Pytanie o standby
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 4 posty
Pytanie o standby
Witam wszystkich serdecznie, trafił mi się w łapki wzmacniacz gitarowy Bugera v55, sam wzmacniacz jest sprawny, okazało się, że niesprawny był głośnik, trochę dziwne, ale nie w tym rzecz. Znalazłem schemat części lampowej tego wzmacniacza i zdziwiła mnie jedna rzecz, mianowicie przełącznik standby. Na schemacie nie wyłącza on anodowego a podaje potencjał 0 na siatkę drugą, co prawda daje to efekt "wyłączenia" lampy, ale wcześniej nie spotkałem się z czymś takim, stąd moje pytanie, dlaczego zrobili to akurat w ten sposób? Chcieli uniknąć przełączania prądu anodowego przełącznikiem? I czy aby na pewno w takim wypadku przez lampę nie płynie żaden prąd? Czy jest jakaś zaleta takiego rozwiązania w porównaniu z odcięciem anodowego? Pytania zapewne banalne, ale trochę się zdziwiłem. W załączniku schemat rzeczonego wzmacniacza.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
Re: Pytanie o standby
Tytułowy wyłącznik jest tam gdzie zawsze - w zasilaczu nap. anodowego.
Natomiast ten wskazany przez Ciebie to TRIODA/PENTODA
Natomiast ten wskazany przez Ciebie to TRIODA/PENTODA
-
- 4 posty
Tytułowy przełącznik jest w zasilaczu napięcia anodowego, ale de facto nie odcina napięcia anodowego tylko napięcie polaryzacji siatki drugiej w trybie pentodowym i napięcia anodowe lamp w przedwzmacniaczu, przełącznik trybu zmienia polaryzację drugiej siatki zamiast z zasilacza to przez rezystor z anody. Moje pytanie polega na tym dlaczego przełącznik standby nie odlącza samego napięcia anodowego dla lamp mocy tylko jest ono ciągle podawane? Chyba, że po prostu nie umiem czytać schematu.
-
- 2500...3124 posty
Po odcięciu napięcia S2 lampa zostaje zablokowana, nie płynie przez nią żaden prąd.peteropo pisze:Tytułowy przełącznik jest w zasilaczu napięcia anodowego, ale de facto nie odcina napięcia anodowego tylko napięcie polaryzacji siatki drugiej w trybie pentodowym i napięcia anodowe lamp w przedwzmacniaczu, przełącznik trybu zmienia polaryzację drugiej siatki zamiast z zasilacza to przez rezystor z anody. Moje pytanie polega na tym dlaczego przełącznik standby nie odlącza samego napięcia anodowego dla lamp mocy tylko jest ono ciągle podawane? Chyba, że po prostu nie umiem czytać schematu.