Remont TV Atol
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Remont TV Atol
Witam, od tygodnia pracuję nad TV jak w temacie, niestety był on bardzo grzebany, i dużo czasu zajęło przywrócenie układu elektrycznego zgodnie z serwisówką, mam jednak mały problem, w TV brakuje jeszcze transformatora głośnikowego, i po raz pierwszy w dokumentacji serwisowej którą posiadam nie ma podanego typu trafa jakie tam było. Mam kilka różnych transformatorków głośnikowych co pracowały z PCL86, jednak może ktoś wie jakie trafo tam siedziało i się podzieli tą wiedzą, jak nie to wpasuję jakieś inne. Dodatkowo zapytam czy jest możliwe że tor p.cz w takim TV mógł prawidłowo pracować, jeżeli w F4 i F5 na torze p.cz brakuje rdzeni w cewkach. Ewidentnie widać że ktoś pokręcił, ale to każdym rdzeniem w każdej cewce i być może wypadły mu rdzenie z tych filtrów, obawiam się że czeka mnie dosłownie strojenie całego toru p.cz, pułapek, toru fonii, itd. jak w fabryce 

-
- 625...1249 postów
Re: Remont TV Atol
Włożyłem do TV TG2.5-1-666 i ruszyło, pierwsze uruchomienie dało obraz co było robione przez poprzedniego właściciela, niestety absolutnie pokręcił wszystkimi rdzeniami filtrów w obwodach p.cz więc na pewno pozostaje strojenie całego TV, ale na początek mam inny problem, jak się włączy TV mam obraz, to znaczy świeci ekran, jest odchylanie pionowe i poziome i szum w głośniku, po około 1-2 minutach znika odchylanie pionowe, następnie po około 20s poziome, milknie głośnik i przysiada napięcie na zasilaczu po stronie Ua3, przestaje żarzyć lampa DY86 i znika napięcie WN. Co ustaliłem, kiedy znika odchylanie na siatkę triody wzmacniacza m.cz nagle z 0,5V idzie -28V, co powoduje że wzmacniacz milknie jak odłączam napięcie od R139 wzmacniacz m.cz ożywa. To napięcie -28V idzie z transformatora linii, dalej odłączenie transformatora linii od zasilania Ua3 powoduje że napięcia na zasilaczu wracają do normy, bardzo mocno przegrzewa się na zasilaczu R512, już jeden wymieniłem bo się spalił. Wyjąłem transformator linii i ktoś i to całkiem nie dawno wymienił oryginalne trafo na TVL42 do montażu na druku, widać że trafo za mocno obciąża zasilacz, wstępne badanie uzwojeń pokazuje że trafo jest sprawne, wygląda jak nowe. Czy włożenie innego trafa może robić taki bałagan, czy problem leży jeszcze gdzie indziej. Mile widziane wszystkie sugestie. Dodam że trafo po tych 2 minutach pracy jest zimne, nie grzeje się.
-
- 625...1249 postów
Temat można uznać za częściowo rozwiązany, w TV jak wyciągnąłem siedziało TVL62 a nie jak wcześniej się doczytałem 42, wymieniłem na TVL30 zgodnie z dokumentacją serwisową, głos, WN, odchylanie poziome ruszyło od razu, niestety są jeszcze problemy z odchylaniem pionowym, ale to zbadam jutro, bo przez chwile jest odchylanie w pionie i nagle spada, może kondensator i rezystor w obwodzie katody PCL85 szwankują, bo oscylogramy na wejściu są w normie, dalsza procedura naprawy jak uzyskam obraz to strojenie, będzie ciekawie.
-
- 3125...6249 postów
Witam
Jest możliwe uszkodzenie kondensatora, miałem taki przypadek w oscyloskopie Mini-4.
Czy lampę sprawdzałeś?
Jest możliwe uszkodzenie kondensatora, miałem taki przypadek w oscyloskopie Mini-4.
Czy lampę sprawdzałeś?
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 3125...6249 postów
Co to znaczy spada?? Zwęża Ci się obraz w pionie czy następuje całkowity zanik odchylania V ?/walllker pisze:bo przez chwile jest odchylanie w pionie i nagle spada,
Nie piszesz czy podstawiałeś PCL85 i jak wygląda napięcie na niej w momencie wystąpienia uszkodzenia.
-
- 625...1249 postów
Napięcie na PCL85 są w normie, podmiana na nową lampę nic nie dała, podając napięcie z żarzenia przez kondensator 47n na nóżkę 9 PCLki obraz się rozszerza, więc wzmacniacz, transformator i cewki muszą działać. Co do zmiany to odchylanie występuje przez chwilę zaraz po włączeniu TV około 0,5min po nagrzaniu telewizora i nagle znika całkowicie. Wstępne pomiary oscyloskopem wykazują że nagle zamiera generator. Kondensatory już wymieniłem wszystkie bo były papierowe i się rozłaziły, rezystory z pomiarów nie wykazują uszkodzenia, wygląda to tak jakby na skutek nagrzania się jakiegoś elementu zamierał generator, dziś przyjrzę się potencjometrom, może któryś nie łączy. Przepraszam że piszę trochę chaotycznie, ale naprawdę nigdy nie trafił do mnie telewizor który był aż tak grzebany
gdybym chciał zgrubnie napisać co tam jest nawywijane to pewnie wypracowanie na A4 bym napisał. Najbardziej martwi mnie że ktoś grzebał w p.cz i kręcił rdzeniami, niektóre całkowicie wykręcił, martwię się że może i wpadł na pomysł aby pokręcić cewką w głowicy w.cz. Widać że majstrował tam "Pan Kaziu" nie obrażając nikogo, co to się zna na wszystkim, kran cieknący naprawi, telewizor młotkiem uzdrowi, winka krajowego się pod sklepikiem napije a jak trzeba to i samochód wyklepie 

-
- 3125...6249 postów
A do mnie mnogo, mnogo.. Dlatego trudno coś doradzić w podobnej sytuacji. Pierwsza zasada - lupka i po kolei, element po elemencie. Najmniej pewne są rzeczy które wydają się.. najpewniejsze. Z tego co widać generator Ci pracuje tylko po chwili zanika. Jeżeli kondensatory są sprawne i na swoim miejscu to pozostało przyjrzeć się oporom. Potencjometry regulacyjne, zdarza się po latach kręcenia brak kontaktu ale wtedy uszkodzenie nie występuje tak powtarzalnie za każdym razem i na ogół jest reakcja na np. puknięcie śrubookrętem. Jednak stawiałbym na pusty jakiś opór lub kondensator, ewentualnie niewłaściwa wartość.walllker pisze:ale naprawdę nigdy nie trafił do mnie telewizor który był aż tak grzebany
Takie prymitywne wstępne ustawienie przed właściwym strojeniem to jest ustawienie rdzenia ok. 2mm od górnej krawędzi karkasu, w takim położeniu powinien byle jak ale odbierać.walllker pisze:ktoś grzebał w p.cz i kręcił rdzeniami, niektóre całkowicie wykręcił
To akurat nie ma związku z opisanym uszkodzeniem ale Ci współczuję. Zwróć uwagę czy nie są ukręcone trymerki, co często się zdarzało.walllker pisze:wpadł na pomysł aby pokręcić cewką w głowicy w.cz.
Nie tyle klepanie co ustawianie wałków zmiennych faz rozrządu w 16-to zaworowej głowicy po "panu Kaziu" zakończyłem.walllker pisze:a jak trzeba to i samochód wyklepie

-
- 625...1249 postów
A jednak kolega miał rację, R212 robił psikusa, a dokładnie bardzo słabo przylutowana jedna nóżka, ktoś go niedawno musiał wylutować i wlutował z powrotem, tylko jednej nóżki nie oczyścił z osadu i cyna nie złapała, oczyściłem nóżkę, poprawiłem lutowanie i odchylanie wróciło do normy, kineskop ładnie świeci za żarówkę może robić
. Nic jutro uniwersalny przyrząd TV K933 na stół i zobaczymy czy uda się zestroić, czy kubki ktoś też otwierał i coś w środku na grzebał, bo jak na razie na wobulatorze i tunerze, jęczy stęka ale obrazu ani głosu złapać nie morze.

-
- 3125...6249 postów
Z tyłu czy z przodu? Jak z tyłu to tak bym się nie cieszył.walllker pisze:kineskop ładnie świeci za żarówkę może robić

Obawiam się (obym się mylił) że z tą głowicą możesz mieć największy problem. Domyślam się że nie masz innej. Ewentualnie z innego TV wejść z sygnałem na p.cz. Anatola, odpalić go a na końcu bawić się z głowicą.
-
- 6250...9374 posty
Jak będą problemy z zestrojeniem dolnej (pcz) PCB sugerował bym jej wymianę, zdobycie innej, nawet identycznej choć oczywiście używanej ale nie grzebanej nie jest trudne.
-
- 625...1249 postów
Z głowicą czy całą nietkniętą płytą p.cz nie będzie problemu bo mam 3 sztuki i z wersją na tranzystorach w obwodzie fonii i na lampach, odpisuję bo dopiero dziś wróciłem z wyjazdu. Spróbuję zestroić ten TV chodzi tu też o praktykę i doświadczenie, jak nie pójdzie to pozostaje wymiana, niedawno remontując Alladyna musiałem remontować i stroić całą głowicę, akurat p.cz była ok, nie powiem żeby było to łatwe a wręcz wredne, efekt końcowy zadowalający w 70% jak mnie pamięć nie myli dobrze działały chyba kanały od 1 do 5 reszta tak sobie ale testowałem na modulatorze na kanale 2 i było OK, niestety kineskop słaby w tym Alladynie a boję się go wrzucić na regenerator żeby nie padł do końca gdyż zdobycie kineskopu do TV z tamtego okresu nie jest łatwe.
-
- 6250...9374 posty
Cześć! Robiąc swojego Atola też miałem kłopoty z pcz. Była spalona głowica więc jako że nie posiadałem zapasowej podciągnąłem sygnał z głowicy sprawnej Algi21 do pcz Atola. Strojenie poszło gładko
UWAGA! Należy pamiętać żeby zgodnie podłączyć wtyczki sieciowe bo pamiętajmy że na chassis jest napięcie sieci! Odwrócenie wtyczki spowoduje wywalenie korków...
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Zgadzam się że na chasis jest napięcie sieci bo 2 razy korki wywaliłem zanim się zorientowałem co jest
. Dwa dni siedziałem nad tym TV, niestety u mnie strojenie poszło koszmarnie, najpierw mój wobulator się zbuntował, niestety sprzęt z 1971r, wymieniłem filtr na wejściu kondensatora bo dostał przebicie kondensator i palił mi w wobulatorze bezpiecznik, potem procedura strojenia, dosłownie koszmar głowice to 5,5 godziny zabawy, bo jak się okazało w głowicy C23 miał przebicie, drugi cały dzień to walka z p.cz, nie wiem co bardziej utrudniało zadanie brak doświadczenia czy mój przyrząd który jak widziałem sam potrzebował by już solidnej kalibracji, ale wczoraj wieczorem na modulatorze obejrzałem sobie Sensacje XX wieku i aż miło, TV wyremontowany, trafia do domowej kolekcji, a od dziś biorę się za Lazuryta 106 i zanim go oczyszczę wrzucę zdjęcie z pomysłowym rozwiązaniem wzmacniacza wizji, widać że był spory brak lamp PLF200 pomysłowość naprawiającego na zastąpienie tej lampy bardzo mi się spodobała
. Dziękuję wszystkim za pomoc w naprawie i pozdrawiam.

-
- 6250...9374 posty
No i super że działa:)
Czyżby zastąpili pfl200 ruskim odpowiednikiem na 6,3V? Mam tak zrobione w Neptunie 221 ale pozostawiłem bo działa. Uzwojenie żarzenia tej lampy to kilka zwojów drucika na trafie WN
Czyżby zastąpili pfl200 ruskim odpowiednikiem na 6,3V? Mam tak zrobione w Neptunie 221 ale pozostawiłem bo działa. Uzwojenie żarzenia tej lampy to kilka zwojów drucika na trafie WN

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 3125...6249 postów
Czyżby BFxx??walllker pisze: z pomysłowym rozwiązaniem wzmacniacza wizji, widać że był spory brak lamp PLF200 pomysłowość naprawiającego na zastąpienie tej lampy bardzo mi się spodobał