Membra SK1 - co to za urządzenie?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

Membra SK1 - co to za urządzenie?

Post autor: ludowicz »

Panowie, razem z radiem VE 301 wszedłem w posiadanie przystawki MEMBRA SK1.
Urządzenie to wygląda na jakiś strojony obwód LC wraz z przełącznikiem wejść antenowych (nie trzeba przekładać anteny z dziurki do dziurki aby wyłapać najlepszy odbiór danej stacji)
Z tego co zrozumiałem to jest chyba tłumik LC nastawiany na dana stację lokalną aby uzyskać odbiór słabszych stacji w ramach danego zakresu.
Tyle, że zastanawiam się jaki ma to sens skoro radio jest reakcyjne bez obwodu ARW wiec słabe stacje pracujące na innej częstotliwości niż lokalna stacja nie powinny być przytykane.
No ale nie mam doświadczenia w tym temacie, może mi wytłumaczycie po co to coś było stosowane.
SL
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Membra SK1 - co to za urządzenie?

Post autor: gustaw353 »

dia_613.jpg
http://www.rkk-museum.ru/vitr_all/exhibits/613_e.shtml

Umożliwiała taka przystawka odbiór dalekich stacji poprawiając parametry (głównie selektywność) posiadanych odbiorników.
Jednocześnie obywatele Rzeszy byli informowani, że słuchanie "obcych" stacji jest niepatriotyczne i grozi za to dotkliwa kara.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Problem polegał na tym, że stacja lokalna była na tyle silna w stosunku do stacji dalekich, że przy nędznej selektywności jednoobwodowego odbiornika skutecznie zagłuszała owe stacje. W jednoobwodówkach PR1 na 227kHz potrafi być na połowei skali.
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

OK, akurat przy sile sygnału naszego PR1 we wrocławiu sygnał jest na tyle słaby że nie zagłusza innych stacji :-)
Ale ta przystawka to ciekawostka :-)
SL
kraz

Post autor: kraz »

Witam, były różne cuda...
kraz

Post autor: kraz »

cd
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Ponieważ "hitlerki" były popularne, bardzo tanie, ale o kiepskich parametrach to kwitł przemysł akcesoriów poprawiających jego parametry - od prostych dodatków typu drugi obwód strojony poprawiający selektywność, poprzez owe większe i czytelniejsze skale aż po przystawki (będące de fakto wzmacniaczem w.cz. i mieszaczem) dodające nowe zakresy.
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

Powracam do tematu dodatkowego obwodu wejściowego dla VE301.
Odrestaurowałem przedmiotowe urządzenie MEMBRA SK1 i podłączyłem do radia.
Teraz VE301 po dostrojeniu SK1 do częstotliwości PR1 gra 2 razy głośniej, siła sygnału z głośnika jest porównywalna z głośnością jaką uzyskuję z DKE38 albo VE301 Dyn.

Super jest to urządzenie :-)

Ponieważ mam dwa VE 301 W i tylko jedna przystawkę SK1 tak sobie myślę czy nie wykonać dla jednego z tych radioodbiorników prostego obwodu LC zamkniętego w małym pudełeczku. Ponieważ i tak odbieram tylko jedna stację PR1 to można by ten obwód na stałe zestroić z wymaganą częstotliwością i wpiąć go szeregowo z anteną (na zasadzie przelotki)

Pytanie tylko jaki schemat zastosować ?
Oryginalny schemat MEMBRY SK1 wygląda tak (spisałem go samemu na kartce)
schemat.jpg
Ponieważ nie mam takich cewek (rdzeń wygląda jak mini transformatorek) jak w SK1 chyba nie uda mi się dokładnie skopiować układu z MEMBRY ale może wykorzystać do tego cewkę z np. PIONIERA wg schematu:
obwód wejściowy.JPG
Co prawda tutaj sprzężenie jest poprzez indukcję a obwód rezonansowy LC jest po stronie wtórnej ale to chyba nie będzie miało znaczenia, co sądzicie o tym ?
SL
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

Przeprowadziłem próby i wyszło że najlepszy efekt daje zaadaptowanie cewki wtórnej i trymerka od obwodów wejściowych radia STOLICA.
Tyle, że nie zrobiłem tak jak na wcześniejszym schemacie (antena podłączona do L1 sprzęgniętej z L2) tylko podłączyłem antenę bezpośrednio do obwodu L2 i Tr1 z jednej strony a z drugiej (tam gdzie na schemacie jest ziemia) podłączyłem do gniazda antenowego radia.
Efekt ??? Moim zdaniem bardzo dobry, nie widzę różnicy pomiędzy MEMBRA SK1 a moim "wynalazkiem". Radio gra głośno, obwód bardzo delikatnie się stroi, nie ma ostrego piku tak jak w przypadku MEMBRY, ale to zapewne kwestia znacznie mniejszej pojemności trymerka.
Tak czy inaczej ten dodatkowy LC robi dobrą robotę dla VE301W.
Co ciekawe ten sam układ dla radioodbiorników Superheterodynowych nie daje praktycznie nic. Podłączając go do STOLICY i innych nowszych konstrukcji nie zauważyłem lepszej selektywności czy też głośności.
obwód wejściowy.JPG
SL
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

I słusznie bo w średniej i dobrej superhetero niewiele można poprawić.
Pozdrawiam Tomasz
Radiohead 49
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Radiohead 49 »

Witam,
zaciekawiony tym urządzeniem i jego działaniem wykonałem go i mogę potwierdzić spostrzeżenia kol. ludowicza dot. dobrego wpływu na siłę głosu. Porównałem siłę głosu PR 1 z VE 301 i z tym urządzeniem jest zdecydowanie większa. Zastosowałem z braku czegoś innego cały filtr p.cz. z Pioniera z odłączonymi kondensatorami. Kondensator strojeniowy ma ok 750 pf max. Jako przełącznik zastosowałem 7- poz. przełącznik isostat w rozstawie 10 mm. Cewki filtra dla fal długich są połączone w szereg, dla średnich jedna jest zwarta. Ogólnie połączenia są w/g ostatniego schematu kol. ludowicza. Działanie urządzenia sprawdziłem tylko na falach długich gdyż na średnich nie mogę nic odebrać poza wielkimi zakłóceniami. Tą drogą pragnę podziękować autorowi tego wątku - kol. ludowiczowi za prezentację tego urządzenia, która zainspirowała mnie do jego wykonania.
Pozdrawiam. Jerzy.
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

Miło mi czytać, że tym razem ja komuś pomogłem :-)

Pozdrawiam
SL