Te z linku to zapewne już nie do dostania...
A te VFD wyglądają nieziemsko
Marzy mi się taki wyświetlacz tekstu... tylko musiał bym kupić większą ilość. Były by jak znalazł do wyświetlacza w stylu "retro".
Ratujmy co się da! (Budka Suflera)
Chętnie przyjmę sprawne lampy i stare części.
OTS-2 pisze:Te z linku to zapewne już nie do dostania...
Marzy mi się taki wyświetlacz tekstu... tylko musiał bym kupić większą ilość. Były by jak znalazł do wyświetlacza w stylu "retro".
Prawdziwe retro to byłby wyświetlacz klapkowy
Szczyt popularności tekstowych VFD to były wyświetlacze w wieżach i odtwarzaczach video w latach dziewięćdziesiątych, także mi się nie kojarzy z czymś bardzo starym.
brys pisze:
Szczyt popularności tekstowych VFD to były wyświetlacze w wieżach i odtwarzaczach video w latach dziewięćdziesiątych, także mi się nie kojarzy z czymś bardzo starym.
Były też stosowane w starszych kasach fiskalnych i wagach sklepowych. To taka mała lampa elektronowa.
Rozwój mikroprocesorów spowodował wyparcie tego typu wyświetlaczy przez LCD, OLED i AMOLED. Te ostatnie charakteryzują się wybitnie niskim poborem mocy.
OTS-2 pisze:Te z linku to zapewne już nie do dostania...
Prawdziwe retro to byłby wyświetlacz klapkowy
To będzie wyświetlacz retro nawet na VFD a sterowanie bez udziału mikroprocesora. Tylko układy 74HCXXX i pamięć EPROM.
Tekst pisany z klawiatury od PC (PS/2). Pomysł jest już na sterowanie tylko się zastanawiam czy składać z neonówek okienka czy użyć czegoś innego, z LEDów chciałem też a teraz pokazaliście radzieckie VFD i te były by idealne i by to pięknie wyglądało.
OTS-2 pisze:Prawdziwe retro to byłby wyświetlacz klapkowy
Czy takie retro to nie wiem. Stosowane po dziś dzień. W pojazdach komunikacji poprzednia generacja wyświetlaczy SIP (pomijając specyficzny i nieudany epizod z LCD a spotkany w Gdańsku). Po dziś dzień w moim mieście takowe wyświetlacze mają dawniej zmodernizowane Konstale, Cityrynnery oraz już "ubijane" kilkunastoletnie autobusy Volvo.
OTS-2 pisze:Prawdziwe retro to byłby wyświetlacz klapkowy
Czy takie retro to nie wiem. Stosowane po dziś dzień. W pojazdach komunikacji poprzednia generacja wyświetlaczy SIP (pomijając specyficzny i nieudany epizod z LCD a spotkany w Gdańsku). Po dziś dzień w moim mieście takowe wyświetlacze mają dawniej zmodernizowane Konstale, Cityrynnery oraz już "ubijane" kilkunastoletnie autobusy Volvo.
Miałem na myśli układ z klapkami na bębnach, które mogą obracać się tylko w jedną stronę. Jak w zegarkach. Takich się już nie spotyka.
Żałuję że nie załapałem się ale byłem odcięty od neta i nie czytałem postów.
Tak to bym zalicytował bo od czegoś trzeba zacząć.
Póki co wezmę się za dokończenie płytki z demultiplekserami by jak lampki dorwę szybko je podłączyć i odpalić.
A te NIXIE z ostatniego posta oj przydały by się tylko ta cena...