Grundig Ma98 nie łapie fal krótki i długich. Prośba o pomoc!

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

domuzyn
1 post
1 post

Grundig Ma98 nie łapie fal krótki i długich. Prośba o pomoc!

Post autor: domuzyn »

Witam Serdecznie Kolegów :)
Piszę, ponieważ potrzebuję pomocy w sprawie w/w radia: Grundig Ma 98. W poście zamieściłem schemat owego radia. Problem polega na tym, że nie odbierają w ogóle ani fale krótkie ani długie. Co zrobiłem:
1) Ponieważ posiadam lampy ECC85 i ECL86, to je po prostu zamieniłem. Efekt był taki, że nic nie uległo zmianie.
2) Nie posiadam lampy EAF801 i jeszcze nie sprawdziłem co spowoduje jej zmiana.
3 Zmierzyłem na lampie EAF801 napięcia pomiędzy nóżkami, tak jak przedstawione jest to w schemacie. Napięcia się zgadzały (niewielkie odchyły do 2Volt).

Czy koledzy mają pomysł, gdzie dalej mogę szukać przyczyn awarii. Chętnie je zastosuje :)

Pozdrawiam serdecznie :)
Dominik
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Grundig Ma98 nie łapie fal krótki i długich. Prośba o po

Post autor: tszczesn »

Nie załączyłeś schematu :)

Podstawowe pytanie - czy masz jakieś pojęcie o elektronice w ogólności i o lampach w szczególności?

Jak nie - to postępuj bardzo ostrożnie, bo po pierwsze tam są napięcia które mogą zabić, a po drugie - możesz zniszczyć coś niechcący nieodwracalnie. Jeżeli tylko ci chodzi o uruchomienie tego radia - to poszukaj kogoś kto umie je naprawić, tak będzie i szybciej i lepiej, a zapewne i taniej. Jeżeli zaś chcesz zdobyć wiedzę lampowo-elektroniczną to zapraszamy do zabawy :)

Spróbuj na początek zapoznać się z kilkoma artykułami o naprawie radioodbiorników które umieściłem na swojej stronie.
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Grundig Ma98 nie łapie fal krótki i długich. Prośba o po

Post autor: gustaw353 »

domuzyn pisze: Problem polega na tym, że nie odbierają w ogóle ani fale krótkie ani długie.
I nie będzie ... bo radio to ma odbierać tylko fale średnie i ultrakrótkie.
Radio jest ciekawe układowo, taki "mini-max". Jest przez to kłopotliwe w naprawie. Doradzam kontakt z kimś doświadczonym.
Grundig_98Ma.pdf
Materiał pochodzi ze strony:
http://www.nvhr.nl/gfgf/schema.asp?Zoek ... mitted=yes
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.