DLG1

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Alek
1875...2499 postów
1875...2499 postów

DLG1

Post autor: Alek »

Czy ktoś spotkał się z taką lampką :?:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: DLG1

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Z taką lampą czy z takim oznaczeniem ? Domyślam się że wiesz jaka to lampa a oznaczenie ? Może to jakiś numer serii ? Nie ma gdzieś na górze innego symbolu ?
Awatar użytkownika
Alek
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Odkopuję ten wątek. To zdjęcie otrzymałem od Jona Elissa jakieś dwa lata temu. Ta lampa to dekatron o oznaczeniu DLG1 z logo ZRPW. Nadawca zwrócił wówczas uwagę, że logo to podobne jest do logo ZWLE i PWLR i podejrzewał, że może to być polski dekatron. Był zdziwiony, gdyż nie uważał, żeby w Polsce były one w ogóle wytwarzane. Nie umiał jednak rozszyfrować akronimu ZRPW. Mi na myśl przyszedł Zakład Radiotechniki Politechniki Warszawskiej. Jest to jednak tylko podejrzenie, gdyż na próżniomierzach tego zakładu nie ma takiego logo, tylko pełny napis (por. http://www.pwl.mikrokontroler.pl/prozni ... pr0261.htm)
Zaznaczam, że przypisanie akronimu ZRPW Zakładowi Radiotechniki Politechniki Warszawskiej to tylko podejrzenie, które zweryfikować mogliby jedynie starsi użytkownicy, dobrze pamiętający początek lat 60. lub koniec 50.
Smaku sprawie dodaje fakt, że od użytkownika krzkomar otrzymałem parę już lat temu garść mikowych mostków, które moim zdaniem przeznaczone były do budowy dekatronów 40- pręcikowych. Jonowi obiecałem wówczas zdjęcie tych mostków. Dopiero teraz przy przeprowadzce odnalazłem te mostki i mogłem zrobić fotografię.
Mostki te pochodzą z dawnego wrocławskiego oddziału Przemysłowego Instytutu Elektroniki, co świadczy, że podejmowano tam prace nad dekatronami. Niestety bliższych informacji na razie brak
Awatar użytkownika
Alek
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Znalazłem kolejny ślad, który potwierdza, że ta lampa to polski produkt.