Wzmacniacz BIS 104 + preamp i inwerter z Fender Bassman
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Wzmacniacz BIS 104 + preamp i inwerter z Fender Bassman
Witam, chciałbym dorobić do końcówki mocy BIS 104 przedwzmacniacz oraz inwerter fazy na podstawie Fender Bassman 100 tak aby powstał head do gitary basowej (wolałbym Fender Blonde ale nie mogę znaleźć czytelnego schematu). Połączyłem sobie schematy ale mam kilka pytań a także jestem ciekawy waszych opinii na temat mojego pomysłu. W załącznikach zamieszczam oryginalne schematy z których korzystam a także mój przerobiony. Pytania mam następujące:
1 - czy punkt oznaczony na schemacie "?" w układzie sprzężenia zwrotnego można połączyć bezpośrednio czy należy zmienić rezystor 820R na inny, jak go obliczyć ?
2 - czy rezystory siatkowe lamp mocy (żółte na schemacie) zostawić oryginalne 1k tak jak jest w bisie czy zastosować 1,5k tak jak w bassmanie ? Od czego zależy ich dobór, od inwertera czy od samych lamp mocy ?
3 - czy potrzebne napięcia -69V oraz 430V mogę pobrać z zasilacza BIS'a ? -69V z uzwojenia 8-9 z dodatkową diodą i kondensatorem które zwiększą napięcie z -40V do -69V ? Napięcie 430V mogę pobrać jedynie z zasilania anodowego i obniżyć je, nie wiem tylko czy wytrzyma dodatkowe obciążenie.
4 - jaką rolę pełnią kondensatory we fioletowych ramkach (prawdopodobnie 0.1u/600V). Czy ich wartość należy dopasować do nowej końcówki mocy ?
5 - czy ktoś z was posiada czytelny schemat do Fender'a Blonde http://www.thevintagesound.com/ffg/bass ... 6G6-A.html
6 - no i ostatnie - co myślicie o tym pomyśle, czy to ma szansę zagrać ? czy trafo głośnikowe z BIS'a poradzi sobie z f=40Hz ?
1 - czy punkt oznaczony na schemacie "?" w układzie sprzężenia zwrotnego można połączyć bezpośrednio czy należy zmienić rezystor 820R na inny, jak go obliczyć ?
2 - czy rezystory siatkowe lamp mocy (żółte na schemacie) zostawić oryginalne 1k tak jak jest w bisie czy zastosować 1,5k tak jak w bassmanie ? Od czego zależy ich dobór, od inwertera czy od samych lamp mocy ?
3 - czy potrzebne napięcia -69V oraz 430V mogę pobrać z zasilacza BIS'a ? -69V z uzwojenia 8-9 z dodatkową diodą i kondensatorem które zwiększą napięcie z -40V do -69V ? Napięcie 430V mogę pobrać jedynie z zasilania anodowego i obniżyć je, nie wiem tylko czy wytrzyma dodatkowe obciążenie.
4 - jaką rolę pełnią kondensatory we fioletowych ramkach (prawdopodobnie 0.1u/600V). Czy ich wartość należy dopasować do nowej końcówki mocy ?
5 - czy ktoś z was posiada czytelny schemat do Fender'a Blonde http://www.thevintagesound.com/ffg/bass ... 6G6-A.html
6 - no i ostatnie - co myślicie o tym pomyśle, czy to ma szansę zagrać ? czy trafo głośnikowe z BIS'a poradzi sobie z f=40Hz ?
- Danilewicz
- 375...499 postów
Re: Wzmacniacz BIS 104 + preamp i inwerter z Fender Bassman
http://www.thevintagesound.com/ffg/sche ... _schem.gif
Proszę bardzo, schemat. 5 sekund szukania w googlu. Poza tym bassman lepiej brzmi z gitarą niż z basem.
Proszę bardzo, schemat. 5 sekund szukania w googlu. Poza tym bassman lepiej brzmi z gitarą niż z basem.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
Takich schematów jest sporo ale nie są one całkiem czytelne, niektórych wartości nie można odczytać ale dzięki za zainteresowanie tematem. Jaki inny preamp lampowy wg Ciebie byłby lepszy do przerobienia BISa na piec basowy ? Ja wyczytałem, że właśnie ten alembic preamp jest całkiem dobry, ale może znasz coś lepszego.
- Danilewicz
- 375...499 postów
Jestem gitarzystą, więc nie znam się na piecach basowych, ale zaglądnąłbym tutaj:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... ?t=2420393
Poza tym połowa brzmienia to dobra kolumna. Jak dla mnie świetnie brzmi zestaw 115+410.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... ?t=2420393
Poza tym połowa brzmienia to dobra kolumna. Jak dla mnie świetnie brzmi zestaw 115+410.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
Projekt który podałeś jest dość ciekawy ale stanowczo zbyt daleko odbiega od mojego pomysłu. Chcę do lamp końcowych z BISa dorobić preamp i inwerter fazy na lampach. Skupmy się może na pytaniach z 1 postu, nie gram na basie, znajomy gra ale mimo wszystko projekt robię z ciekawości i chęci rozwoju w kierunku lamp dlatego niektóre pytania mogą wydawać się śmieszne ale kto pyta....
Zapraszam innych kolegów do wypowiadania swoich opinii.
Zapraszam innych kolegów do wypowiadania swoich opinii.
-
- 2500...3124 posty
..hm... nie grasz na basie ale robisz wzmacniacz basowy. Tylko co to będzie za wzmacniacz basowy na trafie głośnikowym od bisa ?
No właśnie pisałem, że nie wiem czy trafo od BISa przeniesie częstotliwości od 40Hz. Jeśli nie to wyjdzie z tego gitarowiec, nic się nie stanie, pracuje w domu kultury a tu przyda się każdy gracik. Pytanie czy schemat jest ok.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Trzeba by zmierzyć indukcyjność uzwojenia pierwotnego transformatora głośnikowego.Glover pisze:No właśnie pisałem, że nie wiem czy trafo od BISa przeniesie częstotliwości od 40Hz.
Do takiego wzmacniacza można by zamiast kwartetu EL34 wstawić parę lamp 6550.
Ratujmy stare tranzystory!
Takie moje zdanie(bo kolega wciąż dopytuje):
1.Możesz poeksperymentować z tym oporkiem,lub wstawić potencjometr i sprawdzać sprzężenie i dźwięk w różnych ustawieniach,również z kondensatorami,w necie ogrom schematów.
2.Bez znaczenia,te rezystory mają bardzo różne (większe )wartości,jeśli masz dylemat-zastosuj większe.
3.Napięcie ujemne możesz tak uzyskać,dobrać przez dzielnik rezystorowy lub najlepiej przez potencjometr (nawet indywidualnie na każdą lampę).Anodowe przedwzmacniacza śmiało możesz pobrać z Bisa-nie przeciążysz go.
4.Zwróć uwagę że na tych kondensatorach 100nF masz z lewej strony dodatnie napięcie anodowe a z prawej ujemne napięcie siatek pierwszych.
5. ---------
6.Ma szansę zagrać,nie wiem tylko czy TG Bisa przeniesie 40Hz.
1.Możesz poeksperymentować z tym oporkiem,lub wstawić potencjometr i sprawdzać sprzężenie i dźwięk w różnych ustawieniach,również z kondensatorami,w necie ogrom schematów.
2.Bez znaczenia,te rezystory mają bardzo różne (większe )wartości,jeśli masz dylemat-zastosuj większe.
3.Napięcie ujemne możesz tak uzyskać,dobrać przez dzielnik rezystorowy lub najlepiej przez potencjometr (nawet indywidualnie na każdą lampę).Anodowe przedwzmacniacza śmiało możesz pobrać z Bisa-nie przeciążysz go.
4.Zwróć uwagę że na tych kondensatorach 100nF masz z lewej strony dodatnie napięcie anodowe a z prawej ujemne napięcie siatek pierwszych.
5. ---------
6.Ma szansę zagrać,nie wiem tylko czy TG Bisa przeniesie 40Hz.
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
stepa, możesz rozwinąć 4 punkt ? Miałeś na myśli wysokie napięcie czy coś innego ?
- lamposz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Mój znajomy zrobił piec do basu , sam nie gram więc się dopytywałem o to i o tamto, no i jest to w klasie B PP na 6p45s ze sterowaniem z S2, a trao głośnikowe od Leszka ogonowskiego żeby przy takiej mocy zapewniło 0db spadek do 40Hz kosztowało z tego co pamiętam ponad 7 stówek. No i waga ok 8kg.
Mogę po prosić o schemat pre+końcówki jak będą chętni
Mogę po prosić o schemat pre+końcówki jak będą chętni

Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Wysokie dodatnie,bo ±300V ,gdyby nie kondensator zwarło by się z ujemnym ,ale nie samo zwarcie było by groźne (bo to ujemne jest podawane przez rezystory kilkaset omów) tylko podanie plusa na siatkę pierwszą lampy mocy - lampa się ugotuje.Te kondensatory sprzęgają inwerter z końcówką mocy.Glover pisze:stepa, możesz rozwinąć 4 punkt ? Miałeś na myśli wysokie napięcie czy coś innego ?
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
Moim zdaniem z BISA 104 nie warto robić wzmacniacza do basu bo w porównaniu do BISa 100 jego trafo wyjściowe jest zdaje się dużo mniejsze i może służyć co najwyżej do gitary. Pomijam fakt sensu robienia wzmacniacza lampowego do basu, ale co kto lubi. Mój kolega przerobił już kilka BISów na wzmacniacze do basu ale wszystkie to były modele 100.
stepa, dzięki za jasne wytłumaczenie,
painlust, faktycznie trafo wyjściowe ma mały przekrój rdzenia ale tak jak pisałem, najwyżej będzie gitarowiec
chodzi o to żeby troszkę pogrzebać przy lampach i pojąć coś nowego ale też za dużo w to nie inwestować
W każdym momencie transformator wyjściowy pójdzie wymienić na nowy który przeniesie więcej ale w tym momencie to zbędny wydatek. Zaczynam kompletować elementy, poskładam, odpalę i zobaczymy czy zadziała i ile Hz będzie w stanie przenieść.
Dzięki za odpowiedzi i rady.
Jeszcze jedno mam pytanie, wyczytałem bodajże na Fonarze, że żeby się zabezpieczyć w przypadku nagłego odłączenia obciążenia podczas pracy wzmacniacza, można na wyjściu zamontować rezystor większej mocy. Zastanawiam się tylko jak go tam podłączyć i jaką ma mieć wartość, wpinając go równolegle do głośnika może faktycznie ochronić po odłączeniu obciążenia ale w trakcie normalnej pracy stracimy na nim tylko moc. Jak inaczej można by zabezpieczyć wyjście ?
painlust, faktycznie trafo wyjściowe ma mały przekrój rdzenia ale tak jak pisałem, najwyżej będzie gitarowiec

Dzięki za odpowiedzi i rady.
Jeszcze jedno mam pytanie, wyczytałem bodajże na Fonarze, że żeby się zabezpieczyć w przypadku nagłego odłączenia obciążenia podczas pracy wzmacniacza, można na wyjściu zamontować rezystor większej mocy. Zastanawiam się tylko jak go tam podłączyć i jaką ma mieć wartość, wpinając go równolegle do głośnika może faktycznie ochronić po odłączeniu obciążenia ale w trakcie normalnej pracy stracimy na nim tylko moc. Jak inaczej można by zabezpieczyć wyjście ?
Stoję przed dylematem skąd pobrać napięcie anodowe do lamp przedwzmacniacza i inwertera, myślałem, że wystarczy rezystorem obniżyć napięcie anodowe z lamp mocy ale rezystor trzeba obliczyć dla jakiegoś prądu, jak obliczę dla nominalnego prądu lamp to przy wzroście poboru przez anody napięcie spadnie a takie wahania raczej nie są pożądane
Chyba, że w lampach pierwszego stopnia i inwerterze ten prąd za bardzo się nie zmienia ? Macie jakieś pomysły skąd wziąć 430V nie dokładając kolejnego transformatora ?