JTM45 i same problemy

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

endrju
125...249 postów
125...249 postów

JTM45 i same problemy

Post autor: endrju »

Witam kolegów.
Jak już wcześniej wspominałem w innym z wątków , budujè kopię Marshalla JTM45. Obudowę wykonałem już pół roku temu i prezentuje się (prezentowała ) doskonale. W zeszłym tygodniu zabrałem się ochoczo za wnętrze wzmacniacza, a ponieważ wszystkie elementy już miałem, robota poszła szybko. Po odpaleniu wzmacniacza ... cisza niemal. Szybkie pomiary wykazały wadliwy rezystor. Po wymianie wzmacniacz odezwał się i byłem zadowolony... no może tylko pech bo zaliczyłem jedno kopnięcie prądu .
Zabrałem się za regulację biasu . I tu zaskoczenie.... miernik biasu oszalał.. jedna lampa miała przekroczenie zakresu miernika a druga ok 20 mA. Szok myślałem że zepsułem drogie lampy KT66 firmy TAD. Kombinacje i zamiana miejscami oraz wymiana adapterów miernika przynosiła zaskakujące wyniki i do tego jakby wszystkie pomiary z kosmosu. Wpadłem na pomysł wlutowania w katody rezystorów 1ohm i miernikiem uniwersalnym otrzymałem idealne ustawienie biasu. Dorobiłem na szybko kabelki do oryginalnego miernika i efekt ten sam.. ideał. Wniosek : wszystkie adaptery uszkodzone... ale jak?
Wzmacniacz gra jak trzeba i to najważniejsze
Czas na obudowę.... i kolejny problem bo obudowa leżała pół roku i zaczął się odklejać tolex. Nie mam pojęcia czemu... złej jakości klej? Moje niedbalstwo i za mało kleju? Pomysł jest taki żeby okleić raz jeszcze. Trochę pracy ale trzeba bo pan artysta odbiera wzmacniacz 14 listopada. Generalnie wzmacniacz fajny ale wykonanie go to kuuuuupa kasy :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
TripleXXX
125...249 postów
125...249 postów

Re: JTM45 i same problemy

Post autor: TripleXXX »

Jakiego kleju użyłeś? Nakładałeś klej na tolex i obudowę czy tylko na tolex i tak przyklejałeś? Jeśli klej jest na obudowie i na tolexie, to możesz podgrzać delikatnie opalarką i docisnąć. Powinno się ładnie połączyć, ale to zależy od kleju i tego czy smarowałeś jednocześnie obie powierzchnie.
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Klej w sprayu dostępny w Amptone. Klej nałożony na obydwie powierzchnie . Wydaje mi się że zbyt mało go użyłem. Nie było by problemu z doklejeniem odklejających się elementów , gdyby nie ożyłkowanie. Boję się że przy ponownym oklejeniu tym samym materiałem nie trafię idealnie w rowki na żyłkę.
Jest też pomysł użycia kleju i pędzelka tylko nie wiem jakiego kleju wówczas użyć. Butapren odpada bo obecnie produkowany wręcz rozpuszcza tolex.

Interpunkcja!
R.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

michel51
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: michel51 »

Zawodowy klej to Time Bond w konsystencji smaru (towotu). Stosuję go od lat. Jest niezawodny ale dość drogi. Okleiłem nim stożek i to obłogiem a nie fornirem. To świadczy o jego sile wiązania.
Jakie adaptery do miernika? Pomiar biasu (jako spadku napięcia) na rezystorach (precyzyjnych) 1 om to standard , jakby :wink: .
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Dzięki za podpowiedź co do klejów.
Adaptery to oczywiście cokoły z gniazdami lamp, w których zamontowane są rezystory 1ohm. Jest to o tyle wygodne , że można mierzyć prąd spoczynkowy bez grzebania we wnętrzu wzmacniacza.
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Dziś przyszedł mi klej z Amptone. Zamawiałem ten biały , bo jest najlepszy. Przyszedł ten w czarnej puszce. Zrobiłem szybki test i jutro porównam rezultaty. Nowy klej jest rzadszy i trudniej się nim klei. Generalnie z całej tej palety polecam klej w białej puszce.
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Obudowa przeszła rekonstrukcję. Powiem szczerze , że o ile odklejające się fragmenty nie stawiały oporu, o tyle reszta trzymała się dziarsko. Tolex przy zdejmowaniu porwał się na kawałki. Użyłem nowego kleju w odpowiednich ilościach. Efekt jest znakomity i bardzo jestem zadowolony z narożników ,które wyszły idealnie. Pozostaje jeszcze tylko założenie ozdobnych żyłek i osprzętu. Wzmacniacz gra i wygląda dobrze :D
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Jako podsumowanie roku , wrzucam kilka fotek wzmacniacza , nad którym praca dała mi wiele radości ale przyniosła też wiele niespodzianek.
Mam nadzieję , że nie muszę się tłumaczyć ze znajomości z chłopakami z zespołu Happysad , bo oni nie grają ostrego metalu . Pomysł zbudowania tego wzmacniacza poddali mi moi znajomi na jednym z festiwali. Zdjęcia pochodzą z trasy Tańczmy Tour 2015
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Wzmacniacz jak się patrzy :) . Gratuluję :)
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Dziękuję i dodam tylko, że zobaczyć na scenie podczas koncertu wzmacniacz ze swoim logiem , jest doznaniem bezcennym.
Z okazji Świąt , życzę wszystkim kolegom takich właśnie chwil radosnych. Dodam tylko ,że większość wiedzy jaką mam na temat budowania wzmacniaczy, pochodzi z tego forum. Tak wiec jeśli można nazwać sukcesem fakt, że gitarzysta bardzo znanego zespołu , grającego muzykę dla młodych ludzi, posiada w arsenale wzmacniacz SAND AMP, to jest to zasługa Foum Trioda :wink:
Pozdrawiam Andrzej Samorek
michel51
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: michel51 »

Dziękuję , w imieniu tegoż Forum za życzenia i sam się dołączam do tychże.
Że JTM to rozumiem ale dlaczego obok Laboga (kopia wiadomo czego) i że nie jest to czysta lampa (jako rzeczony JTM) też wiadomo.
A co ona ma za zalety , jakby?
Bo cena wyższa niż (tak myślę) Twojej ręcznej konstrukcji ?
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Wydaje mi się , że zespół robi jakby reklamę tychże produktów. Na scenie stały Laboga Rad ( uszkodził się niestety i zastąpił go Vox) oraz Laboga Alligator.
Mój wzmacniacz nie jest tak uniwersalny jak konstrukcja Labogi (pozdrawiam Pana Adama, przemiły i wielce pomocny człowiek)
Może inna konstrukcja sprawdzi się lepiej .... ale to plany na następny rok :wink:
$munt
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: $munt »

Endrju, a jak wykonaleś panel przód i tył ?
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Grawer laserem na wewnętrznej stronie panela, potem malowanie na czarno żeby uwidocznić napisy.
Na zdjęciach poniżej , panele grawerowane po zewnętrznej stronie , czyli napisy są wklęsłe.