Prośba o identyfikację

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

whydack
1 post
1 post

Prośba o identyfikację

Post autor: whydack »

Witam. Posiadam radio widoczne na zdjęciach. Widzę, że raczej nie brakuje w nim niczego, ale nie znam się na tym zupełnie ;)
Wie ktoś może co to za marka, model? Ile może kosztować renowacja (mniej więcej oczywiście)? Ile teraz może być warte? Jakieś inne informacje?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
zbieracz55
500...624 posty
500...624 posty

Re: Prośba o identyfikację

Post autor: zbieracz55 »

http://www.radiomuseum.org/r/radiotehni ... phone.html

Tydzień temu na targu staroci w Częstochowie było takie radio w dość dobrym stanie za 100zł, w sumie żałuję, że go nie kupiłem, bo to dość ciekawe radio. Nie wiem, po ile bywają na allegro, bo nie śledzę tego modelu.
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

http://rw6ase.narod.ru/000/rpl_s/daugawa.html
Przeciągnij palcem po pogrubionych bukwach (to są odsyłacze) i będziesz miał sporo darmowej wiedzy.

PS
Część ekranu zakrywa okienko reklamy. By pozbyć się go (jej) należy uruchomić pionową fiszkę "CLOSE".
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Kolego to ZSSRowska Daugawa. Radiola bardzo ciekawa pod względem konstrukcyjnym. Dawno temu wyzbyłem się tego cuda ale było w wiele gorszym stanie.
Proponowana rosyjska strona to skarbnica wiedzy, na milion procent tam to znajdziesz.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
tarasw
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: tarasw »

Szkoda, że Ryska RADIOTEHNIKA producent tego i wielu innych ciekawych konstrukcji, w totalnej rozsypce.
Byłem tydzień temu w Rydzie - zapraszam do obejrzenia kilku zdjęć.

Ponoć RYGA T-51 (Radiola Stalina) w dalszym ciągu sprawna. Ta w Rydze znumerem 008

Wojciech
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Dobra renowacja będzie kosztowała naprawdę sporo bo radiola "zakiszona".Trudno powiedzieć ile bo trzeba zrobic stolarkę (fornir) oraz elektronikę i aby naprawdę dobrze wyglądala i grała musi byc rozebrana na części i odnowiona.Sporo korozji a nie wiadomo co jeszcze wyjdzie.Radiola piekna i bardzo ciekawa konstrukcja.Tak naprawdę to i 2 tysiące mogą nie wystarczyć i pod warunkiem że zrobi fachowiec hobbysta a nie zakład.Tu juz okolo 4.Jeżeli ma być b.dobrze.
Pozdrawiam Tomasz
Marconi
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Marconi »

Witam! Mam kilka takich odbiorników. Jeden z nich dopieszczony i całkowicie odnowiony, farba na elementach metalowych dobierana komputerowo (u mnie były pomarańczowe). Radio było skorodowane; zdjęcia zamieszczałem na forum, więc można je odnaleźć. Korozję za radą Kolegów potraktowałem chemią, tak by się nie rozwijała. Radio odwdzięczyło się pięknym brzmieniem. Co do gramofonu, to brakuje mi niestety wkładki, ale to naprawdę drobiazg, bo można włożyć współczesną, o czy także mówiono na forum. Radio jest "inne" i myślę że dlatego warto je mieć. Koszty renowacji (w zakresie własnym) nie przekroczyły 300PLN. Nie liczę kilku lamp, które miałem w zapasach. jeśli trzeba chętnie podeślę fotki obudowy po renowacji. Pozdrawiam, :wink: