Pogłos sprężynowy po raz kolejny
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Pogłos sprężynowy po raz kolejny
Witam
Od pewnego czasu walczę z układem pogłosu ale uwaga - półprzewodnikowym. Mam dwie różne sprężyny - 2BB-coś tam i 2FB-coś tam. Czyli jedna o małej impedancji i druga o dużej impedancji. To co wyszukałem w necie coś nie chce zbyt hulać...
Macie może jakiś sprawdzony układ pogłosu? Do dyspozycji mam +/-15V.
Od pewnego czasu walczę z układem pogłosu ale uwaga - półprzewodnikowym. Mam dwie różne sprężyny - 2BB-coś tam i 2FB-coś tam. Czyli jedna o małej impedancji i druga o dużej impedancji. To co wyszukałem w necie coś nie chce zbyt hulać...
Macie może jakiś sprawdzony układ pogłosu? Do dyspozycji mam +/-15V.
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
-
- 9375...12499 postów
Re: Pogłos sprężynowy po raz kolejny
Do krzemu sa sprezyny o duzej impedancji.
-
- 625...1249 postów
obydwie sprężyny są z "krzemowych" wzmacniaczy - 2BB z Randalla a 2FB z jakiegoś starego japończyka na tranzystorach. w Randallu jeden TL072. W Fenderach siedzą bardzo różne sprężyny od B do F i generalnie jest stosowany ten sam układ (inne wartości wzmocnienia i filtra górnoprzepustowego). Ktoś ma jakieś doświadczenie i sprawdzony układ? Z lampami jest jakoś łatwiej ale nie mam miejsca na lampę...
in gain we trust
-
- 375...499 postów
Pętla z rewerberem ze wzmacniacza Koch'a PowertoneII. Robiłem ją, działa poprawnie. Do tanków o małej impedancji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Witam
Zamiast wzmacniacza operacyjnego z "dopalaczem" można wykorzystać tani i łatwo dostępny TDA2006, lub pełnotranzystorowy wzmacniacz dyskretny.
Zamiast wzmacniacza operacyjnego z "dopalaczem" można wykorzystać tani i łatwo dostępny TDA2006, lub pełnotranzystorowy wzmacniacz dyskretny.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 625...1249 postów
a układ Laneya z dwoma wzmacniaczami operacyjnymi równolegle? jak to widzicie?
in gain we trust
-
- 1250...1874 posty
Był jeszcze jeden układ z pojedynczym zasilaniem na jednej baterii 9V, ale coś nie mogę znaleźć.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
-
- 125...249 postów
Wyższe napięcie ale reverb działa rewelacyjnie.
-
- 50...74 posty
Może wtrącę się w temat. Na dniach będę robił pogłos na lampach ecc81, transformatorze 25k i sprężynie 8 ohmów (skopiowany z twin-reverba). W przypadku transformatorów głośnikowych istnieje zasada, że do uzwojenia wtórnego musi być podłączone obciążenie, bo w przeciwnym wypadku pali się uzwojenie pierwotne. ...ale prąd pentody czy tetrody jest dosyć duży - zdecydowanie większy niż ecc81. Czy w przypadku tego układu także obowiązuje ta zasada? Rzecz w tym, że sprężyna będzie umieszczona na obudowie, a nie na chassis; na chassis zostaną umieszczone gniazda "reverb in"; "reverb out" (RCA), a moje obawy wynikają z tego, że takie rozwiązanie sprawia, że sprężyna niekoniecznie będzie podłączona.
Czy musi być podłączona, czy obejdzie się bez niej i trafo się nie spali?
Poniżej schemat pogłosu:
http://www.thetubestore.com/lib/thetube ... bab763.gif
Czy musi być podłączona, czy obejdzie się bez niej i trafo się nie spali?
Poniżej schemat pogłosu:
http://www.thetubestore.com/lib/thetube ... bab763.gif
-
- 375...499 postów
Daj rezystor 100 Ohm równolegle do wyjścia i będziesz spokojnyraindogpl pisze:...Czy musi być podłączona, czy obejdzie się bez niej i trafo się nie spali?
...

-
- 50...74 posty
1k też można, ew. 1M? Czy z jakiegoś powodu lepiej nie iść w tę stronę?
BTW - pytanie może nie w temacie, ale nie chcę zakładać nowego wątku. Jakie znaczenie dla funkcjonowania ma średnica potencjometru? Czy potencjometry o średnicy - powiedzmy 24mm są lepsze od zwykłych 16-stek? Czy 24mm mają jakieś specyficzne przeznaczenie? Z reguły są droższe... Mniej trzeszczą, a może są wytrzymalsze? Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Ok, sam sobie odpowiedziałem:
Z faktów:
Na forach polskich temat nie jest podejmowany + na zagranicznych twierdzą, że nie ma różnicy -> nie należy się kierować średnicą, lecz marką, bo różnice są mało istotne, a przynajmniej na tyle błachę, że nikt w Polsce nie zawraca sobie tym głowy.
BTW - pytanie może nie w temacie, ale nie chcę zakładać nowego wątku. Jakie znaczenie dla funkcjonowania ma średnica potencjometru? Czy potencjometry o średnicy - powiedzmy 24mm są lepsze od zwykłych 16-stek? Czy 24mm mają jakieś specyficzne przeznaczenie? Z reguły są droższe... Mniej trzeszczą, a może są wytrzymalsze? Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Ok, sam sobie odpowiedziałem:
Z faktów:
Na forach polskich temat nie jest podejmowany + na zagranicznych twierdzą, że nie ma różnicy -> nie należy się kierować średnicą, lecz marką, bo różnice są mało istotne, a przynajmniej na tyle błachę, że nikt w Polsce nie zawraca sobie tym głowy.
-
- 125...249 postów
Dla mnie to logiczne że im dłuższa ścieżka rezystancji (oporowa) tym dokładniejsza regulacja. A długość tej ścieżki zależy od średnicy. Zakładając że mamy dwa (takiej samej jakości potki) ten co ma większą średnicę da dokładniejszą regulację. No bo wyobraż sobie dwa potki jeden o średnicy 10mm. czy 5mm. a drugi średnicy 24mm. , to co byś wybrał? Rozumiem , że rozmawiamy o takim potku co go się codziennie używa.
-
- 50...74 posty
Co do tego, że ma dokładniejszą regulację nie mam wątpliwości. Podobnie - zapewne ma większą moc maksymalną. Aczkolwiek, jeśli oba mają kąt obrotu 300 stopni, a potencjometr jest pojedynczy - dla kanału mono, to ta dokładność w gruncie rzeczy do niczego nie jest mi potrzebna. Co dziwne, na stronie producenta - Alpha - potencjometry 16mm mają o połowę większą trwałość niż 24mm.
-
- 125...249 postów
Może to jakaś pomyłka. Potki firmy Bourns mają ; fi24 - 250 000 cykli , fi17 - 15 000. Może akurat są wykonywane w innej klasie?
-
- 50...74 posty
Być może to zależy od producenta albo rzeczywiście uciekło im jedno zero:
http://www.alphapotentiometers.net/html/16mm_pot_1.html
http://www.alphapotentiometers.net/html ... ot_12.html
http://www.alphapotentiometers.net/html/16mm_pot_1.html
http://www.alphapotentiometers.net/html ... ot_12.html