Nowy dział fonaru?

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Nowy dział fonaru?

Post autor: tszczesn »

Niedawno był tu temat 'dodatków' do forum podnoszących jego atrakcyjność. Moim pomysłem jest, coś czego nie ma do tej pory nigdzie - baza cen radio-retro. Po prostu - żeby użytkownicy forum Triody wrzucali do owej bazy informacje na temat konkretnych cen końcowych (z aukcji internetowych - np. z Allegro, Ebay'a itp) wraz z kopią oryginalnego opisu i zamieszczonych zdjęć. Pozwoli to wszystkim chętnym (nabywcom i sprzedawcom) zorientować się w wartości posiadanych odbiorników, wzmacniaczy, mierników itp., w zależności od modelu, stanu, rocznika i Bóg wie co jeszcze.

Ja sam prowadzę (na prywatne potrzeby) coś takiego odnośnie lamp, od kwietnia zeszłego roku, na podstawie Allegro i niemieckiego Ebay'a (nie ma opisów i fotek, ale za to są dość restrykcyjne kryteria wpisania do bazy), mam aktualnie ponad 25 tysięcy wpisów dotyczących 3500 różnych typów lamp, mogę to też udostępnić.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Witam
Czy to miałby być nowy dział dołączony do forum przeznaczony wyłącznie do tego celu?
Czy istnieje np. możiwość dodania jakiegoś linku do Twojej bazy?
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.

Pomysł cenowej bazy danych podoba mi sie mocno.

Macie jakieś gotowe narzędzie?

Pozdrawiam,
Jasiu
geguś

Post autor: geguś »

Witam :)
Ja także jestem za. Sam czasami nie wiem ile taki sprzęt "powienien" kosztować, więc pytam o ceny na forum.
Nie chodzi oczywiście o to, że należy coś tanio kupić i drogo sprzedać.
Zakres "widełek" cenowych napewno pomoże rozeznać się, czy dany sprzęt jest tyle wart.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

gsmok pisze: Czy to miałby być nowy dział dołączony do forum przeznaczony wyłącznie do tego celu?
Nie wyobrażam sobie tego na forum - to musi być coś w rodzaju bazy danych dostępny poprezez www np. ze strony forum czy Fonaru. Wyobrażałem sobie to tak, że ktoś (zgłaszający) zgłasza nowe urządzenie do bazy albo na PW adminowi bazy albo na specjalnym działe forum, admin bazy analizuje zgłoszenie, czy spełnie kryteria i dołącza do bazy.

Trzeba by tylko jakoś rozwiązać kwestię zdjęć z aukcji i praw autorskich do nich - nie wiem, czy mogą one być tak w publicznej bazie dostępne.
gsmok pisze:Czy istnieje np. możiwość dodania jakiegoś linku do Twojej bazy?
Moja baza istnieje tylko na moim komputerze - w postaci jeden tabeli MySQL, nie ma do niej żadnego interfejsu. Mogę zrobić prosty interfejsik jako CGI w C, ale nie mam pojęcia jak to pożenić z silnikiem forum (phpBB). W każdym razie udostępnić ją mogę.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Sprawa tych zdjęć to rzeczywiście może być problem. Zawsze ktoś może się przyczepić. Zastanawiam się, czy jeśli ktoś da zdjęcie na aukcję w internecie i nie zastrzeże sobie praw do publikowania to oznacza, że takie zdjęcie można zamieścić w bazie, czy też nie.

Co do samej bazy to wydaje mi się, że najlepiej by było w necie znaleźć jakiegoś gotowca na platformę PHP/mySQL - tak jak takim gotowcem jest phpbb, na którym oparte jest forum. Zastanawiam się, czy nie ma jakiegoś prostego oprogramowania do prowadzenia aukcji - na nim możnaby oprzeć taką bazę (zablokować po prostu przebieg aukcji a pozostawić samo wstawianie przedmiotów).
Proponuję, aby wszyscy chętni poszperali w necie pod tym kątem. Sprawa jest tego warta, a z uwagi na spory potencjalny zasób wiedzy warto ją najpierw dobrze przemyśleć od strony techncznej, aby cała inicjatywa nie upadła z takiego niemerytorycznego powodu.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

gsmok pisze:Sprawa tych zdjęć to rzeczywiście może być problem. Zawsze ktoś może się przyczepić. Zastanawiam się, czy jeśli ktoś da zdjęcie na aukcję w internecie i nie zastrzeże sobie praw do publikowania to oznacza, że takie zdjęcie można zamieścić w bazie, czy też nie.
No cóż - prawnika nam trzeba.
gsmok pisze:Co do samej bazy to wydaje mi się, że najlepiej by było w necie znaleźć jakiegoś gotowca na platformę PHP/mySQL - tak jak takim gotowcem jest phpbb, na którym oparte jest forum. Zastanawiam się, czy nie ma jakiegoś prostego oprogramowania do prowadzenia aukcji - na nim możnaby oprzeć taką bazę (zablokować po prostu przebieg aukcji a pozostawić samo wstawianie przedmiotów).
Jak wystarczy zgłaszanie emailem/PW/na specjalnym forum do admina bazy który te dane będzie ręcznie wstawiał do bazy, a program ma być tylko do odglądu - to ja takie coś jako CGI w C mogę napisać (tak naprawdę już mam - wystarczy nieco upościć mój katalog lamp :). w PHP nic nigdy nie pisałem, to tu niestety nic nie zrobię.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Myślałem raczej o jakimś rozwiązaniu, które umożliwiłoby osobom z prawem dostępu do bazy dbanie o takie wpisy.
Zastanawiam się, że nie nadszedł czas na jakiś system zarządzania zawartością witryny, którą mogłoby tworzyć więcej osób.
Ściągnąłem właśnie oprogramowanie o nazwie Mambo - jest darmowe i wygląda zachęcająco. Pomęczę je trochę i dam znać co z tego wychodzi.

Aha - sprawdzałem również możliwosci wykorzystania do tego celu oprogramowania do prowadzenia aukcji internetowych - ale jak na razie nie wygląda to optymistycznie :cry:

Co do Twojej już istniejącej bazy to pewnie najprościej by było gdybyś ją opubilkował na swojej stronie a na Forum podał link.

Jeszcze innym rozwiązaniem mogłaby być baza na stronie Użytkownika wp. Jest tam już baza radioodbiorników z bardzo fajnym interfejsem. WP ma spore doświadczenie w tworzeniu takich programów.