Witam,
Podczas niedawnej naprawy generatora PG-20, używałem do pomiarów kontrolnych w/w woltomierza B3-25.
Stał on włączony przez kilka godzin - i w pewnym momencie ze zdziwieniem, i rozczarowaniem odkryłem, że przyrząd "wysiadł"
Wskazówka zamiast reagować żywo, przelewała się jakby była zanurzona w miodzie, a przyrząd prawie w ogóle nie reagował na podane napięcie.
Było nie było - przystąpiłem do naprawy (swoją drogą, co za złośliwość losu - jeden przyrząd naprawiłem, to drugi wysiadł

).
Wyciągnąłem delikwenta z obudowy, co przychodzi bardzo łatwo, po odkręceniu 4 śrub na przednim panelu:
B3-25_w_naprawie.jpg
Najpierw podmieniłem lampy, żeby zobaczyć czy czasem któraś z nich nie wysiadła - ale nie - objaw był nadal taki sam.
Potem przystąpiłem do pomiaru napięć w różnych punktach przyrządu - zwłaszcza na elektrolitach.
No i tutaj dość łatwo znalazłem anomalie napięciowe - dwa elektrolity połączone rezystorem, na jednym z nich 120V, a na drugim już tylko 3V. Co prawda rezystor łączący okazał się mieć rezystancję 150k, ale mimo to coś zwierało za nim napięcie.
Po przyjrzeniu się bliżej schematowi:
B3-25_schemat_obrocony.png
Wytypowałem winowajcę - kondensator C12 (o wartości 30uF/300V).
Po zmierzeniu kondensatora, wykazywał on co prawda pojemność 27uF, ale pomiar omomierzem pokazał, że ma on rezystancję upływności równą 24k.
Podmieniłem kondensator na współczesny, podlutowywując i mocując go do starego:
uszkodzony_elektrolit.jpg
Jak się okazało, było to właśnie to uszkodzenie - przyrząd ożył na nowo
Przyrząd działa, ale zastanawiam się jednak czy nie można jakoś regenerować owego elektrolitu - wszystkie elementy przyrządu są wciąż oryginalne (a wykonanie bardzo solidne).
Czy ktoś ma może doświadczenia z elektrolitami radzieckimi i po objawie może powiedzieć, czy ew. dałby się on jakoś regenerować/uformować, itp.... No chyba, że ktoś ma w swoich zbiorach taki sprawny?
Swoją drogą - niech ktoś zerknie na schemat i powie na jakiej zasadzie ten przyrząd działa

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.