Odbiornik dwuobwodowy ze wzmacniaczem WCZ

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

x1981
25...49 postów
25...49 postów

Odbiornik dwuobwodowy ze wzmacniaczem WCZ

Post autor: x1981 »

Witam szanownych kolegów , rozważam budowę odbiornika dwuobwodowego na zakres długo i sredniofalowy , przeglądnołem wiele schematów , chcę uzyskac pomoc i doradę , jakięś doświadczenie mam swego czasu zbudowałem podobne cudo ale jednolampowe i jednoobwodowe na lampie PLF200 odbiera do dziś , no ale jedem obwód selektywność marna . Teraz moje zamiary , wzmacniacz wcz lampa EF183? detektor siatkowy na EF80? mcz na ECL86, i tu moje pytanie na czym zrobić drugi obwód ,pierwszy na ferycie a na drugi na czym namotać cewkę :) złomu radiowego trochę mam i od TV , dalej to już myślę klasycznie ale reakcji bym nie chciał stosować nawet tej regulowanej w siatce drugiej , myślałem też aby ARW zastosować dla Selektody już bez lampy tak koszerny nie jestem DOG56 też zabytek , lub całkiem klasycznie regulacja wzmocnienia potencjometrem , prosiłbym kolegów aby zamieścili schemat wzmacniacza WCZ z czym do czego bo jak jako początkujący lampowiec nie za bardzo mogę ogarnąć temat , a dodam jeszcze że kondensator strojeniowy chcę wykożystać z zwłok pioniera inne kondensatory też posiadam ale wspułcześniejsze 2 różne sekcje ale chyba tak się nie da ? proszę o propozycje i jeszcze jak rozwiązać ARW na diodzie german , POZDRAWIAM.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Odbiornik dwuobwodowy ze wzmacniaczem WCZ

Post autor: AZ12 »

Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Smaglas
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Smaglas »

Z dwoma obwodami i dwoma zakresami to już jest kłopot bo ciężko to przełączać. Ja proponuję następujący układ. Wzmacniacz wejściowy na EF89 a po nim dodatkowy stopień na EBF89 z detektorem dwupołówkowym. Potrzebna będzie 1 cewka i dwa transformatorki w.cz. cewka na antenie ferrytowej, transformatorek w anodzie EF89 z obwodem rezonansowym na wtórnym drugi w anodzie EBF89. Ten w anodzie EBF89 ma przekładnię 1:1 z tym że na wtórnym dajesz dwa uzwojenia połączone szeregowo. Krańce na anody diody EBF89 a ze środka masz m.cz. Całość oczywiście obejmujesz ARW. Za detektorem np. ECL86.
Awatar użytkownika
Smaglas
100...124 posty
100...124 posty

Schemat jak to wygląda masz niżej. Cewki nawijasz na rdzeniach kubkowych (na allegro ich pełno) Ja wykonałem podobny odbiornik tylko, że z jednym stopniem na EF184 i detektorem na EAA91
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Dwa lampowe stopnie w.cz. trudno będzie opanować tak aby nie było wzbudzeń. Co lepsze układy fabryczne miały strojony obwód antenowy na wejściu, pentodowy wzmacniacz w.cz. obciążony drugim obwodem przestrajanym - i dalej w superheterodynie następował stopień przemiany na triodzie-heptodzie bądź oktodzie, zaś w odbiornikach bezpośredniego wzmocnienia jakie interesują Autora tematu - detektor siatkowy, zwykle z reakcją obejmującą drugi, odseparowany od anteny obwód. I to był optymalne w technice bezpośredniego wzmocnienia rozwiązanie. Zamiast szerokopasmowego transformatora w.cz. poprzedzającego detektor diodowy był znacznie łatwiejszy do wykonania dławik w.cz., względnie kilkuzwojowe uzwojenie reakcyjne sprzężone z drugim obwodem strojonym.
A z reakcji w układach lampowych z detekcją siatkową rezygnować nie warto. Nie ma ona nic wspólnego z kapryśną reakcją w układach tranzystorowych. Wynika to z elementarnych różnic w charakterystykach lamp i tranzystorów, co opisałem szerzej w temacie wskazanym przez AZ12.
x1981
25...49 postów
25...49 postów

Dziekuję za naprowadzenie jak to wykonać , szczególnie nie miałem wiedzy na czym ten drugi obwód nawinąć :) TJ jaki rdzeń , zastanawia mnie tylko czy bez reakcji da radę , przemyślałem jeszcze opcje ręczne ARW na selektodzie EF183 , myślę że jeden stopień wcz da radę na na falach długich , odpuściłem sobie średnie , czy koledzy wiedzą BA :D napewno i mogliby się podzielić schematem jak taki wzmacniacz wcz na tej konkretnie selektodzie wykonać z ręcznym ARW :) narazie z braku czasu nie wziołem się jeszcze do pracy nad tym wynalazkiem .
Awatar użytkownika
Smaglas
100...124 posty
100...124 posty

Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

x1981 pisze:TJ jaki rdzeń
Taki sam jaki stosuje się w obwodach wejściowych odbiorników AM z anteną zewnętrzną, a także w filtrach p.cz. na 465kHz, tj walcowy w gwintowanej oprawce. Może być też garnkowy z dodatkowym rdzeniem przestrajającym (znów jak w w/w zastosowaniach). Rdzenie zamknięte bez szczeliny (pierścieniowe) w przypadku obwodów selektywnych się nie nadają.
zastanawia mnie tylko czy bez reakcji da radę
Warszawę I na długich odbierzesz (niestety najpewniej w obecności silnych zakłóceń, ale na to nie pomoże najlepsze nawet radio). Na średnich a co dopiero krótkich bez reakcji dostaniesz sieczkę odbierając kilka a nawet kilkanaście stacji jednocześnie.
przemyślałem jeszcze opcje ręczne ARW na selektodzie EF183
Czemu trzymasz się kurczowo tej ręcznej ARW? Krótkofalowcy wojskowego chowu się w tym lubują, no ale oni nie lubią zbytnio angażować umysłu :oops: Jedyna regulacja ręczna jaka mogłaby tu znaleźć zastosowania - to ręczna regulacja reakcji poprzez nastawianie napięcia siatki drugiej pentody w detektorze siatkowym. Gdy stosuje się przed detektorem diodowym lub siatkowym stopień w.cz. - można objąć go ARW czerpiąc napięcie regulacyjne z mostka detekcyjnego. Lampa telewizyjna EF183 zatyka się na tyle ostro że wystarczy jej stosunkowo niewielkie napięcie regulacyjne w porównaniu z częściej spotykanymi w radiach selektodami EF22, EBF89, EF89 lub EF85.
x1981
25...49 postów
25...49 postów

Czy filtry pcz od TV czarnobiałych się nadają na drugi obwód ? mają wkręcany rdzeń i karkas bodaj 7 milimetrów , stosowanie reczne ARW widziałem i na schematach fabrycznych odbiorników :) a tak proste automatyczne ARW też za skuteczne nie jest , czemu się trzymam lampy EF183 , troche ich mam a np EBF89 mam 2 sztuki i czy sprawne ?? chcę zrobić z tego co w szufladzie , a ręczna regulacja wzmocnienia jest bardziej retro niż ARW :D , jeden odbiornik na PFL 200 mam za soba ale jednoobwodowy no i temu chcę dwuobwodówkę aby wieczorem nie brzęczała mi na jedynce stacja chyba Słowacka :? Z tranzystorami bym się nie zastanawiał troche zrobiłem odbiorników a w lampach doświadczenie małe mam niestety :( .Dodam że o zakłucenia się nie martwie dom poza miastem i z tym problemu nie mam .
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

x1981 pisze:Czy filtry p. cz. od TV czarnobiałych się nadają na drugi obwód? Mają wkręcany rdzeń i karkas bodaj 7 milimetrów
Witam

Bez przewijania raczej nie nadadzą się, a ponadto ich rdzenie są o małej przenikalności.
Ratujmy stare tranzystory!
meteor
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: meteor »

Kiedyś zrobiłem dla mamy prosty odbiornik o bezpośrednim wzmocnieniu w obudowie po "kołchoźniku" było to w zasadzie jakby radio Figaro bez stopnia przemiany antenę ferrytową i filtr P.CZ. przestroiłem na 227 kHz. Odbiornik bardzo dobrze odbierał Gąbin. Tylko że to były 3 obwody.
x1981
25...49 postów
25...49 postów

Na falach długich z jednym obwodem nie jest też zle w czasie dnia odbiór bardzo dobry a w nocy ze względu na tropo zaczyna gadać druga stacja chyba z Czech bo jest blisko naszej , trzy obwody napewno dadzą rade nie ma wątpliwości tylko z trzema przestrajanymi to już problem , no chyba że tylko nastrojone na jedną 225Khz wtedy tak , ale z kąd wziąć zabytkowy kondensator trzy sekcyjny , dwa nie problem po 500pF choć z tymi sekcjami też jest różnie miałem taki co miał odchyłki między jedną a drugą ponad 80pF ale da się to doprowadzić do ładu nie przez gięcie blaszek tylko zazwyczaj jest wytarta oś rotora i przesunięcie miedzy sekcjami robi robotę.
Awatar użytkownika
Smaglas
100...124 posty
100...124 posty

Na allegor po wpisaniu rdzeń kubkowy pojawia się cała gama przeróżnych rdzeni. Niżej załączam link do artykułu gdzie dowiesz się jak nawijać cewki z rdzeniem kubkowym. Rdzeń kubkowy to fantastyczne rozwiązanie gdyż cewki nawija się bardzo prosto a sam rdzeni troszkę ekranuje nam cewkę. Ja w swoim radyjku zastosowałem rdzeń fi=30 mm AL=160. Cewkę nawijałem ręcznie przez jakie 5 min. Zwoji wyszło coś koło 140 dla fal długich.