6CC42
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
6CC42
Wie ktoś może czemu ta lampa ma tak dziwnie żarzenie na cokole umieszczone?
Re: 6CC42
Czołem.

Myślę, że na etapie wprowadzania cokołu nowalowego mogło w różnych miejscach powstać niezależnie kilka konstrukcji, a nie było jeszcze ustalonego zwyczaju.
Pozdrawiam,
Jasiu
Dlatego, że jest kopią 2C51, która tak miałatszczesn pisze:Wie ktoś może czemu ta lampa ma tak dziwnie żarzenie na cokole umieszczone?

Myślę, że na etapie wprowadzania cokołu nowalowego mogło w różnych miejscach powstać niezależnie kilka konstrukcji, a nie było jeszcze ustalonego zwyczaju.
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- moderator
Nie jestem pewien. Jakoś wszystkie chyba inne typy lamp mają 'normalnie' żarzenie, a ta jedna biedaczka przyczepione do nóg pierwszej i ostatatniej.Jasiu pisze:Dlatego, że jest kopią 2C51, która tak miała :-)tszczesn pisze:Wie ktoś może czemu ta lampa ma tak dziwnie żarzenie na cokole umieszczone?
tszczesn pisze: Nie jestem pewien. Jakoś wszystkie chyba inne typy lamp mają 'normalnie' żarzenie, a ta jedna biedaczka przyczepione do nóg pierwszej i ostatatniej.
Jej odpowiednik rosyjski 6N3P też tak ma. Jak dobrze pamiętam, ona była przeznaczona do wzmacniaczy kaskodowych. Może taki rozkład wyprowadzeń jest celowy? Jeden system ma wyprowadzenia po jednej stronie cokołu, a drugi po drugiej, miedzy nimi wyprowadzenie ekranu.
Pozdrawiam
-
- moderator
Ale ECC88 też tak ma. I wszytskie podobne lampy - każda trioda po jednej stronie, rozdzielona ekranem. A żarzenie normalne :)OTLamp pisze: Jej odpowiednik rosyjski 6N3P też tak ma. Jak dobrze pamiętam, ona była przeznaczona do wzmacniaczy kaskodowych. Może taki rozkład wyprowadzeń jest celowy? Jeden system ma wyprowadzenia po jednej stronie cokołu, a drugi po drugiej, miedzy nimi wyprowadzenie ekranu.
Czołem.
Pozdrawiam,
Jasiu
Właśnie ona nie ma zbyt wielkiego nachylenia, zdaje się, że jest uważana raczej za lampę uniwersalną, a nie jakąś specjalną w.cz. Do kaskod były ewidentnie przeznaczone ECC84 i ECC89, a one mają żarzenie normalne.OTLamp pisze: Jak dobrze pamiętam, ona była przeznaczona do wzmacniaczy kaskodowych. Może taki rozkład wyprowadzeń jest celowy? Jeden system ma wyprowadzenia po jednej stronie cokołu, a drugi po drugiej, miedzy nimi wyprowadzenie ekranu.
Pozdrawiam,
Jasiu
Ano ma, ale nie wiem kiedy powstała ta 2C51, a wywnioskowałem z wypowiedzi Jasia, że dośc dawno , kiedy mogło jeszcze nie było umowy co do pinów żarzenia przy cokole noval:) A może ktoś po prostu umiłował idealną symetrię wyprowadzeń?OTLamp pisze: Ale ECC88 też tak ma. I wszytskie podobne lampy - każda trioda po jednej stronie, rozdzielona ekranem. A żarzenie normalne

Czołem.
ECC81, ECC82 i ECC83 zostały wszystkie wprowadzone praktycznie jednocześnie (zdaje się, że w 1947) na rynki Europy i USA. Musiało to mieć duży wpływ na późniejsze konstrukcje, nawet jeżeli wcześniej nie było ustaleń odnośnie pinów żarzenia
Pozdrawiam,
Jasiu
To tylko gdybanie. Nie wiem jaka firma i kiedy wypuściła lampy 2C51.OTLamp pisze: Ano ma, ale nie wiem kiedy powstała ta 2C51, a wywnioskowałem z wypowiedzi Jasia, że dośc dawno , kiedy mogło jeszcze nie było umowy co do pinów żarzenia przy cokole noval:)
ECC81, ECC82 i ECC83 zostały wszystkie wprowadzone praktycznie jednocześnie (zdaje się, że w 1947) na rynki Europy i USA. Musiało to mieć duży wpływ na późniejsze konstrukcje, nawet jeżeli wcześniej nie było ustaleń odnośnie pinów żarzenia
Pozdrawiam,
Jasiu
Widocznie niektóre amerykańskie nowale tak miały, znalazłem np. taką podwójną triodę 6386 i też ma tak wyprowadzone żarzenie, za to amerykańska pentoda 404A ma żarzenie na nózkach 1 i 7:Ptszczesn pisze: Nie jestem pewien. Jakoś wszystkie chyba inne typy lamp mają 'normalnie' żarzenie, a ta jedna biedaczka przyczepione do nóg pierwszej i ostatatniej.
Pozdrawiam
-
- moderator
Oktale miały generalnie na nóżkach 1 i 8 lub 2 i 7, choć to nie była reguła, natomiast dla nowali była :) Ale ja ju ż nie miałem takiego zacięcia do lektury katalogów co ty :)OTLamp pisze: Widocznie niektóre amerykańskie nowale tak miały, znalazłem np. taką podwójną triodę 6386 i też ma tak wyprowadzone żarzenie, za to amerykańska pentoda 404A ma żarzenie na nózkach 1 i 7:P
A to takie małe zboczenietszczesn pisze: Oktale miały generalnie na nóżkach 1 i 8 lub 2 i 7, choć to nie była reguła, natomiast dla nowali byłaAle ja ju ż nie miałem takiego zacięcia do lektury katalogów co ty

Chciałbym też do kolekcji jakąś z telewizyjnych serii X, Y lub L.
Pozdrawiam
-
- 1250...1874 posty
-
- moderator
-
- 1250...1874 posty