Odbiornik dwuobwodowy ze wzmacniaczem WCZ
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Odbiornik dwuobwodowy ze wzmacniaczem WCZ
Witam szanownych kolegów , rozważam budowę odbiornika dwuobwodowego na zakres długo i sredniofalowy , przeglądnołem wiele schematów , chcę uzyskac pomoc i doradę , jakięś doświadczenie mam swego czasu zbudowałem podobne cudo ale jednolampowe i jednoobwodowe na lampie PLF200 odbiera do dziś , no ale jedem obwód selektywność marna . Teraz moje zamiary , wzmacniacz wcz lampa EF183? detektor siatkowy na EF80? mcz na ECL86, i tu moje pytanie na czym zrobić drugi obwód ,pierwszy na ferycie a na drugi na czym namotać cewkę
złomu radiowego trochę mam i od TV , dalej to już myślę klasycznie ale reakcji bym nie chciał stosować nawet tej regulowanej w siatce drugiej , myślałem też aby ARW zastosować dla Selektody już bez lampy tak koszerny nie jestem DOG56 też zabytek , lub całkiem klasycznie regulacja wzmocnienia potencjometrem , prosiłbym kolegów aby zamieścili schemat wzmacniacza WCZ z czym do czego bo jak jako początkujący lampowiec nie za bardzo mogę ogarnąć temat , a dodam jeszcze że kondensator strojeniowy chcę wykożystać z zwłok pioniera inne kondensatory też posiadam ale wspułcześniejsze 2 różne sekcje ale chyba tak się nie da ? proszę o propozycje i jeszcze jak rozwiązać ARW na diodzie german , POZDRAWIAM.

-
- 3125...6249 postów
Re: Odbiornik dwuobwodowy ze wzmacniaczem WCZ
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 100...124 posty
Z dwoma obwodami i dwoma zakresami to już jest kłopot bo ciężko to przełączać. Ja proponuję następujący układ. Wzmacniacz wejściowy na EF89 a po nim dodatkowy stopień na EBF89 z detektorem dwupołówkowym. Potrzebna będzie 1 cewka i dwa transformatorki w.cz. cewka na antenie ferrytowej, transformatorek w anodzie EF89 z obwodem rezonansowym na wtórnym drugi w anodzie EBF89. Ten w anodzie EBF89 ma przekładnię 1:1 z tym że na wtórnym dajesz dwa uzwojenia połączone szeregowo. Krańce na anody diody EBF89 a ze środka masz m.cz. Całość oczywiście obejmujesz ARW. Za detektorem np. ECL86.
-
- 100...124 posty
Schemat jak to wygląda masz niżej. Cewki nawijasz na rdzeniach kubkowych (na allegro ich pełno) Ja wykonałem podobny odbiornik tylko, że z jednym stopniem na EF184 i detektorem na EAA91
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Dwa lampowe stopnie w.cz. trudno będzie opanować tak aby nie było wzbudzeń. Co lepsze układy fabryczne miały strojony obwód antenowy na wejściu, pentodowy wzmacniacz w.cz. obciążony drugim obwodem przestrajanym - i dalej w superheterodynie następował stopień przemiany na triodzie-heptodzie bądź oktodzie, zaś w odbiornikach bezpośredniego wzmocnienia jakie interesują Autora tematu - detektor siatkowy, zwykle z reakcją obejmującą drugi, odseparowany od anteny obwód. I to był optymalne w technice bezpośredniego wzmocnienia rozwiązanie. Zamiast szerokopasmowego transformatora w.cz. poprzedzającego detektor diodowy był znacznie łatwiejszy do wykonania dławik w.cz., względnie kilkuzwojowe uzwojenie reakcyjne sprzężone z drugim obwodem strojonym.
A z reakcji w układach lampowych z detekcją siatkową rezygnować nie warto. Nie ma ona nic wspólnego z kapryśną reakcją w układach tranzystorowych. Wynika to z elementarnych różnic w charakterystykach lamp i tranzystorów, co opisałem szerzej w temacie wskazanym przez AZ12.
A z reakcji w układach lampowych z detekcją siatkową rezygnować nie warto. Nie ma ona nic wspólnego z kapryśną reakcją w układach tranzystorowych. Wynika to z elementarnych różnic w charakterystykach lamp i tranzystorów, co opisałem szerzej w temacie wskazanym przez AZ12.
-
- 25...49 postów
Dziekuję za naprowadzenie jak to wykonać , szczególnie nie miałem wiedzy na czym ten drugi obwód nawinąć
TJ jaki rdzeń , zastanawia mnie tylko czy bez reakcji da radę , przemyślałem jeszcze opcje ręczne ARW na selektodzie EF183 , myślę że jeden stopień wcz da radę na na falach długich , odpuściłem sobie średnie , czy koledzy wiedzą BA
napewno i mogliby się podzielić schematem jak taki wzmacniacz wcz na tej konkretnie selektodzie wykonać z ręcznym ARW
narazie z braku czasu nie wziołem się jeszcze do pracy nad tym wynalazkiem .

-
- 100...124 posty
Tu masz wszystko:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /EF183.pdf
http://www.stareradia.pl/theory/hf.html
Naskrob schemat i się pochwal.
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /EF183.pdf
http://www.stareradia.pl/theory/hf.html
Naskrob schemat i się pochwal.
-
- 3125...6249 postów
Taki sam jaki stosuje się w obwodach wejściowych odbiorników AM z anteną zewnętrzną, a także w filtrach p.cz. na 465kHz, tj walcowy w gwintowanej oprawce. Może być też garnkowy z dodatkowym rdzeniem przestrajającym (znów jak w w/w zastosowaniach). Rdzenie zamknięte bez szczeliny (pierścieniowe) w przypadku obwodów selektywnych się nie nadają.x1981 pisze:TJ jaki rdzeń
Warszawę I na długich odbierzesz (niestety najpewniej w obecności silnych zakłóceń, ale na to nie pomoże najlepsze nawet radio). Na średnich a co dopiero krótkich bez reakcji dostaniesz sieczkę odbierając kilka a nawet kilkanaście stacji jednocześnie.zastanawia mnie tylko czy bez reakcji da radę
Czemu trzymasz się kurczowo tej ręcznej ARW? Krótkofalowcy wojskowego chowu się w tym lubują, no ale oni nie lubią zbytnio angażować umysłuprzemyślałem jeszcze opcje ręczne ARW na selektodzie EF183

-
- 25...49 postów
Czy filtry pcz od TV czarnobiałych się nadają na drugi obwód ? mają wkręcany rdzeń i karkas bodaj 7 milimetrów , stosowanie reczne ARW widziałem i na schematach fabrycznych odbiorników
a tak proste automatyczne ARW też za skuteczne nie jest , czemu się trzymam lampy EF183 , troche ich mam a np EBF89 mam 2 sztuki i czy sprawne ?? chcę zrobić z tego co w szufladzie , a ręczna regulacja wzmocnienia jest bardziej retro niż ARW
, jeden odbiornik na PFL 200 mam za soba ale jednoobwodowy no i temu chcę dwuobwodówkę aby wieczorem nie brzęczała mi na jedynce stacja chyba Słowacka
Z tranzystorami bym się nie zastanawiał troche zrobiłem odbiorników a w lampach doświadczenie małe mam niestety
.Dodam że o zakłucenia się nie martwie dom poza miastem i z tym problemu nie mam .

-
- 3125...6249 postów
Witamx1981 pisze:Czy filtry p. cz. od TV czarnobiałych się nadają na drugi obwód? Mają wkręcany rdzeń i karkas bodaj 7 milimetrów
Bez przewijania raczej nie nadadzą się, a ponadto ich rdzenie są o małej przenikalności.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 125...249 postów
Kiedyś zrobiłem dla mamy prosty odbiornik o bezpośrednim wzmocnieniu w obudowie po "kołchoźniku" było to w zasadzie jakby radio Figaro bez stopnia przemiany antenę ferrytową i filtr P.CZ. przestroiłem na 227 kHz. Odbiornik bardzo dobrze odbierał Gąbin. Tylko że to były 3 obwody.
-
- 25...49 postów
Na falach długich z jednym obwodem nie jest też zle w czasie dnia odbiór bardzo dobry a w nocy ze względu na tropo zaczyna gadać druga stacja chyba z Czech bo jest blisko naszej , trzy obwody napewno dadzą rade nie ma wątpliwości tylko z trzema przestrajanymi to już problem , no chyba że tylko nastrojone na jedną 225Khz wtedy tak , ale z kąd wziąć zabytkowy kondensator trzy sekcyjny , dwa nie problem po 500pF choć z tymi sekcjami też jest różnie miałem taki co miał odchyłki między jedną a drugą ponad 80pF ale da się to doprowadzić do ładu nie przez gięcie blaszek tylko zazwyczaj jest wytarta oś rotora i przesunięcie miedzy sekcjami robi robotę.
-
- 100...124 posty
Na allegor po wpisaniu rdzeń kubkowy pojawia się cała gama przeróżnych rdzeni. Niżej załączam link do artykułu gdzie dowiesz się jak nawijać cewki z rdzeniem kubkowym. Rdzeń kubkowy to fantastyczne rozwiązanie gdyż cewki nawija się bardzo prosto a sam rdzeni troszkę ekranuje nam cewkę. Ja w swoim radyjku zastosowałem rdzeń fi=30 mm AL=160. Cewkę nawijałem ręcznie przez jakie 5 min. Zwoji wyszło coś koło 140 dla fal długich.