6CC42

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

6CC42

Post autor: tszczesn »

Wie ktoś może czemu ta lampa ma tak dziwnie żarzenie na cokole umieszczone?
Jasiu

Re: 6CC42

Post autor: Jasiu »

Czołem.
tszczesn pisze:Wie ktoś może czemu ta lampa ma tak dziwnie żarzenie na cokole umieszczone?
Dlatego, że jest kopią 2C51, która tak miała :-)

Myślę, że na etapie wprowadzania cokołu nowalowego mogło w różnych miejscach powstać niezależnie kilka konstrukcji, a nie było jeszcze ustalonego zwyczaju.

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Jasiu pisze:
tszczesn pisze:Wie ktoś może czemu ta lampa ma tak dziwnie żarzenie na cokole umieszczone?
Dlatego, że jest kopią 2C51, która tak miała :-)
Myślę, że na etapie wprowadzania cokołu nowalowego mogło w różnych miejscach powstać niezależnie kilka konstrukcji, a nie było jeszcze ustalonego zwyczaju.
Nie jestem pewien. Jakoś wszystkie chyba inne typy lamp mają 'normalnie' żarzenie, a ta jedna biedaczka przyczepione do nóg pierwszej i ostatatniej.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

tszczesn pisze: Nie jestem pewien. Jakoś wszystkie chyba inne typy lamp mają 'normalnie' żarzenie, a ta jedna biedaczka przyczepione do nóg pierwszej i ostatatniej.

Jej odpowiednik rosyjski 6N3P też tak ma. Jak dobrze pamiętam, ona była przeznaczona do wzmacniaczy kaskodowych. Może taki rozkład wyprowadzeń jest celowy? Jeden system ma wyprowadzenia po jednej stronie cokołu, a drugi po drugiej, miedzy nimi wyprowadzenie ekranu.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze: Jej odpowiednik rosyjski 6N3P też tak ma. Jak dobrze pamiętam, ona była przeznaczona do wzmacniaczy kaskodowych. Może taki rozkład wyprowadzeń jest celowy? Jeden system ma wyprowadzenia po jednej stronie cokołu, a drugi po drugiej, miedzy nimi wyprowadzenie ekranu.
Ale ECC88 też tak ma. I wszytskie podobne lampy - każda trioda po jednej stronie, rozdzielona ekranem. A żarzenie normalne :)
Jasiu

Czołem.
OTLamp pisze: Jak dobrze pamiętam, ona była przeznaczona do wzmacniaczy kaskodowych. Może taki rozkład wyprowadzeń jest celowy? Jeden system ma wyprowadzenia po jednej stronie cokołu, a drugi po drugiej, miedzy nimi wyprowadzenie ekranu.
Właśnie ona nie ma zbyt wielkiego nachylenia, zdaje się, że jest uważana raczej za lampę uniwersalną, a nie jakąś specjalną w.cz. Do kaskod były ewidentnie przeznaczone ECC84 i ECC89, a one mają żarzenie normalne.

Pozdrawiam,
Jasiu
OTLamp

OTLamp pisze: Ale ECC88 też tak ma. I wszytskie podobne lampy - każda trioda po jednej stronie, rozdzielona ekranem. A żarzenie normalne :)
Ano ma, ale nie wiem kiedy powstała ta 2C51, a wywnioskowałem z wypowiedzi Jasia, że dośc dawno , kiedy mogło jeszcze nie było umowy co do pinów żarzenia przy cokole noval:) A może ktoś po prostu umiłował idealną symetrię wyprowadzeń? :wink: Nietóre oktale też mają inaczej wyprowadzone żarzenia, np. 6AS7.
Jasiu

Czołem.
OTLamp pisze: Ano ma, ale nie wiem kiedy powstała ta 2C51, a wywnioskowałem z wypowiedzi Jasia, że dośc dawno , kiedy mogło jeszcze nie było umowy co do pinów żarzenia przy cokole noval:)
To tylko gdybanie. Nie wiem jaka firma i kiedy wypuściła lampy 2C51.

ECC81, ECC82 i ECC83 zostały wszystkie wprowadzone praktycznie jednocześnie (zdaje się, że w 1947) na rynki Europy i USA. Musiało to mieć duży wpływ na późniejsze konstrukcje, nawet jeżeli wcześniej nie było ustaleń odnośnie pinów żarzenia

Pozdrawiam,
Jasiu
OTLamp

tszczesn pisze: Nie jestem pewien. Jakoś wszystkie chyba inne typy lamp mają 'normalnie' żarzenie, a ta jedna biedaczka przyczepione do nóg pierwszej i ostatatniej.
Widocznie niektóre amerykańskie nowale tak miały, znalazłem np. taką podwójną triodę 6386 i też ma tak wyprowadzone żarzenie, za to amerykańska pentoda 404A ma żarzenie na nózkach 1 i 7:P

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze: Widocznie niektóre amerykańskie nowale tak miały, znalazłem np. taką podwójną triodę 6386 i też ma tak wyprowadzone żarzenie, za to amerykańska pentoda 404A ma żarzenie na nózkach 1 i 7:P
Oktale miały generalnie na nóżkach 1 i 8 lub 2 i 7, choć to nie była reguła, natomiast dla nowali była :) Ale ja ju ż nie miałem takiego zacięcia do lektury katalogów co ty :)
OTLamp

tszczesn pisze: Oktale miały generalnie na nóżkach 1 i 8 lub 2 i 7, choć to nie była reguła, natomiast dla nowali była :) Ale ja ju ż nie miałem takiego zacięcia do lektury katalogów co ty :)
A to takie małe zboczenie :lol: Lubię przegladać katalogi w poszukiwaniu czegoś oryginalnego:) Bardzo chciałbym mieć np. takie cudo jak jedyną (chyba) loktalową lampę serii C - CY21 (choć takie EC21, EBF21, EL20 to też są mocno rzadkie) lub np. UF10 (bocznostykowa).
Chciałbym też do kolekcji jakąś z telewizyjnych serii X, Y lub L.

Pozdrawiam
OTLamp

Właśnie przypadkowo natrafiłem na kartę katalogową lampy EC84. Żarzenie, ma na nóżkach 7 i 8
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Vic384 »

Czesc
Lampa z serii "X" jest lampa 9GV8 czyli XCL85, czy 8CW5 czyli XL86.
Lampa 10CW5 to LL86.
Mam troche lamp z tych serii, ale szukam lamp z serii EM z podwojna linijka.
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Vic384 pisze:Czesc
Lampa z serii "X" jest lampa 9GV8 czyli XCL85, czy 8CW5 czyli XL86.
Lampa 10CW5 to LL86.
Odpowiedniki to nie problem. Cały cymes to znaleźć lampę oznaczoną po europejski, czyli właśnie np. XCC85 lub LL86
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Vic384 »

Czesc
Te lampy maja podwojne oznaczenia.W gornej linijce jest amerykanskie, a w dolnej europejskie, lub odwrotnie. Mam tez "lamane" jak np : 4ES8/XCC189, czy YCC189/5ES8, czy 5GJ7/LCF801
Pozdrowienia