Napisy na klawiszach
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
Napisy na klawiszach
Witam. Chciałbym dowiedzieć się czym uzupełniacie odpryśnięte lub zmyte napisy na radiowych klawiszach lub plastikowych elementach radyj? Są to delikatne wgłębienia wypełnione jakąś farbą lub pastą, które z czasem tracą swoje właściwości, a szczególnie wrażliwe są na wodę. Mam kilka takich elementów do renowacji, ale nie wiem co zastosować. Za każdą radę będę wdzięczny. Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Re: Napisy na klawiszach
Ja używam czarnego lub brązowego pisaka do płyt CD, delikatnie przyciętego na mniejszy wymiar. czasami trzeba nałożyć dwie warstwy i trochę blaknie od słońca ale przynajmniej nie rozpuszcza plastików.
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
-
- 1875...2499 postów
Farba akrylowa +wykałaczka.Farba powinna być rozcieńczona z reguły wodą.Nabieramy na czubeczek mała kropelkę i delikatnie zapuszczamy wgłębienie.
T
T
-
- 1250...1874 posty
a po tym ,lub poprzednim sposobie klawisz przepolerować pastą Automax (lekkościerna samochodowa),aby usunąć niedokładnościchrzan49 pisze:Farba akrylowa +wykałaczka.Farba powinna być rozcieńczona z reguły wodą.Nabieramy na czubeczek mała kropelkę i delikatnie zapuszczamy wgłębienie.
T
R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
-
- 100...124 posty
Czy farba akrylowa powinna być rzadka tj. rozwodniona aby swobodnie rozlała się w zagłębieniu, czy raczej gęsta żeby ją wetrzeć i usunąć naddatki?
-
- 625...1249 postów
Ja z powodzeniem użyłem farby modelarskiej Humbrol nanoszonej igłą (pod lupą).
-
- 1875...2499 postów
Akryl raczej rzadszy.Większość wodorozcieńczalna.Nie wchodzi w reakcje z plastikiem klawiszy.Modelarskie tez podchodzą ale trzeba uważać czym rozcieńczamy bo mogą reagować.
Tomasz
Tomasz