Zmuszony troszkę sytuacją, po wyratowaiu Wegi i usunięciu wszystkich wadliwych kondensatorów, czyli wszystkich papierowych, zabrałem sie za jej obudowę.
Ładny bakelit, ale po potraktowaniu środkiem do czyszczenia łazienek - poprostu cały połysk spłynął do zlewu.
A że spływając, ładnym kolorem zabarwił wodę, więc domyślam się, że mogła to być politura.
Powyżej matowa góra i świecący spód.
Słyszałem o przypadkach nadawania połysku bakelitowi poprzez cienką warstewkę szelaku, ale jako picowanie przed sprzedażą. Czy myślicie, że i fabrycznie to stosowali?
Wega jest z 1952 roku, radyjko ciekawe, już na powrót grające i wręcz domagające się dopopieszczenia i blasku.
Dolna podstawa nie była traktowana środkiem o dumnej nazwie meglio i drobnymi literkami napisanej uwadze - nie stosować do powierzczni drewnianych.
Pozdrawiam
Wojciech
Politura na bakelicie?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Politura na bakelicie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
-
- 625...1249 postów
Re: Politura na bakelicie?
A próbował Kolega po prostu wypolerować za pomocą filcu i pasty polerskiej?
-
- 2500...3124 posty
Politura na bakelicie? Jak najbardziej - jest dużo lepsza niż bezbarwny lakier.tarasw pisze:Zmuszony troszkę sytuacją, po wyratowaiu Wegi i usunięciu wszystkich wadliwych kondensatorów, czyli wszystkich papierowych, zabrałem sie za jej obudowę.
Ładny bakelit, ale po potraktowaniu środkiem do czyszczenia łazienek - poprostu cały połysk spłynął do zlewu.
A że spływając, ładnym kolorem zabarwił wodę, więc domyślam się, że mogła to być politura. Powyżej matowa góra i świecący spód.
Słyszałem o przypadkach nadawania połysku bakelitowi poprzez cienką warstewkę szelaku, ale jako picowanie przed sprzedażą. Czy myślicie, że i fabrycznie to stosowali?
Wega jest z 1952 roku, radyjko ciekawe, już na powrót grające i wręcz domagające się dopopieszczenia i blasku.
Dolna podstawa nie była traktowana środkiem o dumnej nazwie meglio i drobnymi literkami napisanej uwadze - nie stosować do powierzczni drewnianych.
Pozdrawiam
Wojciech
Zrobiłem ostatnio wstawkę z żywicy na górze skrzynki Ph 470A i po wyszlifowaniu pokryłem górę politurą. Wyszło bardzo dobrze!
Teraz uzupełniam skrzynkę Kosmosa K95A i naprawiane powierzchnie też pokryję politurą...
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 375...499 postów
Ku mojej radości politura bardzo ładnie pokrywa "zmurszały" bakelit.
Przy okazji maskuje konieczne klejenia. Wega będzie świecić pełną skala swojej gwiezdnej jasności.
Pozdrawiam,
Wojciech
Przy okazji maskuje konieczne klejenia. Wega będzie świecić pełną skala swojej gwiezdnej jasności.
Pozdrawiam,
Wojciech
-
- 375...499 postów
Drobna podpowiedź - dla politurowania bakelitu należy użyć dobrze odwoskowanej politury.
Pierwszą połówkę robiłem dobrze odstałą politurą. Jak się poltura zmiaszała - to trochę się maże.
Drewno to drewno, odrobinę wosku zniesie, na bakelicie to jednak przeszkadza.
Pozdrawiam,
Wojciech
Pierwszą połówkę robiłem dobrze odstałą politurą. Jak się poltura zmiaszała - to trochę się maże.
Drewno to drewno, odrobinę wosku zniesie, na bakelicie to jednak przeszkadza.
Pozdrawiam,
Wojciech
-
- 1875...2499 postów
Wojtku,klar smochodowy także podejdzie.
Z szacunkiem Tomasz
Z szacunkiem Tomasz
-
- 375...499 postów
TOmku,
Nie przecze, ale szelak był w butelce. No i łatwiej poprawić. Wiem czym się zmywa.
Tera czeka mnie ćwiczenie z uzupelniania ubytków.
Wylądował tuner FM amerykański z 1955, w sumie ładny, od spodu jednak trzeba bedzie uzuopełnić kawałek. Ostatnio była dyskusja nt. gatunku kakao dodawanego do mieszanki. Mam nadzieję, że kolega Roman w szczegóły technologii wprowadzi.
Pozdrawiam,
Wojciech
Nie przecze, ale szelak był w butelce. No i łatwiej poprawić. Wiem czym się zmywa.
Tera czeka mnie ćwiczenie z uzupelniania ubytków.
Wylądował tuner FM amerykański z 1955, w sumie ładny, od spodu jednak trzeba bedzie uzuopełnić kawałek. Ostatnio była dyskusja nt. gatunku kakao dodawanego do mieszanki. Mam nadzieję, że kolega Roman w szczegóły technologii wprowadzi.
Pozdrawiam,
Wojciech
-
- 1875...2499 postów
Wojtku.Julkę dzis dopiero wniosłem na górę bo na nizinach cłek słaby.Cacaco najlepsze zawsze było Van Houten. Jak będziesz robił wklejkę do pażdzierza to wytnij prostakąt i dopasuj kawałek.Potem wywierc otwory w dolnej krawędzi oraz w stawce i wklej sztyfty metalowe .Mozna także zrobić roweczki na bokach i także wstawić wzmocnienia nawet ze spinacza biurowego a roweczki zaszpachlować szpachlóką do drewna.
Jednak gdy dokłdnie dopasujesz wstawkę ale tak aby pozostala niewielka szczelinka na klej no Wikol to powinno trzymać bez problemów.
Amerykanieczaś tak paskudny że ladny.
PozdrawiamTomasz
Jednak gdy dokłdnie dopasujesz wstawkę ale tak aby pozostala niewielka szczelinka na klej no Wikol to powinno trzymać bez problemów.
Amerykanieczaś tak paskudny że ladny.
PozdrawiamTomasz