Witam,
Proszę o pomoc w strojeniu toru p.cz. FM w starych radyjkach lampowych. W większości przypadków po zestrojeniu za pomocą generatora sygnałowego AM/FM (DDS) i oscyloskopu pasmo poszczególnych stopni a co za tym idzie całego toru p.cz. jest za małe (3 dB ok. ± 40 kHz). Strojenie przeprowadzam wg najlepszych wytycznych tj. zaczynam od dyskryminatora stosunkowego, stosuję obciążanie sprzężonego filtra (20k i 10nF) itd. Problem pojawia się już przy strojeniu dyskryminatora stosunkowego (typowo uzyskuję pasmo 3 dB - ±50 kHz). Dla następnych stopni jest podobnie i na koniec dla kapturka na ECC85 wychodzi (3 dB ok. ±40 kHz). Zastosowanie wobulatora rozwiązałoby problem, jednak dla generatora sygnałowego uzyskanie odpowiednio szerokiego pasma jest bardzo trudne i wymaga żmudnych, wielokrotnych prób „w ciemno”.
Za wąskie pasmo p.cz. FM w starych radiach
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 10...14 postów
-
- 375...499 postów
Re: Za wąskie pasmo p.cz. FM w starych radiach
Strojenie jest także dla mnie sztuką magiczną, praktykuje i dochodzę do podobnych wniosków. Aby zrobić doskonale za pomocą generatora i miernika - trzeba mieć lata doświadczeń i super czułe ucho.
Z wobuloskopem też nie jest tak łatwo, chciaż prościej. Doświadczeniami dzielę sie m.i. tutaj.
Studiuje literaturę dotyczącą tematu, ćwiczę i zdobywam wiedzę. Ciekaw jestem doświadczeń kolegów.
Czekają mnie odbiorniki z detekcją FM na zboczy. To dopiero będzie zabawa.
Pozdrawiam,
Wojciech
Z wobuloskopem też nie jest tak łatwo, chciaż prościej. Doświadczeniami dzielę sie m.i. tutaj.
Studiuje literaturę dotyczącą tematu, ćwiczę i zdobywam wiedzę. Ciekaw jestem doświadczeń kolegów.
Czekają mnie odbiorniki z detekcją FM na zboczy. To dopiero będzie zabawa.
Pozdrawiam,
Wojciech
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
-
- 625...1249 postów
Albo szum i analizator widma albo wobuloskop. Inaczej zrobić tego naprawdę dobrze się nie da. Na końcu dobrze dyskryminator doszlifować na najmniejsze THD podając z dobrego generatora ładny sinus FM. Kiedyś jak miałem dużo czasu na amatorskie dłubanie to kupiłem sobie z likwidującego się Warelu R&S SWOB 4. Wtedy zrozumiałem, że niestety podstawa to taki sprzęt w tym przypadku.
Generatory, woltomierze jak kolega wcześniej wspomniał w swoim wątku nie są optymalne.
Generatory, woltomierze jak kolega wcześniej wspomniał w swoim wątku nie są optymalne.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
-
- 10...14 postów
Witam,
Wynika z tego, że przy generatorze pozostaje metoda drobnych kroczków. Ja wypracowałem swoje postepowanie, które przedstawiam poniżej (proszę traktować to tylko informacyjnie):
1. Podłączam sygnał 10,7 MHz bez modulacji do siatki pentody p.cz. przez 100 pF
• Utrzymuję poziom wyjściowy 2V na kondensatorze 5uF
• Przeprowadzam standardowe strojenie dyskryminatora z zastosowaniem obciążania stopnia sprzężonego
• Sprawdzam pasmo (Minimalne pasmo + - 150 kHz) i symetrię krzywej S
• Jeśli niesymetria to odstrajam o 70 kHz w stronę za małego napięcia i pokręcam pierwszą cewką p.cz. (od strony anody pentody p.cz., najczęściej górny rdzeń) na połowę różnicy między napięciami krzywej dla odstrojenia + - 70 kHz
• Za każdym kroczkiem powtarzam sprawdzenie pasma i symetrii
2. Podłączam sygnał 10,7 MHz bez modulacji do siatki lampy mieszającej przez 100 pF
• Przeprowadzam standardowe strojenie z zastosowaniem obciążania stopnia sprzężonego
• Sprawdzam pasmo toru. Minimalne pasmo + - 140 kHz
• Jak za wąskie pasmo to dostrajam w górze pasma drugą cewką p.cz. (od strony siatki pentody p.cz., najczęściej dolny rdzeń) i dostrajam w dole pasma pierwszą cewką p.cz. (od strony siatki pentody p.cz., najczęściej dolny rdzeń)
• Za każdym kroczkiem powtarzam sprawdzenie pasma
3. Podłączam sygnał 10,7 MHz bez modulacji do kapturka na bańce lampy mieszającej głowicy FM
• Przeprowadzam standardowe strojenie z zastosowaniem obciążania stopnia sprzężonego
• Sprawdzam pasmo toru. Minimalne pasmo wynikowe + - 90 kHz
• Jak za wąskie pasmo to dostrajać w górze pasma drugą cewką p.cz. (od strony siatki pentody p.cz., najczęściej dolny rdzeń) i dostrajać w dole pasma pierwszą cewką p.cz. (od strony siatki pentody p.cz. , najczęściej dolny rdzeń)
• Sprawdzam pasmo całego toru p.cz. (minimalne pasmo całego toru + - 90 kHz)
• Jak za wąskie pasmo to postępuję podobnie jak w pkt 2
Proszę kolegów o opinię i ewentualnie inne pomysły.
Wynika z tego, że przy generatorze pozostaje metoda drobnych kroczków. Ja wypracowałem swoje postepowanie, które przedstawiam poniżej (proszę traktować to tylko informacyjnie):
1. Podłączam sygnał 10,7 MHz bez modulacji do siatki pentody p.cz. przez 100 pF
• Przeprowadzam standardowe strojenie dyskryminatora z zastosowaniem obciążania stopnia sprzężonego
• Sprawdzam pasmo (Minimalne pasmo + - 150 kHz) i symetrię krzywej S
• Jeśli niesymetria to odstrajam o 70 kHz w stronę za małego napięcia i pokręcam pierwszą cewką p.cz. (od strony anody pentody p.cz., najczęściej górny rdzeń) na połowę różnicy między napięciami krzywej dla odstrojenia + - 70 kHz
• Za każdym kroczkiem powtarzam sprawdzenie pasma i symetrii
2. Podłączam sygnał 10,7 MHz bez modulacji do siatki lampy mieszającej przez 100 pF
• Sprawdzam pasmo toru. Minimalne pasmo + - 140 kHz
• Jak za wąskie pasmo to dostrajam w górze pasma drugą cewką p.cz. (od strony siatki pentody p.cz., najczęściej dolny rdzeń) i dostrajam w dole pasma pierwszą cewką p.cz. (od strony siatki pentody p.cz., najczęściej dolny rdzeń)
3. Podłączam sygnał 10,7 MHz bez modulacji do kapturka na bańce lampy mieszającej głowicy FM
• Sprawdzam pasmo toru. Minimalne pasmo wynikowe + - 90 kHz
• Jak za wąskie pasmo to dostrajać w górze pasma drugą cewką p.cz. (od strony siatki pentody p.cz., najczęściej dolny rdzeń) i dostrajać w dole pasma pierwszą cewką p.cz. (od strony siatki pentody p.cz. , najczęściej dolny rdzeń)
Proszę kolegów o opinię i ewentualnie inne pomysły.
-
- 10...14 postów
Poprawka do poprzedniego:
punkt 3 powinien mieć brzmienie:
punkt 3 powinien mieć brzmienie:
-
- 1250...1874 posty
Co to jest za kapturek na ECC85?111marek pisze:i na koniec dla kapturka na ECC85 wychodzi (3 dB ok. ±40 kHz).
-
- 375...499 postów
Dziękuję za bardzo dokładny i chyba najlepszy najlepszy opis ręcznego strojenia. Widzę, że w swojej praktyce na zbytnie uproszczenia sobie pozwalałem.
Czy ktoś z kolegów miał do czynienia z technologią "dual sweep"?
Czy ktoś z kolegów miał do czynienia z technologią "dual sweep"?
-
- 375...499 postów