Zainspirowany OTLem zaproponowanym przez Jasia tutaj -> viewtopic.php?f=8&t=2783 postanowiłem zaprojektować do niego PCB. Schemat jest lekko zmieniony (dodany kondensator na wejściu oraz wyjściu, 6N6P zamiast E182CC).
Bylbym wdzięczny za konstruktywnę krytykę! Jeśli mielibyście pomysły jak ewentualnie pomniejszyć PCB to słucham
Dzięki,
-Tomek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________ "One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein tomdrabas.com
Ha, zapomnialem dodac, ze podstawki montowane od strony druku wiec R10 powinien byc ok
Pozdr,
-Tomek Drabas
________ "One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
Zawsze wolałem umieszczać jeden kanał na płytce z kilku powodów:
-Łatwiej elegancko rozmieścić mniejszą ilość elementów na płytce
-Łatwiej upchać w obudowie dwie mniejsze płytki, niż jedną dużą.
-Oba kanały mają wtedy identyczny rysunek ścieżek.
-Wykonanie dwóch małych płytek jest tańsze.
Piotr, zgadzam sie, ale wtedy musialbym lampy ulozyc w szeregu. Jesli jedna 6N6P ma byc z lewej a druga z prawej to wtedy sie to nie uda. Plytka (nawet z dwoma kanalami) moglaby byc wtedy pewnie mniejsza ale ze wzgledow estetycznych (moich ) lubie lampy 'po skosie'. Pomysle.
Biore sie niebawem za PSU. Uklad CRCRC z C1 rownym 100uF, oraz C2 i C3 po 47uF powinien chyba dac rade?
Pozdr,
-Tomek Drabas
Obudowy, ktore mam, sa dosc male. Zrobilem Twojego pseudo-Quada w pseudo-pajaku (z mini turretami) i ciezko bylo to pomiescic (PSU ma PCB). Z plytka byloby estetyczniej i mniej zabawy w ukladanie w srodku. Stad taki pomysl (i przednia zabawa z projektowaniem ).
Koszt plytki (przy 20 szt.) nie powinien przekroczyc 30-35PLN.
Pozdr,
-Tomek Drabas
Prototyp pewnie wytrawie sam -- mam gdzies laminat dwustronny. Jak sie spisze dobrze to reszta pojdzie do zakladu.
Pozdr,
-Tomek Drabas
Co do schematu, to ja osobiście w tym układzie zastosowałbym polaryzację automatyczną również "górnej" połówki 6N6P. Jak pomniejszyć PCB? Zamiast ogromniastych kondensatorów foliowych 680nF możesz spokojnie zastosować elektrolityczne 1uF. Chyba, że masz jakieś uprzedzenia do nich
Witam.
Szeregowa rezystancja standardowych kondensatorów elektrolitycznych o pojemnościach mieszczących się w przedziale 1...10 μF i o dopuszczalnym napięciu pracy 250...450 V przeważnie wynosi od kilku do ok. 30 Ω (im większa pojemność tym z reguły niższa wartość ESR). Nie ma więc ona większego znaczenia w układach lampowych, gdyż najczęściej i tak kondensator włączony jest szeregowo z rezystorem o wielokrotnie większej wartości (np. rezystorem antyparazytowym lub rezystorem sprzężenia zwrotnego...) lub kondensator sprzęga obwody, których rezystancja jest bardzo wysoka. W pewnych sytuacjach problem może stanowić większa niż w kondensatorach foliowych upływność kondensatorów elektrolitycznych, która wynika z większej absorpcji dielektrycznej i na dodatek utrzymuje się znaczne dłużej niż w innych typach kondensatorów (prąd stopniowo spada, co może trwać nawet kilka minut). Jeżeli jednak nie przesadzimy z wartością pojemności, to i ta wada nie powinna stanowić przeszkody dla stosowania kondensatorów elektrolitycznych jako sprzęgających, w mniej wymagających układach zbudowanych na lampach.
Nie, nie mam uprzedzen do elektrolitow Wrzucilem 680nF bo (1) tak bylo na oryginalnym schmacie oraz (2) takie akurat mam w pudelku Ale, 1uF/350V mozna kupic za niewielkie pieniadze, i to w dodatku Low-ESR (ProductDetail/Nichicon/UPW2V010MPD) wiec pewnie stanie na takowym.
Co do polaryzacji automatycznej gornej polowki 6N6P to masz na mysli cos a'la SRPP?
Pozdr,
-Tomek Drabas
Tak wlasnie myslalem. Rysuje plytke ale chyba troche mi zejdzie...
Pozdr,
-Tomek Drabas