Eksperymenty z cewkami

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Eksperymenty z cewkami

Post autor: Jado »

Witam,

W tym wątku będę opisywał moje eksperymenty z cewkami indukcyjnymi - radiowymi.

Na początek wykonałem 3 cewki - w sumie z przeznaczeniem do eksperymentów ze strojeniem Q-metru (bo muszę na jakiś cewkach te eksperymenty przeprowadzać), ale jednocześnie dają one już pewien pogląd na ich cechy, zależne od ich wykonania.

Zacząłem od wykonania cewek na zakres długofalowy - bo na tym zakresie były największe różnice pomiędzy Q zmierzonym i Q obliczonym.

Jednocześnie eksperyment ten miał potwierdzić słuszność (lub nie) wzorów służących do obliczania cewek wielowarstwowych - metodą "najpierw obliczamy, potem wykonujemy, mierzymy i porównujemy" .

Wykonałem 3 cewki.
Każda z cewek miała się charakteryzować tą samą indukcyjnością - 2200uH.
Każda z cewek jest cewką powietrzną - tak aby uniknąć wpływów rdzeni ferromagnetycznych na indukcyjność cewek (nieliniowość w funkcji częstotliwości).

Oto wykonane cewki:

Cewka Nr 1:
cewka_Nr1.JPG
Nawinięta licą w.cz. 8 x 0,03mm.
Wymiary cewki:
Średnica karkasu - 12.2 mm
Szerokość uzwojenia: 7mm
Średnica zewnętrzna cewki: 16,5mm
Liczba zwojów (obliczonych i tak wykonanych): 380
Rezystancja dla prądu stałego (zmierzona omomierzem): 61,1 R
Indukcyjność zmierzona: 2140uH
Dobroć cewki na częstotliwości 150kHz: 7
Dobroć cewki na częstotliwości 285kHz: 30

Cewka Nr2:
cewka_Nr_2.JPG
Nawinięta drutem w izolacji bawełnianej Fi 0,2mm.
Wymiary cewki:
Średnica karkasu - 12.2 mm
Szerokość uzwojenia: 11,4mm
Średnica zewnętrzna cewki: 32mm
Liczba zwojów (obliczonych i tak wykonanych): 385
Rezystancja dla prądu stałego (zmierzona omomierzem): 16,7 R
Indukcyjność zmierzona: 2280uH
Dobroć cewki na częstotliwości 150kHz: 57
Dobroć cewki na częstotliwości 285kHz: 50

Cewka Nr 3:
cewka_Nr_3.JPG
Nawinięta licą w.cz. 12 x 0,1mm.
Wymiary cewki:
Średnica karkasu - 31 mm
Szerokość uzwojenia: 11,1mm
Średnica zewnętrzna cewki: 54,3mm
Liczba zwojów (obliczonych i tak wykonanych): 230
Rezystancja dla prądu stałego (zmierzona omomierzem): 5,7 R
Indukcyjność zmierzona: 2140uH
Dobroć cewki na częstotliwości 150kHz: 220
Dobroć cewki na częstotliwości 285kHz: 180

A to zdjęcie cewek razem - dla porównania ich wymiarów i rozmiarów.
cewki_razem.JPG
Pierwsza cewka, wykonana licą 8x0,03 wykazała się fatalną dobrocią i dużą rezystancją (pomijam tu błędy jakie może wnosić sam Q-metr - jednak rezystancja "mówi sama za siebie"), w związku z tym następnym logicznym krokiem było użycie znacznie grubszego drutu. Nie mógł być to jednak bardzo gruby drut, ze względu na spodziewany przyrost wymiarów cewki, więc wybór padł na drut o średnicy 0,2mm.
Ilość zwojów prawie nie zmieniła się, jednak średnica i szerokość cewki znacznie przyrosły.
Pomiary jednak potwierdziły założenia - rezystancja cewki (mimo większej długości drutu jaki wyszedł na tą cewkę) spadła z 61 do 16,7R, co dało wyraz w przyroście dobroci obwodu rezonansowego w granicach 50-60.
Następnie chciałem przekonać się jakie cechy posiadają cewki wykonane na dużych karkasach.
Tym razem użyłem licy 12 x 0,1mm.
Jak widać - im większa średnica cewki, tym mniej zwojów potrzeba dla osiągnięcia wymaganej indukcyjności - tutaj spadliśmy z 380 do 230 zwojów. Rezystancja spadła jeszcze - aż do 5,7R, co dało dobroć cewki 180-220 w granicach pasma długofalowego.

Eksperyment z cewkami zweryfikował też słuszność wzorów zastosowanych do obliczeń zwojów i indukcyjności cewek - dla określonych wymiarów cewki.
Korzystałem z informacji zawartych w książkach "Poradnik Radioamatora" Mariana Szczurka (polecam tą książkę w ogóle) oraz "Cewki do odbiorników" Borowskiego i częściowo - "Naprawa i strojenie odbiorników radiowych" Lewińskich wydanie III.

Niestety wzory zamieszczone w "Naprawie i strojeniu..." zawierają błędy - być może chochlik drukarski - typu zamiast 3 jest 13, brakuje podniesienia liczby zwojów do kwadratu, itp...
Ten wzór zdecydowanie się nie sprawdził (nie korzystać!).

Natomiast wzory zamieszczne u Szczurka i Borowskiego są prawidłowe.
Różnica w indukcyjności obliczonej i wykonanej jest mała - 60-80uH na 2200uH - to zaledwie kilka zwojów różnicy. Błąd ten powstaje m.in. z powodu niemożności dokładnego oszacowania końcowej średnicy cewki (zazwyczaj niedoszacowania) - bo nie wiadomo jak się zwoje ułożą, ile zajmą ze względu na średnicę drutu, itd...
W tej sytuacji należy dokonać pomiarów średnicy cewki - po nawinięciu (ale nie obcinamy jeszcze przewodu, czekamy na obliczenia) i ponownego przeliczenia ilości zwojów jakie przy tych rozmiarach cewki wychodzą. Jeśli okaże się, że zwojów wyjdzie więcej niż początkowo zakładaliśmy - dowijamy brakującą ilość zwojów.
Dla pewności zresztą można zawsze nawinąć te 10 zwojów więcej - potem po pomiarach indukcyjności możemy ich trochę odwinąć - aż do osiągnięcia żądanej L.

Obliczenia przeprowadzałem w programie Mathcad. Oto zrzut ekranu prezentujący przykładowe obliczenie parametrów dla cewki nr 3 - co mam nadzieję wyjaśni "co i jak podczas obliczania cewek".
Pliki są w dużej rozdzielczości - żeby było te cienkie, mathcadowskie cyferki dobrze widać ;-)

obliczanie_cewek_1.JPG
obliczanie_cewek_2.JPG

Mam nadzieję, że informacje te będą użyteczne również dla wszystkich planujących samodzielną budowę "reakcyjniaka" - gdzie dobre cewki są podstawą dobrego jego działania.

To dopiero początek eksperymentów. Ciekawe zwłaszcza będzie sprawdzenie cewek o jeszcze większych rozmiarach - prawdziwych koszykowych, samonośnych cewek, jakie były stosowane w odbiornikach z lat 20-tych.
Ale nawinięcie ich to już większa, ręczna zabawa :-) - tutaj korzystałem z nawijarki (która sprawdza się zresztą na razie znakomicie).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Eksperymenty z cewkami

Post autor: AZ12 »

Witam

A jakby tak nawinąć cewkę z uzwojeniem dzielonym na dwie części? Powinno to zmniejszyć pojemność pasożytniczą.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Oczywiście - sekcjonowanie zmniejsza pojemność własną cewki - i jest to ważne zwłaszcza w przypadku cewek nawijanych masowo, gdzie zwoje biegną równolegle do siebie i jeden przy drugim.
Przy nawijaniu krzyżowym - zwłaszcza takim jak to widać u mnie - z dużymi odstępami między każdym zwojem, pojemność własna cewki nie będzie duża.
Druga sprawa - na zakresie długofalowym minimalna pojemność obwodu rezonansowego do pokrycia zakresu "od góry"(285kHz) wynosi 145pF, więc nawet przy sporej pojemności własnej cewki powinno bez problemu pokryć zakres (zakładając, że agregat kondensatora zmiennego "zejdzie" do 40pF, to cewka mogłaby mieć nawet 100pF pojemności własnej).
Pozdrawiam

Jado.

Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Sprawdzałeś może jak wpływa na dobroć pozostawienie jednego-dwóch drutów z licy niepodłączonych z jednej strony na dobroć cewki? Albo opcja nawet gorsza, czyli przerwa dwóch drutów po obu końcach cewki? Chodzi mi o sytuację kiedy jeden drut ma przerwę na jednym końcu a drugi na drugim, tak że tworzy się w ten sposób kondensator. Podejrzewam że wiele radyjek ma taką usterkę, zwłaszcza pionierowate w których fabryczne lutowanie licy często zostawia wiele do życzenia.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Na razie jeszcze tego nie sprawdzałem - na pewno ma to wpływ na dobroć. W którejś z książek mam nawet wzór za pomocą którego można obliczyć o ile wzrośnie rezystancja przewodu po przerwaniu X żyłek w licy.
No, ale co empiryczne sprawdzenie, to empiryczne sprawdzenie ;-)

Tak a propos tzw. "licy" - tak na prawdę to nie jest prawdziwa lica w.cz , bo według definicji "każda żyłka przewodu w licy powinna zajmować wszelkie możliwe miejsca" czyli żyłki powinny być skręcone.
A tymczasem z tego co widać, żyłki idą sobie równolegle i nie są skręcone - tyle tylko, że są izolowane wzajemnie i razem oplecione bawełną lub jedwabiem.
Może producenci boją się właśnie, że podczas skręcania może nastąpić przerwanie jednej lub kilku żyłek i wolą ich nie naprężać.
Pozdrawiam

Jado.

gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

A może jest to drut oporowy ?
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Panowie - może ma ktoś pomysł na dobre źródło rurek na karkasy do cewek?
W Castoramie udało mi się kupić rurki elektroinstalacyjne o średnicach 16, 22 i 32mm, ale cieńszych nie ma :(
A przydały by się jeszcze rurki o średnicach 6, 8 i 10mm - do eksperymentów z cewkami :-)
Może ktoś ma jakiś pomysł?
Pozdrawiam

Jado.

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam ponownie

Cienkie rurki polistyrenowe można kupić w sklepach modelarskich. Można też wykorzystać karkasy filtrów p. cz. od lampowych OTV.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tradytor »

Jado pisze: A przydały by się jeszcze rurki o średnicach 6, 8 i 10mm - do eksperymentów z cewkami :-)
A choćby takie ceramiczne:
http://sklep.artom.com.pl/Rurka-ceramic ... 08%29.aspx
Mają też inne średnice.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Musi być jedna centralna dziurka wewnątrz (4,5mm min), bo inaczej nie założę na nawijarkę - może te większe dałyby radę, ale tez 4 otworami już nie.

Znajomy wspominał, że w Leroyu mogą być w dziale z profilami Alu - też mi się wydawało, że kiedyś widziałem takie rurki, ale w Castoramie ich nie było - może akurat zabrakło?
Pozdrawiam

Jado.

Konstanty
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Konstanty »

Może spróbować coś ze sprzętu medycznego, n.p. strzykawki. Są różne średnice, dobry plastik i jest jak zamocować - z jednej strony dwa "skrzydełka"
Konstanty
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: staku »

Jado pisze:A przydały by się jeszcze rurki o średnicach 6, 8 i 10mm - do eksperymentów z cewkami
To rozglądnij się za zużytymi flamastrami. Rurki tak od 8mm w górę, tylko nie wiadomo z jakiego plastiku.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

jeśli masz w rodzinie wędkarza-zapytaj o stare wędzisko,podchodzi nawet kolorem pod retro karkasy
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------