Pytanie o standby

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
peteropo
4 posty
4 posty

Pytanie o standby

Post autor: peteropo »

Witam wszystkich serdecznie, trafił mi się w łapki wzmacniacz gitarowy Bugera v55, sam wzmacniacz jest sprawny, okazało się, że niesprawny był głośnik, trochę dziwne, ale nie w tym rzecz. Znalazłem schemat części lampowej tego wzmacniacza i zdziwiła mnie jedna rzecz, mianowicie przełącznik standby. Na schemacie nie wyłącza on anodowego a podaje potencjał 0 na siatkę drugą, co prawda daje to efekt "wyłączenia" lampy, ale wcześniej nie spotkałem się z czymś takim, stąd moje pytanie, dlaczego zrobili to akurat w ten sposób? Chcieli uniknąć przełączania prądu anodowego przełącznikiem? I czy aby na pewno w takim wypadku przez lampę nie płynie żaden prąd? Czy jest jakaś zaleta takiego rozwiązania w porównaniu z odcięciem anodowego? Pytania zapewne banalne, ale trochę się zdziwiłem. W załączniku schemat rzeczonego wzmacniacza.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Pytanie o standby

Post autor: gustaw353 »

Tytułowy wyłącznik jest tam gdzie zawsze - w zasilaczu nap. anodowego.

Natomiast ten wskazany przez Ciebie to TRIODA/PENTODA
Awatar użytkownika
peteropo
4 posty
4 posty

Post autor: peteropo »

Tytułowy przełącznik jest w zasilaczu napięcia anodowego, ale de facto nie odcina napięcia anodowego tylko napięcie polaryzacji siatki drugiej w trybie pentodowym i napięcia anodowe lamp w przedwzmacniaczu, przełącznik trybu zmienia polaryzację drugiej siatki zamiast z zasilacza to przez rezystor z anody. Moje pytanie polega na tym dlaczego przełącznik standby nie odlącza samego napięcia anodowego dla lamp mocy tylko jest ono ciągle podawane? Chyba, że po prostu nie umiem czytać schematu.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

peteropo pisze:Tytułowy przełącznik jest w zasilaczu napięcia anodowego, ale de facto nie odcina napięcia anodowego tylko napięcie polaryzacji siatki drugiej w trybie pentodowym i napięcia anodowe lamp w przedwzmacniaczu, przełącznik trybu zmienia polaryzację drugiej siatki zamiast z zasilacza to przez rezystor z anody. Moje pytanie polega na tym dlaczego przełącznik standby nie odlącza samego napięcia anodowego dla lamp mocy tylko jest ono ciągle podawane? Chyba, że po prostu nie umiem czytać schematu.
Po odcięciu napięcia S2 lampa zostaje zablokowana, nie płynie przez nią żaden prąd.