Blaupunkt 4W77 z 1937r
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Blaupunkt 4W77 z 1937r
Witam, powoli kończę pracę przy radyjku Akropol i następnym zabytkiem które wyciągam na warsztat to Blaupunkt 4W77, po napisie na skali w górnej części sądzę że to model z października 1937r bo pisze tam 10.1937, radio mam już od 2 lat ale dopiero dziś zdobyłem komplet lamp do remontu. Radyjko jest mocno grzebane, na razie go nie rozbierałem więc nie wiem jak wygląda pod spodem, jednak na wstępie mam problem z filtrami p.cz, gdyż jak je już kupowałem to ich po prostu nie było, ewidentnie ktoś je wyrwał co widać na zdjęciu
i tu rodzi się moje pytanie, przez 2 lata nigdzie nie trafiłem na filtry do tego radia, więc pozostają mi 2 opcje, pierwsza skądś zdobyć szczegółowe dane czyli ile zwojów, jakim drutem, na jakim karkasie je nawinąć, aby po prostu je odbudować, albo zdobyć informację od jakiego radia dało by się zaadoptować inne, w tej chwili posiadam odkupione na e-bayu tylko same kupki filtrów, i gabarytowo pasują filtry od takich radyjek jak promyk, stolica, pionier ale mam małe doświadczenie przy remoncie odbiorników przedwojennych i nie wiem czy uda się taka podmiankę zrobić. Jeżeli ktoś może mi powiedzieć jak odbudować te filtry będę wdzięczny, lub podpowie jak zaadoptować inne tym bardzie że z tego co czytałem w tym radyjku p.cz ma 468kHzNie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Blaupunkt 4W77 z 1937r
Witam, jakieś kubki od jakiegoś Blaupunkta posiadam czy to pośrednia nie wiem w super stanie nie są jak by kolega był zainteresowany to porobię fotki może by podpasowały, jak by co to tel. 602326128 pozdrawiam Hieronim K.
-
- 625...1249 postów
Dziękuję za propozycję, ale same kubki posiadam tyle że bez środka, to jedyne co udało mi się zakupić z toru p.cz. A może kolega posiada jakieś całe filtry, z radyjka przedwojennego, które może sprzedać, i uważa że się nadadzą, dorzucam schemat tego radyjka.
Kiedyś kolegę odwiedziłem po telewizorek Alga, miałem okazję obejrzeć kolegi kolekcję i jest co podziwiać, więc może akurat gdzieś zachowały się u kolegi resztki jakiegoś przedwojennego niemieckiego radyjka, które służy za dawcę
trochę wstyd o coś takiego pytać, ale tonący brzytwy się chwyta.
Kiedyś kolegę odwiedziłem po telewizorek Alga, miałem okazję obejrzeć kolegi kolekcję i jest co podziwiać, więc może akurat gdzieś zachowały się u kolegi resztki jakiegoś przedwojennego niemieckiego radyjka, które służy za dawcę

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Witam, blachy bym nie proponował, jak już to coś w nich jest co
nie wiem, czy to pośrednia
nie wiem w podobnych kubkach to i pewnie Blaupunkt dostałem od kolegi już luzem robić fotki czy nie potrzeba szybkiej decyzji, bo muszę posprzątać strych i jak przywalę innymi przydasiami to nie wiem czy kiedykolwiek znajdę
i tak szukałem tych przydasiów z parę dni po całym strychu aż znalazłem,
telefon podałem jak by co to dzwonić będzie szybciej
, pozdrawiam Hieronim.

Witam taka uwaga żeby poszukać jakiegoś radyjka przy tej ilości co mam to ja nie pamiętam po nazwach co mam żeby się dowiedzieć czy mam musiałem szukać w internecie, najlepiej pstryknąć z tyłu albo nic nie fotografować i szukaj sobie jak chcesz pomóc bo przecież pomagający nie może mieć tak łatwo a niech sobie szuka, no tutaj kolega chociaż tył sfotografował tył , już kiedyś apelowałem o maximum informacji od szukającego
pozdrawiam Hieronim.

-
- 625...1249 postów
W takim razie proszę o zdjęcia, jeżeli kolega może je otworzyć to także wnętrza, jak będą to te lub podobne to chętnie odkupię. Zdjęcia moga być na forum, PW lub na mój e-mail pawel.jedrasiak@wp.pl a dodatkowe zdjęcia wrzucę jutro
Proszę bardzo fotki.
-
- 2500...3124 posty
Ja mam coś takiego - pozostałości Audioli. Radio było sprawne..
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 625...1249 postów
Dziękuję za odzew, zacznę od propozycji kolegi Kraza wyglądem porównując z zdjęciami wyglądają tak samo, choć elektrycznie są na pewno bardziej rozbudowane niż te które ja potrzebuję, sądzę że pochodzą od późniejszego modelu, ale powinno na nich się uruchomić to radyjko, i na pewno montaż mechaniczny będzie łatwiejszy, więc chętnie bym je odkupił, pytanie jaka cena, w tej sprawie zaraz puszczam PW. Dziękuję również koledze Zagore1 na razie spróbuję z filtrami od Kraza, więc nie będę zawracał głowy. Jednak muszę oficjalnie przyznać że to forum należy do jednego z najlepszych, nie tylko można zdobyć potrzebną wiedzę, ale również użytkownicy starają się pomóc w całym zakresie od dokumentacji po podzespoły, za co z góry dziękuję i pozdrawiam
-
- 2500...3124 posty
"Mnie pomagają ,ja pomagam" - to dewiza Koleżanek ( w większości małżonek z trudem tolerującym nasze hobby) i Kolegów z tego forum - a przynajmniej większość stara się tego trzymać i po to jest wg mnie powstało to forumwalllker pisze:Dziękuję za odzew, zacznę od propozycji kolegi Kraza wyglądem porównując z zdjęciami wyglądają tak samo, choć elektrycznie są na pewno bardziej rozbudowane niż te które ja potrzebuję, sądzę że pochodzą od późniejszego modelu, ale powinno na nich się uruchomić to radyjko, i na pewno montaż mechaniczny będzie łatwiejszy, więc chętnie bym je odkupił, pytanie jaka cena, w tej sprawie zaraz puszczam PW. Dziękuję również koledze Zagore1 na razie spróbuję z filtrami od Kraza, więc nie będę zawracał głowy. Jednak muszę oficjalnie przyznać że to forum należy do jednego z najlepszych, nie tylko można zdobyć potrzebną wiedzę, ale również użytkownicy starają się pomóc w całym zakresie od dokumentacji po podzespoły, za co z góry dziękuję i pozdrawiam

Na początku większość szuka pomocy ( i ją dostaje) a później pomaga się innym w miarę możliwości i posiadanej wiedzy...
Wołyń 1943. Pamiętamy!