Witam.
Posiadam radio Menuet UKF i mam pytanie - czym zastąpić kondensatory papierowe występujące w radyjku? Z jednego zlazł nawet papier Na jaki typ zmienić? Co do kondensatora elektrolitycznego 50uf - odpadła od niego jedna noga - czy mogę dać zamiast 50uf 47uf? W sprzedaży nie spotkałem kondensatora 50uf.
Pozdrawiam i liczę na pomoc.
Witam. Dziękuję za odpowiedź - co do elektrolita to ten jest na szczęście na 12V. Czy te kondensatory poliestrowe muszą mieć takie same wartości jak oryginały? Że na wysokie napięcie (250/400V) to już wiem. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
bacablue pisze:Czy te kondensatory poliestrowe muszą mieć takie same wartości jak oryginały?
Nie są to wartości krytyczne. Np. były kondensatory 50nF, 5nF. Obecnie typowym odpowiednikiem jest 47nF i 4.7nF. Kondensatory te produkowane są z 20% tolerancją.
Witam ponownie.
Czy dobrze rozszyfrowałem pojemności kondensatorów z wykazu elementów?
C61 - 0,5uf / 400V
C44 - 0,1uf / 250V
C57 - 10nf (0,01uf) / 400V
C53 - 20nf (0,02uf) / 250V
Dzwoniłem nawet do jednego ze sprzedawców - a on stwierdził, że papierowe powinienem wymienić na styrofleksowe - nie poliestrowe.
Ps: Takie wartości chyba ciężko dostać - niby cztery sztuki a tyle zachodu.
Proszę o odpowiedź i pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kondensatory papierowe były dawniej stosowane powszechnie z powodu trudnej dostępności kondensatorów z dielektrykiem z tworzyw sztucznych.
Można dziś bez problemu kupić kondensatory MKP osiowe. Stosowane są w aplikacjach przemysłowych w przypadkach, gdzie nie mieszczą się zwykłe kondensatory do druku oraz w... sprzęcie gitarowym.
Dzwoniłem nawet do jednego ze sprzedawców - a on stwierdził, że papierowe powinienem wymienić na styrofleksowe - nie poliestrowe.
Poliestrowe nadają się do wzmacniacza m.cz i zasilacza, natomiast do reszty układu muszą być styrofleksowe (przezroczyste). Mam takie wartości, wyślę PW.