach przekopywać zasoby swoich maneli i zastanawiać się czy aby nie stracę okazji by zadowolić niefrasobliwego kolegę.
Większość tzw. telefonów kom. ma aparacik fotograficzny – jaki problem zrobić sobie selfie w towarzystwie radia (czy czegoś tam) z uszkodzonym detalem lub miejscem na brakujący element?
Jak już wspomniałem - lepszym rozwiązaniem jest zamieścić obraz poszukiwanej części, w sieci zapewne można znaleźć, lub podać do niej link.
A od Ulissessa jeszcze mniej dla mnie zrozumiałe jest to co grają na „Warszawskiej Jesieni” a jednak są i tacy co to lubieją.
Tak czy inaczej - dobrze jest pisać tak by można było pojąć w mig o co piszącemu chodzi.
Mnie też drażnią ogłoszenia, o których mówi kol. Kraz. W zdecydowanej większości takich ogłoszeń pomijam je milczeniem. Uważam, że ogłoszeniodawca jest leniwy i zmusza mnie do wykonania pracy którą powinien wykonać on sam. Czy to ja mam szukać w sieci materiałów ilustrujących detal mu potrzebny. Mam zachodzić w głowę, drapać się po już skąpej czuprynie, w myślach przekopywać zasoby swoich maneli i zastanawiać się czy aby nie stracę okazji by zadowolić niefrasobliwego kolegę.
Większość tzw. telefonów kom. ma aparacik fotograficzny – jaki problem zrobić sobie selfie w towarzystwie radia (czy czegoś tam) z uszkodzonym detalem lub miejscem na brakujący element?
Jak już wspomniałem - lepszym rozwiązaniem jest zamieścić obraz poszukiwanej części, w sieci zapewne można znaleźć, lub podać do niej link.
A od Ulissessa jeszcze mniej dla mnie zrozumiałe jest to co grają na „Warszawskiej Jesieni” a jednak są i tacy co to lubieją.
Tak czy inaczej - dobrze jest pisać tak by można było pojąć w mig o co piszącemu chodzi.
-
TooL46_2
- 1875...2499 postów

Alez o to wlasnie mi chodzi
Sprawa chyba jest o to, ze ktos poszukujacy jakiejs czesci do radia nie zadaje sobie zupelnie trudu tylko pyta od razu na forum 'bo przeciez wszyscy wiedza jak wyglada taka gala'. Z drugiej strony kolega Kraz (naprawde, bez urazy) samemu jednak nie probuje napisac wiadomosci, ktora da sie szybko rozszyfrowac. Jak to mowia -- przyganial kociol garnkowi czy jakos tak..?
Zgadzam sie, ze to na pytajacym/piszacym ciazy trud, by opisac swoj problem w taki sposob, by wymagalo to jak najmniej trudu od probujacego pomoc/czytajacego. W przeciwnym razie wiekszosc z nas bedzie postepowac tak, jak kolega gustaw353 (i slusznie!)
Sprawa chyba jest o to, ze ktos poszukujacy jakiejs czesci do radia nie zadaje sobie zupelnie trudu tylko pyta od razu na forum 'bo przeciez wszyscy wiedza jak wyglada taka gala'. Z drugiej strony kolega Kraz (naprawde, bez urazy) samemu jednak nie probuje napisac wiadomosci, ktora da sie szybko rozszyfrowac. Jak to mowia -- przyganial kociol garnkowi czy jakos tak..?
Zgadzam sie, ze to na pytajacym/piszacym ciazy trud, by opisac swoj problem w taki sposob, by wymagalo to jak najmniej trudu od probujacego pomoc/czytajacego. W przeciwnym razie wiekszosc z nas bedzie postepowac tak, jak kolega gustaw353 (i slusznie!)
gustaw353 pisze:większości takich ogłoszeń pomijam je milczeniem.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com